Op 1 mei gaat de horeca weer open in ons land. Als alles goed gaat. Maar de terrassen zouden misschien wel sneller open moeten kunnen. Jan Jambon en zijn partijvoorzitter Bart De Wever lieten al ballonnetjes op daarover, en vanuit de kustburgemeesters komt net dezelfde vraag. Wanneer het in de paasvakantie mooi weer wordt, en we massaal zullen reizen in eigen land, moeten we toch eens goed nadenken of we de horeca die buiten-service niet kunnen gunnen.
Het is absurd om in een lange rij voor een ijskraam aan te staan schuiven om dan vlak naast elkaar op bankjes te zitten met tientallen mensen, en intussen de horeca wel dicht te houden. Zo klinkt het. Naar de nachtwinkel gaan en de gekochte drankjes met z’n tienen samen nuttigen op een bank ik het park mag wel, op een terras met ontsmette tafels en tafels bediend worden door professionals met een mondmasker zou niet kunnen. Waar is de logica?
In Barcelona doen ze het helemaal anders. Daar is de horeca gewoon open. Buiten en binnen. Enkel voor de lunch voorlopig. Maar in vele andere streken in Spanje kun je ook gewoon ‘s avonds op restaurant gaan. En weet je wat: de cijfers zijn daar niet slechter dan bij ons. Integendeel, ze gaan steeds meer de goede kant op. En ik hoor steeds meer berichten van horecaondernemers dat ze na pasen ook in Catalonië ‘s avonds zullen mogen opengaan. Ligt dat aan het betere weer? Ik zou het niet weten.
Maar hoe komt dat toch dat het daar wel lukt en bij ons zoveel moeilijker gaat? Waarom durven De Croo en Vandenbroucke hier niet op een gecontroleerde manier de horeca buiten te laten openen begin april, zodat er in de vakantie al een beetje perspectief wordt geboden aan de horeca, en aan de mensen die de maatregels intussen echt beu zijn?
Frank Vandenbroucke was daar heel duidelijk over in onze ochtendshow gisteren: “de stijgende besmettingscijfers laten ons nu geen versoepelingen toe. We zullen nog even geduld moeten hebben.” Benieuwd of het overlegcomité toch mogelijkheden zal zien de komende weken. Want we moeten uiteraard voorzichtig blijven, maar buiten zou er toch veel meer moeten kunnen in een gecontroleerde omgeving dan binnen lijkt me. Wat denken jullie?
Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer
De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer
Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer
Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer
Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer
Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer
Vandaag is de dag van de chocolademelk! Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer