Roger Van Damme is sinds jaar en dag de chef van het fantastische restaurant Het Gebaar in een schattig pannenkoekenhuisje in de Antwerpse kruidentuin. Eén Michelinster. En waanzinnige 18 op 20 bij Gault Millau. En een notering in talrijke culinaire hitparades.
Roger weet wat koken is. Alles is gestart vanuit het maken van prachtige desserts, maar intussen is Roger ook een meester in het bereiden van prachtige gestileerde hartige borden. Bovendien is Roger één van mijn beste copains.
Een man waar ik altijd op rekenen kan, wanneer ik culinaire tips nodig heb, maar ook privé zijn we voor elkaar graag een luisterend oor en grote supporter. Tien vraagjes aan één van de strafste foodkunstenaars uit ons landje.
Klassiek met bekende smaken en een mooi stuk product, ik probeer dit te combineren met een leuke garnituur er rond.
Tuurlijk, een tweede ster krijgen zou leuk zijn. Maar ik weet niet wat het verschil zou maken in het restaurant. Voor een internationaal publiek zou het natuurlijk wel leuk zijn. Ach, zoiets verwachten mag je nooit doen, want als het dan niet komt kan dat een grote teleurstelling zijn.
Ja zeker het is mijn passie, maar het zoute is voor mij de laatste jaren meer ontwikkeld en ook zeer inspirerend .
Dat klopt zeker. Maar er zitten ook in die gestileerdere gerechten veel technieken die je op het eerste zicht niet ziet. We werken tegenwoordig wel meer aan met een klassiek, product zoals bijvoorbeeld een paté croute. Maar je moet evolueren natuurlijk, want altijd hetzelfde koken is ook maar saai hé.
Een goede coach zijn, en zelf niet alles willen doen, maar sterke mensen rond je plaatsen en die ook de nodige erkenning geven voor hun werk. Maar het belangrijkste om alles vol te kunnen houden is natuurlijk: houden van je werk.
Er zijn er zoveel echt waar ik van hou, moeilijk kiezen. Maar dan zou ik toch gaan voor bijvoorbeeld een simpel kraampje waar je streetfood in Bangkok kan eten. Echt, daar at ik ooit de lekkerste saté ooit. Natuurlijk zijn er ook de echte toppers maar daar betaal je dan weer veel geld voor, en dat hoeft heus niet altijd.
Er zijn iedere dag jongens die top bezig zijn, maar vaak moeten die nog een eigen weg zoeken. Jonge mensen met een concept, daar kijk ik naar op hoor, zeker als er een mooi verhaal achter zit. Om nu echt 1 naam te noemen is moeilijk, maar over de hele lijn valt er in België veel te beleven.
Spruitjes.
Sushi, friet met steak van bbq.
Een goede tip is om een beetje puddingpoeder (gewoon van Imperial) toe te voegen aan elk beslag. Van pannenkoeken tot biscuit, tot taartbeslag. Het geeft een lekker vanillesmaakje. Echt een gouden truc.
Leopoldstraat 24
2000 Antwerpen
België
tel. +32 32 32 37 10
De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer
Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer
Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer
Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer
Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer
Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer
Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer
Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer