Heel soms, als ik grote honger heb, en ik heb geen ontbijt heb meegenomen, haalt onze producer van de ochtendshow, Sylvie, een broodje of een sandwich voor me in de kantine van Joe. Meestal is dat er dan eentje met krabsalade. Maar die was op deze week, en dus werd het een sandwich met salami en mosterd. We hadden het erover in de show en sommige luisteraars vonden dat een vreemde, zelfs walgelijke combinatie. Dat snap ik niet zo goed. Op café krijg je bij een portie gemengd (kaas en salami) ook wat mosterd. Ik vind het een pittige extra bij salami of ham.
Nadien stuurden luisteraars ons nog veel gekkere combinaties door. Salami met confituur vond ik al bijzonder. Maar salami met Nutella, blijkbaar de favoriet van een heel pak mensen, vond ik echt echt niet lekker klinken. En toch kan het nog straffer. Toen ik dertig jaar geleden in Leuven studeerde woonde ik in een groot studentenhuis waar ook veel priesterstudenten uit de derde wereld logeerden. En de strafste combinaties qua ontbijt zag je toch op de borden van de Indische studenten.
Je kunt het echt niet verzinnen welke bijzondere sandwichen zij wel maakten. We keken er met grote ogen naar. Vissla en gekookte hesp samen? Tuurlijk. Surf en Turf avant la lettre. Choco èn confituur èn salami samen. Ze deden het. We moesten daar allemaal een beetje mee lachen en snapten het niet goed. Maar het gebeurde wel. Elke dag. Misschien omdat ze ons ontbijt niet zo goed kenden, en ze gewoon zin hadden om eens gekke combinaties uit te proberen. Maar smakelijk zag het er nooit uit. Daar stond wel tegenover dat die gasten elke avond de zaligste curry’s maakten en het huis geurde naar kurkuma en zalige spices.
Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer