Ik maak me één bedenking bij de kerst feestjes van gisteren
Nieuws

Ik maak me één bedenking bij de kerst feestjes van gisteren

Gisteren was het kerstavond. En dat zag je uitgebreid op social media. Er passeerde op Facebook en vooral op de Stories van Instagram, ondanks de beperkingen die ons door de overheid werden opgelegd wegen covid, toch ontzettend veel gezelligheid. Heerlijk hoor. En wat ik zo fijn vond om te zien: er werd, zelfs in de kleine gezinsbubbels waarin we moesten vieren, toch echt weer lekker en feestelijk gegeten. Dat maakt mij oprecht blij. Mensen maakten er werkelijk het beste van.

Voor mijn vele vrienden in de horeca zijn het gelukkig ook nog eens topdagen. Nooit tevoren werden er zoveel maaltijden afgehaald. Ik zag overal op hun Instagram de filmpjes passeren van honderden dozen die werden voorbereid vol prachtige maaltijden. Van brasserieën tot toprestaurants, alle zaken die take away aanbieden hebben nog eens hard mogen werken. Na een absoluut rotjaar zal dat voor velen toch een klein opstekertje zijn. En het bewijst toch ook weer: mensen willen genieten van echt vakmanschap. Het is heerlijk om veel zelf te koken, maar het is minstens even fijn om te genieten van de kookkunsten van professionele koks . Geloof me, wanneer covid eenmaal achter de rug is zullen de restaurants snel weer volzitten.

Maar de bedenking die ik me zeker ook maakte gisteren: wat een waanzinnig jaar hebben de bakkers en de slagers achter de rug, de viswinkels en de groenteboeren, de mensen op de markten en in de supermarkten. Zij hebben het land toch echt wel mee draaiende gehouden. Mensen konden weinig op restaurant gaan of op vakantie, dus moesten ze wel thuis koken. Het is dit jaar dan ook gigantisch druk geweest voor de voedingswinkels. En op de koop toe moesten ze zware veiligheidsmaatregelen uitrollen om de klanten te beschermen tegen het virus. Wat een jaar…

Ik zag filmpjes van slagers die woensdag de hele nacht door hadden gewerkt om alle bestellingen klaar te maken voor gisteren. Waanzinnig. En ik las dat een aantal bakkers er ook serieus door zitten. Het is niet evident om tegenwoordig nog goed personeel te vinden dat mee wil draaien in de bakkerij of in de winkel, en al zeker niet met de feestdagen. En een aantal onder hen twijfelen dan ook sterk of ze de komende jaren met de feestdagen nog open zullen zijn. Ik ken een bakker die zichzelf in 2021 sowieso één dagje verlof extra per week cadeau gaat doen. Het is een stiel die veel van een mens vraagt, met al dat nachtwerk. Ik snap het dat dat er wel eens in kan hakken.

Ik wil dan ook merci zeggen aan alle mensen die het voorbije jaar gezorgd hebben voor ons dagelijks brood, ons stukje vlees, ons visje en de groentjes erbij. Jullie stonden door het sociale contact dat toch bij shoppen hoort, elke dag weer in de vuurlinie. Maar jullie hebben met de glimlach wel door gewerkt. Elke dag opnieuw. Ook al waren jullie net als iedereen bang om ziek te worden. Jullie stonden er voor ons. En jullie zorgden ervoor dat wij elke dag lekker konden eten. Dikke merci, harde werkers. Jullie zijn, net zoals de mensen in de zorg, echt super belangrijk geweest om het boeltje hier draaiende te houden. Trek nu zelf ook maar eens een goed flesje open. Dat hebben jullie meer dan verdiend.

Gerelateerde nieuwsberichten

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer

Mijn Barcelona boek is af!

Vorig jaar al heb ik jullie laten weten dat ik er eindelijk zou aan beginnen, aan mijn Barcelona boek. Sinds we er tien jaar geleden een flatje hebben gekocht zijn we grote fans geworden van de prachtige stad aan de Middellandse zee, de hoofdstad van Catalonië … Lees meer

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer