Alle cafés in ons land moeten om 23u dicht. Een vroeg sluitingsuur om de verspreiding van corona tegen te gaan. Dat is een gigantische streep door de rekening van de café-uitbaters, en voor sommigen misschien wel de doodsteek. Tijdens die late uurtjes, na elf uur, wordt er namelijk nog heel veel geconsumeerd. Maar de corona-cijfers blijven ontzettend stijgen in ons land, en volgens de overheid zijn die nachtelijke cafébezoeken extra gevaarlijk, en daarom dus dat sluitingsuur.
De baas van “La Suite” op Het Zuid in Antwerpen dacht de slimste te zijn. Er is dan wel een verplicht (vervroegd) sluitingsuur. Maar geen verplicht openingsuur. En dus had de café-baas er iets op gevonden. Hij sloot z’n zaak netjes om elf uur, zoals dat hoort. Maar vijf minuutjes over middernacht ging de zaak gewoon weer open. Strikt genomen slim gezien. Naar de letter van de wet wellicht juist geredeneerd. Maar zo zag de politie het niet. Die hield alles in de gaten, en viel na middernacht binnen om processen verbaal op te stellen, en het café definitief te sluiten. Het valt te vrezen dat “La Suite” de komende dagen niet meer open zal mogen gaan.
Slim geprobeerd van de cafébaas misschien, maar dit had hij natuurlijk wel kunnen verwachten. Je kunt het eens of oneens zijn met de maatregelen van de overheid, maar met dit soort stunts zal je niemand op andere gedachten brengen. De corona-cijfers zijn wel degelijk gigantisch aan het stijgen, ik merk dat het virus ook steeds dichter en vaker in mijn omgeving begint op te duiken. De overheid kan die cijfers niet negeren, en zoekt duidelijk naar oplossingen, maar makkelijk is dat niet.
Ik hou m’n hart vast voor wat er ons de komende weken en maanden weer te wachten staat. In Brussel zijn de cafés en theehuizen al helemaal op slot, al minstens voor een maand. Volgt de rest van het land ook? Gaan de restaurants straks ook op slot? En hoe zit dat met de winkels? Kan de economie een nieuwe lockdown aan? Premier De Croo heeft al meermaals gezegd dat er geen tweede lockdown komt, maar in interviews dit weekend zet hij de deur toch op een kier en sluit hij niks meer uit.
De actie van de eigenaar van La Suite is er eentje uit frustratie en boosheid. Het is duidelijk niet de slimste actie. En ik denk dat er weinig begrip zal zijn bij de mensen die werken in de zorg, bij mensen die ziek geweest zijn, of iemand verloren zijn aan dit rotvirus, bij risicopatiënten en bij de vele honderdduizenden mensen die zich wel aan de regels proberen te houden. Beste cafébaas, ik begrijp uw frustratie volledig, ik deel ze met u, ik ben het ook kotsbeu. Maar door er de kantjes af te lopen gaan we corona niet klein krijgen, vrees ik.
Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer