Ik vrees dat er een paar rotdagen komen voor de horeca èn de klanten

Het gaat dus gebeuren. Joepie! Over anderhalve week gaan de terrassen eindelijk weer open. Die van de café’s. Maar ook die van brasserieën en restaurants. We hebben al een paar reservaties gemaakt, om eerlijk te zijn. We gaan nog eens opnieuw naar onze favoriete eetplekjes in de buurt, maar we hebben natuurlijk ook enkele sterrenrestaurants geboekt. Geloof me, we kijken er nu al ontzettend naar uit.

Er is wel één ding wat ik mij vandaag oprecht afvraag. Wat gaat er gebeuren als we pakweg half mei op een terras zitten van een restaurant, en zo tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht kleurt de hemel plotseling pikzwart, en tien minuten later valt de regen met bakken uit de lucht. Dat kan en zal gebeuren, want dit blijft natuurlijk België.

Wat doe je dan? Gaan er overal afdakjes zijn of grote parasollen of paraplu’s die de regen tegen kunnen houden? Schuilen binnen is echt uit den boze, dat is duidelijk. Maar gaat het stiekem toch niet gebeuren? Of ga je dan in je auto schuilen? En als het echt niet op wil houden met regenen, kun je dan nog verder eten? Wat met de gerechten die op dat moment klaar staan om opgediend te worden? Gaan die de vuilbak in? Krijg je die in een bakje mee? Moet je toch volle bak betalen?

Overigens: als je nu al een tafeltje gereserveerd hebt op een terras ergens eind mei, en die dag merk je dat het een rotdag wordt: ga je dan alsnog naar dat restaurant rijden, of ga je dat dinertje toch nog annuleren? Of zal de restaurateur je misschien zelf contacteren en het etentje alsnog afblazen? Moeilijk moeilijk moeilijk.

Natuurlijk gaan we er vanuit dat er vanaf 8 mei enkel zonovergoten zalige dagen aankomen, maar we moeten toch ook een heel klein beetje realistisch blijven. Dat zal niet het geval zijn. En de vraag is dan: hoe gaan we straks omgaan met slecht weer wanneer we de horeca enkel buiten mogen bezoeken? Ik vraag het me oprecht af.