Ik heb onze topchef lastig gevallen voor een tafel op 1 mei
Nieuws

Ik heb onze topchef lastig gevallen voor een tafel op 1 mei

Een buitenbubbel van tien. Meer openingen en perspectieven voor onze jongeren. Meer volk op begrafenissen en binnenkort ook voor sport en cultuur in open lucht. En vooral ook: een heropening van de horeca. Niet stapsgewijs. Niet eerst de restaurants en daarna pas de cafés. Niet eerst de terrassen en daarna pas binnen. Neen, op 1 mei gaat de volledige horeca weer open. Het was voor het eerst in lang een persconferentie van Alexander De Croo om een beetje vrolijk van te worden.

Maar goed, 1 mei is niet morgen. Dat is nog best lang. Ik kan me voorstellen dat voor sommige restaurateurs dat nog veel te lang is. Dat is nog bijna twee maanden. Dat wil ook zeggen: niet open in de paasvakantie. Een periode waarin ze zeker op terrassen, en met het verbod op buitenlandse reizen een prachtige omzet zouden kunnen draaien. Maar goed, ik hoor van veel bevriende restaurateurs wel dat ze blij zijn dat er nu eindelijk een datum, en dus ook perspectief is. 1 mei staat in de agenda. Ze zullen klaar zijn. Het wordt sowieso een feestdag.

Hebben jullie trouwens al nagedacht waar jullie op die bewuste eerste mei, een zaterdag nota bene, gaan eten? In de brasserie om de hoek? Of in je favoriete sterrenrestaurant? Ik hoorde van onder andere Roger van Damme van Het Gebaar dat de reservaties voor mei volle bak binnenstromen. Logisch. Mensen snakken ernaar om weer eens iets lekker te gaan eten, op verplaatsing, en bediend te worden. We zullen al moeten uitkijken dat we nog ergens terecht kunnen.

Ik heb zelf mijn stoute schoenen aangetrokken en een sms’je gestuurd naar Peter Goossens. Of er nog een tafeltje voor twee beschikbaar is op op 1 mei, vroeg ik hem. Op de site van het Hof Van Cleve was er nog geen reservatiemogelijkheid. En een halve dag later maak ik me de bedenking dat Peter wellicht honderden van die berichten heeft gekregen gisteren, en waarschijnlijk dacht: rustig jongens, rustig. Hij heeft voorlopig nog niet geantwoord ook. En ik snap het ook wel. Mijn bericht was misschien iets te opdringerig. Peter zal zoveel aanvragen krijgen. En reserveren per sms is ook niet de meest handige en beleefde manier. Sorry Peter.

Anyway: ik kijk er wel naar uit. Naar die eerste mei. En ik denk iedereen. Het is heerlijk dat er eindelijk weer perspectief is. Dat er licht is aan het einde van de tunnel. Nu komt het er op aan om die buitenbubbel niet te hard uit te rekken zodat we niet in de problemen komen in de laatste rechte lijn, en we moeten ons nog een tijdje aan de regels te houden. En in mei gaan we het leven weer vieren. De zon gaat schijnen. De terrassen zullen open zijn. We gaan klinken en toasten op het leven. En we gaan de horeca zwaar ondersteunen. Hof Van Cleve, Het Gebaar, en elk restaurant en brasserie van het land! Joepie!

Gerelateerde nieuwsberichten

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer