In Spanje kan het wel! Gaan de terrasjes hier over 2 weken ook open?
Nieuws

In Spanje kan het wel! Gaan de terrasjes hier over 2 weken ook open?

Op 1 mei gaat de horeca weer open in ons land. Als alles goed gaat. Maar de terrassen zouden misschien wel sneller open moeten kunnen. Jan Jambon en zijn partijvoorzitter Bart De Wever lieten al ballonnetjes op daarover, en vanuit de kustburgemeesters komt net dezelfde vraag. Wanneer het in de paasvakantie mooi weer wordt, en we massaal zullen reizen in eigen land, moeten we toch eens goed nadenken of we de horeca die buiten-service niet kunnen gunnen.

Het is absurd om in een lange rij voor een ijskraam aan te staan schuiven om dan vlak naast elkaar op bankjes te zitten met tientallen mensen, en intussen de horeca wel dicht te houden. Zo klinkt het. Naar de nachtwinkel gaan en de gekochte drankjes met z’n tienen samen nuttigen op een bank ik het park mag wel, op een terras met ontsmette tafels en tafels bediend worden door professionals met een mondmasker zou niet kunnen. Waar is de logica?

In Barcelona doen ze het helemaal anders. Daar is de horeca gewoon open. Buiten en binnen. Enkel voor de lunch voorlopig. Maar in vele andere streken in Spanje kun je ook gewoon ‘s avonds op restaurant gaan. En weet je wat: de cijfers zijn daar niet slechter dan bij ons. Integendeel, ze gaan steeds meer de goede kant op. En ik hoor steeds meer berichten van horecaondernemers dat ze na pasen ook  in Catalonië ‘s avonds zullen mogen opengaan. Ligt dat aan het betere weer? Ik zou het niet weten.

Maar hoe komt dat toch dat het daar wel lukt en bij ons zoveel moeilijker gaat? Waarom durven De Croo en Vandenbroucke hier niet op een gecontroleerde manier de horeca buiten te laten openen begin april, zodat er in de vakantie al een beetje perspectief wordt geboden aan de horeca, en aan de mensen die de maatregels intussen echt beu zijn?

Frank Vandenbroucke was daar heel duidelijk over in onze ochtendshow gisteren: “de stijgende besmettingscijfers laten ons nu geen versoepelingen toe. We zullen nog even geduld moeten hebben.” Benieuwd of het overlegcomité toch mogelijkheden zal zien de komende weken. Want we moeten uiteraard voorzichtig blijven, maar buiten zou er toch veel meer moeten kunnen in een gecontroleerde omgeving dan binnen lijkt me. Wat denken jullie?

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer