Ik kan u gerust stellen: mijn eenzame vakantie is voorbij
Nieuws

Ik kan u gerust stellen: mijn eenzame vakantie is voorbij

Alleen reizen, sommige mensen vinden dat precies gruwelijk. Ik kreeg de voorbije week vaak de vraag: “is dat niet eenzaam zo alleen op restaurant gaan?” Het antwoord is: “neen!” Ik vind dat niet zo erg om eens alleen weg te zijn. Kijk het liefste heb ik mijn partner er bij, maar niet iedereen heeft evenveel verlof. En ook niet per se altijd op hetzelfde moment. Maar ik kan je gerust stellen, ik vind het ook gewoon eens fijn om een paar dagen alleen te zijn, en volledig het ritme van de dag te bepalen.

Maar vandaag ben ik toch blij. Want ook al is mijn liefste nog niet van de partij, die komt later naar Barcelona, gisteren is wel één van mijn allerbeste vrienden gearriveerd. Mensen die me al langer volgen op sociale media weten dat Sjaak al tientallen jaren een rots in de branding is. Een man op wie ik kan rekenen, die al mijn kleine en grote kanten kent, mij raad geeft en bijstaat, kortom: een vriend uit de duizend. En Sjaak is gisteren gearriveerd in Barcelona.

Sjaak leerde ik kennen in Leuven.  Begin jaren 90. Ik studeerde er Godsdienstwetenschappen en hij doctoreerde er toen in de bevrijdingstheologie. Sjaak is de pastoor van de Engelssprekende parochie van Den Haag. En telkens wanneer ik even nood heb aan wat tijd voor mezelf, een goed gesprek, wat steun, een opkikker, een avondje lachen en kletsen, of wat troost, dan is zijn huis mijn thuis. Dat geldt trouwens in twee richtingen. Sjaak kan altijd bij ons terecht.

Dat was zo in Leuven, in Brussel, in Rijmenam, dat is zo in Lochristi. En dat is zeker het geval in mijn zo geliefde tweede stekje in Barcelona. Elk jaar komt Sjaak een paar dagen op bezoek, altijd begin juli. Ik maak dan de logeerkamer voor hem klaar, zet de cava koud, en boek wat leuke restaurantjes voor ons twee. En we kletsen dan uren op ons kleine terrasje van 5 vierkante meter, bij een goed glas wijn. Over het leven. Het geloof en de hoop. Over pijn en vreugde. Zalige dagen zijn het altijd samen.

Ik ben blij dat Sjaak er weer is, eindelijk, hier in Barcelona. Vorig jaar is dat dus niet gelukt door die ellendige Corona. Eén jaartje missen, ca va nog, maar twee was echt geen optie. Het leven gaat te snel, en je moet elk moment stelen en celebreren. Ik was amper 19 toen ik Sjaak leerde kennen, hij was maar een klein beetje ouder. Nu is Sjaak 61 en ik ruik de 50. We zijn twee jochies met toch al wat levenservaring. Met soms verschillende opinies en overtuigingen. Maar altijd warm en gul en lief en begripvol en vergevingsgezind voor elkaar. Ik geniet van het leven deze week met mijn goede vriend.

Gerelateerde nieuwsberichten

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer