Ik maak me één bedenking bij de kerst feestjes van gisteren
Nieuws

Ik maak me één bedenking bij de kerst feestjes van gisteren

Gisteren was het kerstavond. En dat zag je uitgebreid op social media. Er passeerde op Facebook en vooral op de Stories van Instagram, ondanks de beperkingen die ons door de overheid werden opgelegd wegen covid, toch ontzettend veel gezelligheid. Heerlijk hoor. En wat ik zo fijn vond om te zien: er werd, zelfs in de kleine gezinsbubbels waarin we moesten vieren, toch echt weer lekker en feestelijk gegeten. Dat maakt mij oprecht blij. Mensen maakten er werkelijk het beste van.

Voor mijn vele vrienden in de horeca zijn het gelukkig ook nog eens topdagen. Nooit tevoren werden er zoveel maaltijden afgehaald. Ik zag overal op hun Instagram de filmpjes passeren van honderden dozen die werden voorbereid vol prachtige maaltijden. Van brasserieën tot toprestaurants, alle zaken die take away aanbieden hebben nog eens hard mogen werken. Na een absoluut rotjaar zal dat voor velen toch een klein opstekertje zijn. En het bewijst toch ook weer: mensen willen genieten van echt vakmanschap. Het is heerlijk om veel zelf te koken, maar het is minstens even fijn om te genieten van de kookkunsten van professionele koks . Geloof me, wanneer covid eenmaal achter de rug is zullen de restaurants snel weer volzitten.

Maar de bedenking die ik me zeker ook maakte gisteren: wat een waanzinnig jaar hebben de bakkers en de slagers achter de rug, de viswinkels en de groenteboeren, de mensen op de markten en in de supermarkten. Zij hebben het land toch echt wel mee draaiende gehouden. Mensen konden weinig op restaurant gaan of op vakantie, dus moesten ze wel thuis koken. Het is dit jaar dan ook gigantisch druk geweest voor de voedingswinkels. En op de koop toe moesten ze zware veiligheidsmaatregelen uitrollen om de klanten te beschermen tegen het virus. Wat een jaar…

Ik zag filmpjes van slagers die woensdag de hele nacht door hadden gewerkt om alle bestellingen klaar te maken voor gisteren. Waanzinnig. En ik las dat een aantal bakkers er ook serieus door zitten. Het is niet evident om tegenwoordig nog goed personeel te vinden dat mee wil draaien in de bakkerij of in de winkel, en al zeker niet met de feestdagen. En een aantal onder hen twijfelen dan ook sterk of ze de komende jaren met de feestdagen nog open zullen zijn. Ik ken een bakker die zichzelf in 2021 sowieso één dagje verlof extra per week cadeau gaat doen. Het is een stiel die veel van een mens vraagt, met al dat nachtwerk. Ik snap het dat dat er wel eens in kan hakken.

Ik wil dan ook merci zeggen aan alle mensen die het voorbije jaar gezorgd hebben voor ons dagelijks brood, ons stukje vlees, ons visje en de groentjes erbij. Jullie stonden door het sociale contact dat toch bij shoppen hoort, elke dag weer in de vuurlinie. Maar jullie hebben met de glimlach wel door gewerkt. Elke dag opnieuw. Ook al waren jullie net als iedereen bang om ziek te worden. Jullie stonden er voor ons. En jullie zorgden ervoor dat wij elke dag lekker konden eten. Dikke merci, harde werkers. Jullie zijn, net zoals de mensen in de zorg, echt super belangrijk geweest om het boeltje hier draaiende te houden. Trek nu zelf ook maar eens een goed flesje open. Dat hebben jullie meer dan verdiend.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer