Roger Van Damme is sinds jaar en dag de chef van het fantastische restaurant Het Gebaar in een schattig pannenkoekenhuisje in de Antwerpse kruidentuin. Eén Michelinster. En waanzinnige 18 op 20 bij Gault Millau. En een notering in talrijke culinaire hitparades.
Roger weet wat koken is. Alles is gestart vanuit het maken van prachtige desserts, maar intussen is Roger ook een meester in het bereiden van prachtige gestileerde hartige borden. Bovendien is Roger één van mijn beste copains.
Een man waar ik altijd op rekenen kan, wanneer ik culinaire tips nodig heb, maar ook privé zijn we voor elkaar graag een luisterend oor en grote supporter. Tien vraagjes aan één van de strafste foodkunstenaars uit ons landje.
Klassiek met bekende smaken en een mooi stuk product, ik probeer dit te combineren met een leuke garnituur er rond.
Tuurlijk, een tweede ster krijgen zou leuk zijn. Maar ik weet niet wat het verschil zou maken in het restaurant. Voor een internationaal publiek zou het natuurlijk wel leuk zijn. Ach, zoiets verwachten mag je nooit doen, want als het dan niet komt kan dat een grote teleurstelling zijn.
Ja zeker het is mijn passie, maar het zoute is voor mij de laatste jaren meer ontwikkeld en ook zeer inspirerend .
Dat klopt zeker. Maar er zitten ook in die gestileerdere gerechten veel technieken die je op het eerste zicht niet ziet. We werken tegenwoordig wel meer aan met een klassiek, product zoals bijvoorbeeld een paté croute. Maar je moet evolueren natuurlijk, want altijd hetzelfde koken is ook maar saai hé.
Een goede coach zijn, en zelf niet alles willen doen, maar sterke mensen rond je plaatsen en die ook de nodige erkenning geven voor hun werk. Maar het belangrijkste om alles vol te kunnen houden is natuurlijk: houden van je werk.
Er zijn er zoveel echt waar ik van hou, moeilijk kiezen. Maar dan zou ik toch gaan voor bijvoorbeeld een simpel kraampje waar je streetfood in Bangkok kan eten. Echt, daar at ik ooit de lekkerste saté ooit. Natuurlijk zijn er ook de echte toppers maar daar betaal je dan weer veel geld voor, en dat hoeft heus niet altijd.
Er zijn iedere dag jongens die top bezig zijn, maar vaak moeten die nog een eigen weg zoeken. Jonge mensen met een concept, daar kijk ik naar op hoor, zeker als er een mooi verhaal achter zit. Om nu echt 1 naam te noemen is moeilijk, maar over de hele lijn valt er in België veel te beleven.
Spruitjes.
Sushi, friet met steak van bbq.
Een goede tip is om een beetje puddingpoeder (gewoon van Imperial) toe te voegen aan elk beslag. Van pannenkoeken tot biscuit, tot taartbeslag. Het geeft een lekker vanillesmaakje. Echt een gouden truc.
Leopoldstraat 24
2000 Antwerpen
België
tel. +32 32 32 37 10
Het najaar is weer daar. De dagen worden korter en de avonden gezellig. Het ideale moment om bij een kopje thee of een glaasje wijn een goed boek te lezen … Lees meer
Een goede twee weken geleden, op zondag 29 september, een prachtige zondagvoormiddag, maakte ik een heerlijke boswandeling met meer dan 100 winnaars van een wedstrijd die ik als fiere ambassadeur georganiseerd had samen met nākd … Lees meer
Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer
De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer
Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer
Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer
Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer
Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer