Ik weet hoe we eindelijk een regering kunnen vormen!
Nieuws

Ik weet hoe we eindelijk een regering kunnen vormen!

Wat een gerotzooi zeg. En wat blijven die politici aanmodderen. Aan dit tempo krijgen we nooit een regering. Zouden nieuwe verkiezingen de oplossing zijn? Ik vrees ervoor. Wellicht liggen de meningen dan nog verder uiteen. Een experten-regering is volgens sommigen de oplossing. Maar wat moeten we ons daar dan bij voorstellen? Want het zullen diezelfde politici zijn die niet overeen kunnen komen, die die zogenaamde experts zullen moeten kiezen. En wellicht zorgt dat voor evenveel herrie en onenigheid. De koning heeft al een legertje informateurs in stelling gebracht. Er zijn al zoveel officiële en ook stiekeme gesprekken geweest tussen de partijen, zonder resultaat. Het is tijd voor een noodoplossing.

Er is volgens mij naast voetbal namelijk maar één ding dat de Belgen nog echt verenigt. En dat is lekker eten. Walen en Vlamingen zijn het over bijna niks nog eens met elkaar, behalve over lekker eten en drinken. We houden van onze chocolade en ons Belgisch bier. We noemen onze frietjes Belgisch. We lusten tomate crevette en Ardeense ham van het Zuiden tot het Noorden, en van het Oosten tot het Westen. We zijn een gulzig volk. Bourgondiërs. En we hadden ook in het bedrijfsleven de traditie om contracten te onderhandelen in sterrenrestaurants, bij heerlijke maaltijden, met een topglas wijn. Zeg maar een topfles. Of zelfs meer dan één. En een goede digestief bij de koffie. Zo maken we vriendschappen, zo overwinnen we meningsverschillen.

Dus sire, organiseer een groot banket. Met alle protagonisten. Haal er je Belgische topchefs even bij. Laat ze het beste van zichzelf geven. Ik wil wel mee komen helpen in de keuken. Wat extra peper toevoegen links en rechts om ze wakker te schudden. Want het is nodig. En heel belangrijk, sire, nodig ook eens wat gewone Belgen uit, van beide kanten van de taal

grens. Er zijn wellicht heel veel verschillen en die moeten gerespecteerd worden. Maar laat ze vooral zeggen wat op hun lever ligt, en volg hun buikgevoel. Want dat bedriegt ons, gewone Belgen niet echt. En laat ons hopen dat daar, bij pot en pint, eindelijk een doorbraak komt. Want als het rond de onderhandelingstafel niet lukt, dan misschien wel rond de feestdis. En als het daar niet gaat sire, vergeet het dan maar. Dan houdt het op.

Gerelateerde nieuwsberichten

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer