Alle cafés in ons land moeten om 23u dicht. Een vroeg sluitingsuur om de verspreiding van corona tegen te gaan. Dat is een gigantische streep door de rekening van de café-uitbaters, en voor sommigen misschien wel de doodsteek. Tijdens die late uurtjes, na elf uur, wordt er namelijk nog heel veel geconsumeerd. Maar de corona-cijfers blijven ontzettend stijgen in ons land, en volgens de overheid zijn die nachtelijke cafébezoeken extra gevaarlijk, en daarom dus dat sluitingsuur.
De baas van “La Suite” op Het Zuid in Antwerpen dacht de slimste te zijn. Er is dan wel een verplicht (vervroegd) sluitingsuur. Maar geen verplicht openingsuur. En dus had de café-baas er iets op gevonden. Hij sloot z’n zaak netjes om elf uur, zoals dat hoort. Maar vijf minuutjes over middernacht ging de zaak gewoon weer open. Strikt genomen slim gezien. Naar de letter van de wet wellicht juist geredeneerd. Maar zo zag de politie het niet. Die hield alles in de gaten, en viel na middernacht binnen om processen verbaal op te stellen, en het café definitief te sluiten. Het valt te vrezen dat “La Suite” de komende dagen niet meer open zal mogen gaan.
Slim geprobeerd van de cafébaas misschien, maar dit had hij natuurlijk wel kunnen verwachten. Je kunt het eens of oneens zijn met de maatregelen van de overheid, maar met dit soort stunts zal je niemand op andere gedachten brengen. De corona-cijfers zijn wel degelijk gigantisch aan het stijgen, ik merk dat het virus ook steeds dichter en vaker in mijn omgeving begint op te duiken. De overheid kan die cijfers niet negeren, en zoekt duidelijk naar oplossingen, maar makkelijk is dat niet.
Ik hou m’n hart vast voor wat er ons de komende weken en maanden weer te wachten staat. In Brussel zijn de cafés en theehuizen al helemaal op slot, al minstens voor een maand. Volgt de rest van het land ook? Gaan de restaurants straks ook op slot? En hoe zit dat met de winkels? Kan de economie een nieuwe lockdown aan? Premier De Croo heeft al meermaals gezegd dat er geen tweede lockdown komt, maar in interviews dit weekend zet hij de deur toch op een kier en sluit hij niks meer uit.
De actie van de eigenaar van La Suite is er eentje uit frustratie en boosheid. Het is duidelijk niet de slimste actie. En ik denk dat er weinig begrip zal zijn bij de mensen die werken in de zorg, bij mensen die ziek geweest zijn, of iemand verloren zijn aan dit rotvirus, bij risicopatiënten en bij de vele honderdduizenden mensen die zich wel aan de regels proberen te houden. Beste cafébaas, ik begrijp uw frustratie volledig, ik deel ze met u, ik ben het ook kotsbeu. Maar door er de kantjes af te lopen gaan we corona niet klein krijgen, vrees ik.
Zoals jullie misschien al hebben gezien op mijn blog of socials, ben ik sinds dit voorjaar ambassadeur van Big Green Egg voor Vlaanderen. En daar ben ik oprecht fier op … Lees meer
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer