Alle cafés in ons land moeten om 23u dicht. Een vroeg sluitingsuur om de verspreiding van corona tegen te gaan. Dat is een gigantische streep door de rekening van de café-uitbaters, en voor sommigen misschien wel de doodsteek. Tijdens die late uurtjes, na elf uur, wordt er namelijk nog heel veel geconsumeerd. Maar de corona-cijfers blijven ontzettend stijgen in ons land, en volgens de overheid zijn die nachtelijke cafébezoeken extra gevaarlijk, en daarom dus dat sluitingsuur.
De baas van “La Suite” op Het Zuid in Antwerpen dacht de slimste te zijn. Er is dan wel een verplicht (vervroegd) sluitingsuur. Maar geen verplicht openingsuur. En dus had de café-baas er iets op gevonden. Hij sloot z’n zaak netjes om elf uur, zoals dat hoort. Maar vijf minuutjes over middernacht ging de zaak gewoon weer open. Strikt genomen slim gezien. Naar de letter van de wet wellicht juist geredeneerd. Maar zo zag de politie het niet. Die hield alles in de gaten, en viel na middernacht binnen om processen verbaal op te stellen, en het café definitief te sluiten. Het valt te vrezen dat “La Suite” de komende dagen niet meer open zal mogen gaan.
Slim geprobeerd van de cafébaas misschien, maar dit had hij natuurlijk wel kunnen verwachten. Je kunt het eens of oneens zijn met de maatregelen van de overheid, maar met dit soort stunts zal je niemand op andere gedachten brengen. De corona-cijfers zijn wel degelijk gigantisch aan het stijgen, ik merk dat het virus ook steeds dichter en vaker in mijn omgeving begint op te duiken. De overheid kan die cijfers niet negeren, en zoekt duidelijk naar oplossingen, maar makkelijk is dat niet.
Ik hou m’n hart vast voor wat er ons de komende weken en maanden weer te wachten staat. In Brussel zijn de cafés en theehuizen al helemaal op slot, al minstens voor een maand. Volgt de rest van het land ook? Gaan de restaurants straks ook op slot? En hoe zit dat met de winkels? Kan de economie een nieuwe lockdown aan? Premier De Croo heeft al meermaals gezegd dat er geen tweede lockdown komt, maar in interviews dit weekend zet hij de deur toch op een kier en sluit hij niks meer uit.
De actie van de eigenaar van La Suite is er eentje uit frustratie en boosheid. Het is duidelijk niet de slimste actie. En ik denk dat er weinig begrip zal zijn bij de mensen die werken in de zorg, bij mensen die ziek geweest zijn, of iemand verloren zijn aan dit rotvirus, bij risicopatiënten en bij de vele honderdduizenden mensen die zich wel aan de regels proberen te houden. Beste cafébaas, ik begrijp uw frustratie volledig, ik deel ze met u, ik ben het ook kotsbeu. Maar door er de kantjes af te lopen gaan we corona niet klein krijgen, vrees ik.
Een goede twee weken geleden, op zondag 29 september, een prachtige zondagvoormiddag, maakte ik een heerlijke boswandeling met meer dan 100 winnaars van een wedstrijd die ik als fiere ambassadeur georganiseerd had samen met nākd … Lees meer
Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer
De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer
Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer
Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer
Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer
Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer
Vandaag is de dag van de chocolademelk! Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer