We eten zelf graag iets extra als het koud is buiten, of als de dagen kort zijn. Maar is het ook slim om vogeltjes te voederen? Ik vroeg het me af omdat 3 februari Feed The Birds Day is. Ik kan je geruststellen, het voeren van vogels in de winter kan nuttig zijn vooral in gebieden waar de voedselbronnen schaars zijn tijdens koude maanden.
In de winter is het voor vogels moeilijker om voedsel te vinden, omdat natuurlijke bronnen zoals insecten en zaden schaars zijn. Het bieden van vogelvoer is dan een goede aanvulling op hun dieet. Vogels hebben ook wel extra energie nodig om warm te blijven in koude temperaturen. Voedsel met een hoog vetgehalte, zoals zaden en noten, voorziet hen van de benodigde calorieën om hun energie op peil te houden. Het actieve metabolisme van vogels helpt hen sowieso wel om warm te blijven, maar ze hebben voldoende voedsel nodig om dit metabolisme te ondersteunen. Als je vogels eten geeft is de kans ook groot dat je ze van iets dichterbij zult kunnen observeren, wat sowieso plezant is: vogeltjes kijken in de tuin.
Als je ervoor kiest om vogels in de winter te voeren, zijn er een paar tips om in gedachten te houden:
Omdat veel mensen uit de buurt van Lochristi me vragen of ze mijn boeken nog kunnen bestellen en thuis bij me ophalen, gaan we iets speciaals doen. Tot aan de kerstvakantie kun je “Veel Geluk Gewenst”, maar ook “Waarom Wandelen”, “Mijn Mama’s Kookboek”, en “Mijn Barcelona” bestellen en bij ons thuis ophalen … Lees meer
Vandaag is wereld cocoa day. Ik vroeg me af, toen ik dat zag, wat nu eigenlijk het verschil is tussen cocoa en cacao. Een goede vraag ook voor een quiz, want ik moet bekennen dat ik het zelf niet wist, en ik vermoed dat dat voor veel mensen geldt … Lees meer
Geen twijfel mogelijk: de brownie komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en werd waarschijnlijk eind 19e eeuw uitgevonden. Een chef-kok in Chicago maakte per ongeluk een dichte, smeuïge cake door een fout in het recept of door een misverstand in de keuken … Lees meer
Fritters is eigenlijk de verzamelnaam voor alle mogelijke gefrituurde gerechten die een soort beslag bevatten waarin verschillende ingrediënten worden gedompeld voordat ze worden gebakken in olie … Lees meer
Volgens een onderzoek eet 61% van de mensen hun pizza met de punt naar beneden. Dat hoort eigenlijk zo niet. Het maakt het lastiger om je pizza vast te houden en de toppings vallen er sneller af … Lees meer
Bij ons is het misschien minder gekend en populair maar in vele landen is jerky zeer geliefd! In Zuid-Afrika bijvoorbeeld kan je het kopen in elke slagerij en supermarkt, en niet een soort, maar veel verschillende … Lees meer
Ik ben zot van sardines, voor mij doen ze aan de zomer denken. Sardines zijn kleine visjes die voornamelijk voorkomen in warme, gematigde wateren van de oceaan, dus niet in het Noorden zoals vele andere heerlijke vissen … Lees meer
Mag ik eerlijk zijn? Weet je wat ik een van de meest frustrerende zaken vind in restaurants? Naast slecht eten natuurlijk, want dat is wel de grootste afknapper … Lees meer