In Spanje kan het wel! Gaan de terrasjes hier over 2 weken ook open?

Op 1 mei gaat de horeca weer open in ons land. Als alles goed gaat. Maar de terrassen zouden misschien wel sneller open moeten kunnen. Jan Jambon en zijn partijvoorzitter Bart De Wever lieten al ballonnetjes op daarover, en vanuit de kustburgemeesters komt net dezelfde vraag. Wanneer het in de paasvakantie mooi weer wordt, en we massaal zullen reizen in eigen land, moeten we toch eens goed nadenken of we de horeca die buiten-service niet kunnen gunnen.

Het is absurd om in een lange rij voor een ijskraam aan te staan schuiven om dan vlak naast elkaar op bankjes te zitten met tientallen mensen, en intussen de horeca wel dicht te houden. Zo klinkt het. Naar de nachtwinkel gaan en de gekochte drankjes met z’n tienen samen nuttigen op een bank ik het park mag wel, op een terras met ontsmette tafels en tafels bediend worden door professionals met een mondmasker zou niet kunnen. Waar is de logica?

In Barcelona doen ze het helemaal anders. Daar is de horeca gewoon open. Buiten en binnen. Enkel voor de lunch voorlopig. Maar in vele andere streken in Spanje kun je ook gewoon ’s avonds op restaurant gaan. En weet je wat: de cijfers zijn daar niet slechter dan bij ons. Integendeel, ze gaan steeds meer de goede kant op. En ik hoor steeds meer berichten van horecaondernemers dat ze na pasen ook  in Catalonië ’s avonds zullen mogen opengaan. Ligt dat aan het betere weer? Ik zou het niet weten.

Maar hoe komt dat toch dat het daar wel lukt en bij ons zoveel moeilijker gaat? Waarom durven De Croo en Vandenbroucke hier niet op een gecontroleerde manier de horeca buiten te laten openen begin april, zodat er in de vakantie al een beetje perspectief wordt geboden aan de horeca, en aan de mensen die de maatregels intussen echt beu zijn?

Frank Vandenbroucke was daar heel duidelijk over in onze ochtendshow gisteren: “de stijgende besmettingscijfers laten ons nu geen versoepelingen toe. We zullen nog even geduld moeten hebben.” Benieuwd of het overlegcomité toch mogelijkheden zal zien de komende weken. Want we moeten uiteraard voorzichtig blijven, maar buiten zou er toch veel meer moeten kunnen in een gecontroleerde omgeving dan binnen lijkt me. Wat denken jullie?