Op 1 mei gaat de horeca weer open in ons land. Als alles goed gaat. Maar de terrassen zouden misschien wel sneller open moeten kunnen. Jan Jambon en zijn partijvoorzitter Bart De Wever lieten al ballonnetjes op daarover, en vanuit de kustburgemeesters komt net dezelfde vraag. Wanneer het in de paasvakantie mooi weer wordt, en we massaal zullen reizen in eigen land, moeten we toch eens goed nadenken of we de horeca die buiten-service niet kunnen gunnen.
Het is absurd om in een lange rij voor een ijskraam aan te staan schuiven om dan vlak naast elkaar op bankjes te zitten met tientallen mensen, en intussen de horeca wel dicht te houden. Zo klinkt het. Naar de nachtwinkel gaan en de gekochte drankjes met z’n tienen samen nuttigen op een bank ik het park mag wel, op een terras met ontsmette tafels en tafels bediend worden door professionals met een mondmasker zou niet kunnen. Waar is de logica?
In Barcelona doen ze het helemaal anders. Daar is de horeca gewoon open. Buiten en binnen. Enkel voor de lunch voorlopig. Maar in vele andere streken in Spanje kun je ook gewoon ’s avonds op restaurant gaan. En weet je wat: de cijfers zijn daar niet slechter dan bij ons. Integendeel, ze gaan steeds meer de goede kant op. En ik hoor steeds meer berichten van horecaondernemers dat ze na pasen ook in Catalonië ’s avonds zullen mogen opengaan. Ligt dat aan het betere weer? Ik zou het niet weten.
Maar hoe komt dat toch dat het daar wel lukt en bij ons zoveel moeilijker gaat? Waarom durven De Croo en Vandenbroucke hier niet op een gecontroleerde manier de horeca buiten te laten openen begin april, zodat er in de vakantie al een beetje perspectief wordt geboden aan de horeca, en aan de mensen die de maatregels intussen echt beu zijn?
Frank Vandenbroucke was daar heel duidelijk over in onze ochtendshow gisteren: “de stijgende besmettingscijfers laten ons nu geen versoepelingen toe. We zullen nog even geduld moeten hebben.” Benieuwd of het overlegcomité toch mogelijkheden zal zien de komende weken. Want we moeten uiteraard voorzichtig blijven, maar buiten zou er toch veel meer moeten kunnen in een gecontroleerde omgeving dan binnen lijkt me. Wat denken jullie?
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer