In Spanje kan het wel! Gaan de terrasjes hier over 2 weken ook open?
Nieuws

In Spanje kan het wel! Gaan de terrasjes hier over 2 weken ook open?

Op 1 mei gaat de horeca weer open in ons land. Als alles goed gaat. Maar de terrassen zouden misschien wel sneller open moeten kunnen. Jan Jambon en zijn partijvoorzitter Bart De Wever lieten al ballonnetjes op daarover, en vanuit de kustburgemeesters komt net dezelfde vraag. Wanneer het in de paasvakantie mooi weer wordt, en we massaal zullen reizen in eigen land, moeten we toch eens goed nadenken of we de horeca die buiten-service niet kunnen gunnen.

Het is absurd om in een lange rij voor een ijskraam aan te staan schuiven om dan vlak naast elkaar op bankjes te zitten met tientallen mensen, en intussen de horeca wel dicht te houden. Zo klinkt het. Naar de nachtwinkel gaan en de gekochte drankjes met z’n tienen samen nuttigen op een bank ik het park mag wel, op een terras met ontsmette tafels en tafels bediend worden door professionals met een mondmasker zou niet kunnen. Waar is de logica?

In Barcelona doen ze het helemaal anders. Daar is de horeca gewoon open. Buiten en binnen. Enkel voor de lunch voorlopig. Maar in vele andere streken in Spanje kun je ook gewoon ’s avonds op restaurant gaan. En weet je wat: de cijfers zijn daar niet slechter dan bij ons. Integendeel, ze gaan steeds meer de goede kant op. En ik hoor steeds meer berichten van horecaondernemers dat ze na pasen ook  in Catalonië ’s avonds zullen mogen opengaan. Ligt dat aan het betere weer? Ik zou het niet weten.

Maar hoe komt dat toch dat het daar wel lukt en bij ons zoveel moeilijker gaat? Waarom durven De Croo en Vandenbroucke hier niet op een gecontroleerde manier de horeca buiten te laten openen begin april, zodat er in de vakantie al een beetje perspectief wordt geboden aan de horeca, en aan de mensen die de maatregels intussen echt beu zijn?

Frank Vandenbroucke was daar heel duidelijk over in onze ochtendshow gisteren: “de stijgende besmettingscijfers laten ons nu geen versoepelingen toe. We zullen nog even geduld moeten hebben.” Benieuwd of het overlegcomité toch mogelijkheden zal zien de komende weken. Want we moeten uiteraard voorzichtig blijven, maar buiten zou er toch veel meer moeten kunnen in een gecontroleerde omgeving dan binnen lijkt me. Wat denken jullie?

Gerelateerde nieuwsberichten

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer