Is het een goed idee om calorieën op menukaarten te verplichten?

In Nederland zijn de cijfers bekend gemaakt van een nieuwe enquête bij zo’n 655 leden van Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling was om te achterhalen hoe zeer chefs bezig zijn met gezondheid, en wat hun plannen daaromtrent zijn. Amper een kwart van de ondernemers zegt daar totaal niet mee bezig te zijn. Maar zo’n 73% zegt wel gezonder te willen gaan koken: minder suiker, zout en vet dus, meer groenten en minder vlees. Bezig zijn met gezondheid is voor elk van ons een goed idee, dus op zich zijn deze cijfers toe te juichen.

Maar heel opvallend wel: de suggestie om voortaan ook calorieën op de menukaart te zetten wuift de grote meerderheid resoluut weg. Amper 16% vindt dat een goed idee, 17% staat neutraal tegenover dit idee, en maar liefst 67% ziet dat absoluut niet zitten. Het zou veel te veel administratieve rompslomp met zich meebrengen.

Wanneer je een vaste menukaart hebt die nauwelijks verandert dan valt dit, zeker door het gebruik van bepaalde apps, misschien nog wel te organiseren, maar creatievere chefs, die voortdurend nieuwe gerechten bedenken, of die bijvoorbeeld ook de restjes opkoken in een originele dagschotel (wat sowieso toe te juichen valt) kunnen dit gewoon niet klaarspelen.

Uit een onderzoek van Cornell University (National Bureau of Economic Research) in Amerika blijkt echter dat mensen die gerechten bestelden van menukaarten die wel de calorieën weergeven, toch minder calorieën binnenkrijgen dan mensen die geen informatie krijgen over hun gerechten. Het verschil was echter niet gigantisch, er werd maar zo’n 3 procent minder gegeten, zo’n 45 calorieën. In sommige staten in Amerika zijn met name ketenrestaurants al een tijdje verplicht om zo’n informatie te delen met hun klanten. Het is een extra service die wordt gewaardeerd door de klanten, ook al trekt de grote meerderheid er zich weinig van aan.

Hoe dan ook: de horeca staat er niet voor te springen. En eerlijk: ik ben ook niet zo’n grote fan. Als je op restaurant gaat doe je dat toch vooral om te genieten. Let thuis wat extra op wanneer je kookt, en gebruik je gezond verstand, je weet zelf ook wel een beetje welke gerechten veel calorieën bevatten en welke minder. En de horeca heeft al administratieve rompslomp genoeg. Plus: de creativiteit van de chefs met zo’n extra regeltjes beknotten vind ik nu ook niet wenselijk.

Dus verplichten voor iedereen vind ik geen slim idee. Dat neemt niet weg dat chefs die van gezonde voeding en caloriearme maaltijden hun uithangbord willen maken, natuurlijk wel kunnen scoren door het aantal calorieën wel te vermelden. Mensen die echt met gezondheid bezig zijn, en zelfs op restaurant extra willen opletten, zullen deze service wel waarderen. Voor zo’n restaurants is het dus wel een topidee. Voor alle andere: vooral niet verplichten. Laat mensen maar genieten.

Wat is jouw mening? Laat het hieronder even weten in de commentaren.