Mijn goede vriend Marc Coucke is jarig vandaag. 57 wordt hij. Vooreerst: een dikke proficiat Marc. Maak er een hele mooie dag van en verwen jezelf en je gezinnetje maar eens goed vandaag. Ik ben zeker dat er een mooi flesje opengaat thuis in Merelbeke of in Durbuy in één van je restaurants.
Ik denk ook te weten wat Marc gaat eten. Want ook al houdt hij van goed tafelen, als Marc echt zijn goesting mag eten dan gaat hij niet voor teveel chique gedoe. Marc houdt van de gewone lekkere keuken. Maar het moet wel goed klaargemaakt zijn.
Een jaar of twee geleden vroeg ik Marc in de rubriek “Het Laatste Avondmaal” wat hij wou eten op z’n laatste dag, en dit was zijn antwoord.
Tja, mn laatste avondmaal. Beetje luguber om er nu al aan te denken, het hoeft nog niet volgende week te zijn he. Enfin, voor de Would Be Chef is geen tijdsreis te veel, dus hier gaan we.
Het gerecht is natuurlijk biefstuk, friet, béarnaise en een tomatenslaatje. Al gans mijn leven mijn favoriet gerecht, vermoedelijk reeds via de moedermelk homeopathisch leren kennen.
Het vlees saignant, vanzelfsprekend.
Moeilijke vraag. Voor mijn subjectieve smaak zijn Peter Goossens en Wout Bru de beste chefs van het land, maar ik kies toch mijn jongste dochter Alysée, 12 jaar en al volop besmet met mijn kook-microbe.
De frietjes zoals ik ze verkies (uren op voorhand beginnen voorbereiden, 2* bakken, ertussen afkoelen etc). De steak simpel maar met de juiste details (kort en hevig bakken, correct gekruid, rusten eerst in lage temperatuur oven en dan buiten de oven etc). De papa-jus zoals zij ze nu al echt beter maakt dan mij (met enorm veel vleessmaak). De tomatensalade die ik ooit tijdens Masterchef uitvond (gepelde kerstomaatjes gemarineerd in olijfolie, ponzu, yuzu, basilicum, azijnmengsel en limoenzeste).
Oei, probleempje, béarnaise kan ze nog niet maken. Ok dan, Peter en Wout als souschef van Alysée, mooi team.
Weeral zo moeilijk, in feite graag 3 tafels, om er een groot festijn van te maken. Een tafel met mijn familie, een tafel met mijn vrienden en een tafel met mijn Alychlo-team plus vennoten in de verschillende bedrijven. De 3 tafels samen symboliseren wat me geluk en diepgang in het leven geschonken heeft.
En dat alles samen in Durbuy. Oord waar ik het meest van ondernemerschap en gedeelde vreugde geniet.
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer