Ik maak me één bedenking bij de kerst feestjes van gisteren

Gisteren was het kerstavond. En dat zag je uitgebreid op social media. Er passeerde op Facebook en vooral op de Stories van Instagram, ondanks de beperkingen die ons door de overheid werden opgelegd wegen covid, toch ontzettend veel gezelligheid. Heerlijk hoor. En wat ik zo fijn vond om te zien: er werd, zelfs in de kleine gezinsbubbels waarin we moesten vieren, toch echt weer lekker en feestelijk gegeten. Dat maakt mij oprecht blij. Mensen maakten er werkelijk het beste van.

Voor mijn vele vrienden in de horeca zijn het gelukkig ook nog eens topdagen. Nooit tevoren werden er zoveel maaltijden afgehaald. Ik zag overal op hun Instagram de filmpjes passeren van honderden dozen die werden voorbereid vol prachtige maaltijden. Van brasserieën tot toprestaurants, alle zaken die take away aanbieden hebben nog eens hard mogen werken. Na een absoluut rotjaar zal dat voor velen toch een klein opstekertje zijn. En het bewijst toch ook weer: mensen willen genieten van echt vakmanschap. Het is heerlijk om veel zelf te koken, maar het is minstens even fijn om te genieten van de kookkunsten van professionele koks . Geloof me, wanneer covid eenmaal achter de rug is zullen de restaurants snel weer volzitten.

Maar de bedenking die ik me zeker ook maakte gisteren: wat een waanzinnig jaar hebben de bakkers en de slagers achter de rug, de viswinkels en de groenteboeren, de mensen op de markten en in de supermarkten. Zij hebben het land toch echt wel mee draaiende gehouden. Mensen konden weinig op restaurant gaan of op vakantie, dus moesten ze wel thuis koken. Het is dit jaar dan ook gigantisch druk geweest voor de voedingswinkels. En op de koop toe moesten ze zware veiligheidsmaatregelen uitrollen om de klanten te beschermen tegen het virus. Wat een jaar…

Ik zag filmpjes van slagers die woensdag de hele nacht door hadden gewerkt om alle bestellingen klaar te maken voor gisteren. Waanzinnig. En ik las dat een aantal bakkers er ook serieus door zitten. Het is niet evident om tegenwoordig nog goed personeel te vinden dat mee wil draaien in de bakkerij of in de winkel, en al zeker niet met de feestdagen. En een aantal onder hen twijfelen dan ook sterk of ze de komende jaren met de feestdagen nog open zullen zijn. Ik ken een bakker die zichzelf in 2021 sowieso één dagje verlof extra per week cadeau gaat doen. Het is een stiel die veel van een mens vraagt, met al dat nachtwerk. Ik snap het dat dat er wel eens in kan hakken.

Ik wil dan ook merci zeggen aan alle mensen die het voorbije jaar gezorgd hebben voor ons dagelijks brood, ons stukje vlees, ons visje en de groentjes erbij. Jullie stonden door het sociale contact dat toch bij shoppen hoort, elke dag weer in de vuurlinie. Maar jullie hebben met de glimlach wel door gewerkt. Elke dag opnieuw. Ook al waren jullie net als iedereen bang om ziek te worden. Jullie stonden er voor ons. En jullie zorgden ervoor dat wij elke dag lekker konden eten. Dikke merci, harde werkers. Jullie zijn, net zoals de mensen in de zorg, echt super belangrijk geweest om het boeltje hier draaiende te houden. Trek nu zelf ook maar eens een goed flesje open. Dat hebben jullie meer dan verdiend.