Is het een goed idee om calorieën op menukaarten te verplichten?
Nieuws

Is het een goed idee om calorieën op menukaarten te verplichten?

In Nederland zijn de cijfers bekend gemaakt van een nieuwe enquête bij zo’n 655 leden van Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling was om te achterhalen hoe zeer chefs bezig zijn met gezondheid, en wat hun plannen daaromtrent zijn. Amper een kwart van de ondernemers zegt daar totaal niet mee bezig te zijn. Maar zo’n 73% zegt wel gezonder te willen gaan koken: minder suiker, zout en vet dus, meer groenten en minder vlees. Bezig zijn met gezondheid is voor elk van ons een goed idee, dus op zich zijn deze cijfers toe te juichen.

Maar heel opvallend wel: de suggestie om voortaan ook calorieën op de menukaart te zetten wuift de grote meerderheid resoluut weg. Amper 16% vindt dat een goed idee, 17% staat neutraal tegenover dit idee, en maar liefst 67% ziet dat absoluut niet zitten. Het zou veel te veel administratieve rompslomp met zich meebrengen.

Wanneer je een vaste menukaart hebt die nauwelijks verandert dan valt dit, zeker door het gebruik van bepaalde apps, misschien nog wel te organiseren, maar creatievere chefs, die voortdurend nieuwe gerechten bedenken, of die bijvoorbeeld ook de restjes opkoken in een originele dagschotel (wat sowieso toe te juichen valt) kunnen dit gewoon niet klaarspelen.

Uit een onderzoek van Cornell University (National Bureau of Economic Research) in Amerika blijkt echter dat mensen die gerechten bestelden van menukaarten die wel de calorieën weergeven, toch minder calorieën binnenkrijgen dan mensen die geen informatie krijgen over hun gerechten. Het verschil was echter niet gigantisch, er werd maar zo’n 3 procent minder gegeten, zo’n 45 calorieën. In sommige staten in Amerika zijn met name ketenrestaurants al een tijdje verplicht om zo’n informatie te delen met hun klanten. Het is een extra service die wordt gewaardeerd door de klanten, ook al trekt de grote meerderheid er zich weinig van aan.

Hoe dan ook: de horeca staat er niet voor te springen. En eerlijk: ik ben ook niet zo’n grote fan. Als je op restaurant gaat doe je dat toch vooral om te genieten. Let thuis wat extra op wanneer je kookt, en gebruik je gezond verstand, je weet zelf ook wel een beetje welke gerechten veel calorieën bevatten en welke minder. En de horeca heeft al administratieve rompslomp genoeg. Plus: de creativiteit van de chefs met zo’n extra regeltjes beknotten vind ik nu ook niet wenselijk.

Dus verplichten voor iedereen vind ik geen slim idee. Dat neemt niet weg dat chefs die van gezonde voeding en caloriearme maaltijden hun uithangbord willen maken, natuurlijk wel kunnen scoren door het aantal calorieën wel te vermelden. Mensen die echt met gezondheid bezig zijn, en zelfs op restaurant extra willen opletten, zullen deze service wel waarderen. Voor zo’n restaurants is het dus wel een topidee. Voor alle andere: vooral niet verplichten. Laat mensen maar genieten.

Wat is jouw mening? Laat het hieronder even weten in de commentaren.

Gerelateerde nieuwsberichten

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer

iStock

Een slim trucje om je lief vandaag te verrassen

Over exact twee maand is het… 14 februari. Dan is het Valentijn. Het feest van de liefde. Maar zoveel mensen vinden dat een commercieel gedoe en zien het niet zitten om dan het verplichte romantische nummertje op te voeren … Lees meer