Ik weet wat de jarige Marc Coucke gaat eten, en het is gene chiqué

Mijn goede vriend Marc Coucke is jarig vandaag. 57 wordt hij. Vooreerst: een dikke proficiat Marc. Maak er een hele mooie dag van en verwen jezelf en je gezinnetje maar eens goed vandaag. Ik ben zeker dat er een mooi flesje opengaat thuis in Merelbeke of in Durbuy in één van je restaurants.

Ik denk ook te weten wat Marc gaat eten. Want ook al houdt hij van goed tafelen, als Marc echt zijn goesting mag eten dan gaat hij niet voor teveel chique gedoe. Marc houdt van de gewone lekkere keuken. Maar het moet wel goed klaargemaakt zijn.

Een jaar of twee geleden vroeg ik Marc in de rubriek “Het Laatste Avondmaal” wat hij wou eten op z’n laatste dag, en dit was zijn antwoord.

 

WAT ZOU JIJ KIEZEN ALS LAATSTE AVONDMAAL MARC?

Tja, mn laatste avondmaal. Beetje luguber om er nu al aan te denken, het hoeft nog niet volgende week te zijn he. Enfin, voor de Would Be Chef is geen tijdsreis te veel, dus hier gaan we.

Het gerecht is natuurlijk biefstuk, friet, béarnaise en een tomatenslaatje. Al gans mijn leven mijn favoriet gerecht, vermoedelijk reeds via de moedermelk homeopathisch leren kennen.
Het vlees saignant, vanzelfsprekend.

WIE HET MAG KLAARMAKEN?

Moeilijke vraag. Voor mijn subjectieve smaak zijn Peter Goossens en Wout Bru de beste chefs van het land, maar ik kies toch mijn jongste dochter Alysée, 12 jaar en al volop besmet met mijn kook-microbe.

De frietjes zoals ik ze verkies (uren op voorhand beginnen voorbereiden, 2* bakken, ertussen afkoelen etc). De steak simpel maar met de juiste details (kort en hevig bakken, correct gekruid, rusten eerst in lage temperatuur oven en dan buiten de oven etc). De papa-jus zoals zij ze nu al echt beter maakt dan mij (met enorm veel vleessmaak). De tomatensalade die ik ooit tijdens Masterchef uitvond (gepelde kerstomaatjes gemarineerd in olijfolie, ponzu, yuzu, basilicum, azijnmengsel en limoenzeste).

Oei, probleempje, béarnaise kan ze nog niet maken. Ok dan, Peter en Wout als souschef van Alysée, mooi team.

MET WIE ZOU JE VAN JE LAATSTE AVONDMAAL WILLEN GENIETEN?

Weeral zo moeilijk, in feite graag 3 tafels, om er een groot festijn van te maken. Een tafel met mijn familie, een tafel met mijn vrienden en een tafel met mijn Alychlo-team plus vennoten in de verschillende bedrijven. De 3 tafels samen symboliseren wat me geluk en diepgang in het leven geschonken heeft.

En dat alles samen in Durbuy. Oord waar ik het meest van ondernemerschap en gedeelde vreugde geniet.