Is dit het walgelijkste ontbijt ooit?

Heel soms, als ik grote honger heb, en ik heb geen ontbijt heb meegenomen, haalt onze producer van de ochtendshow, Sylvie, een broodje of een sandwich voor me in de kantine van Joe. Meestal is dat er dan eentje met krabsalade. Maar die was op deze week, en dus werd het een sandwich met salami en mosterd. We hadden het erover in de show en sommige luisteraars vonden dat een vreemde, zelfs walgelijke combinatie. Dat snap ik niet zo goed. Op café krijg je bij een portie gemengd (kaas en salami) ook wat mosterd. Ik vind het een pittige extra bij salami of ham.

Nadien stuurden luisteraars ons nog veel gekkere combinaties door. Salami met confituur vond ik al bijzonder. Maar salami met Nutella, blijkbaar de favoriet van een heel pak mensen, vond ik echt echt niet lekker klinken. En toch kan het nog straffer. Toen ik dertig jaar geleden in Leuven studeerde woonde ik in een groot studentenhuis waar ook veel priesterstudenten uit de derde wereld logeerden. En de strafste combinaties qua ontbijt zag je toch op de borden van de Indische studenten.

Je kunt het echt niet verzinnen welke bijzondere sandwichen zij wel maakten. We keken er met grote ogen naar. Vissla en gekookte hesp samen? Tuurlijk. Surf en Turf avant la lettre. Choco èn confituur èn salami samen. Ze deden het. We moesten daar allemaal een beetje mee lachen en snapten het niet goed. Maar het gebeurde wel. Elke dag. Misschien omdat ze ons ontbijt niet zo goed kenden, en ze gewoon zin hadden om eens gekke combinaties uit te proberen. Maar smakelijk zag het er nooit uit. Daar stond wel tegenover dat die gasten elke avond de zaligste curry’s maakten en het huis geurde naar kurkuma en zalige spices.