Nieuws

Is het slim om vogels te voederen in de winter?

We eten zelf graag iets extra als het koud is buiten, of als de dagen kort zijn. Maar is het ook slim om vogeltjes te voederen? Ik vroeg het me af omdat 3 februari Feed The Birds Day is. Ik kan je geruststellen, het voeren van vogels in de winter kan nuttig zijn  vooral in gebieden waar de voedselbronnen schaars zijn tijdens koude maanden.

In de winter is het voor vogels moeilijker om voedsel te vinden, omdat natuurlijke bronnen zoals insecten en zaden schaars zijn. Het bieden van vogelvoer is dan een goede aanvulling op hun dieet. Vogels hebben ook wel extra energie nodig om warm te blijven in koude temperaturen. Voedsel met een hoog vetgehalte, zoals zaden en noten, voorziet hen van de benodigde calorieën om hun energie op peil te houden. Het actieve metabolisme van vogels helpt hen sowieso wel om warm te blijven, maar ze hebben voldoende voedsel nodig om dit metabolisme te ondersteunen. Als je vogels eten geeft is de kans ook groot dat je ze van iets dichterbij zult kunnen observeren, wat sowieso plezant is: vogeltjes kijken in de tuin.

Als je ervoor kiest om vogels in de winter te voeren, zijn er een paar tips om in gedachten te houden:

  • Gebruik geschikte voeders en voedselbronnen, zoals zaden, noten, en vetbollen.
  • Zorg ervoor dat het voer schoon en vers blijft.
  • Plaats voeders op een beschutte plek om vogels te beschermen tegen de wind.
  • Houd de voederplaats regelmatig schoon om de verspreiding van ziekten te voorkomen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Aspergetijd! Waarom witte én groene asperges een plekje verdienen op je bord

Het aspergeseizoen is weer volop bezig, en als groot fan van deze delicatesse ben ik helemaal in mijn nopjes. Vooral witte asperges zijn mijn favoriet – subtiel, zacht van smaak en heerlijk klassiek … Lees meer

AI0A8956

De zoete zonde van mijn mama in een glaasje…

Mijn mama drinkt zelden alcohol. Ze kan er niet goed tegen, en eerlijk is eerlijk: ze vindt het meestal gewoon niet lekker. Een glaasje champagne voor het eten, of als er écht iets te vieren valt – dat gebeurt weleens … Lees meer

Minder bekend bij ons, maar niet terecht: de Malbec.

Malbec is zo’n wijn die ik niet vaak zelf uitkies, maar me toch telkens weet te verrassen wanneer hij op tafel verschijnt. Het is een dieprode wijn, vol van kleur en karakter, met smaken die doen denken aan rijpe bramen, pruimen, een snuifje kruidigheid en soms zelfs een vleugje rook of chocolade … Lees meer

Zo groot is Mc Donalds vandaag

McDonald’s komt, dat zal je niet verbazen, oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, meer bepaald uit San Bernardino, Californië. Het begon in 1940 als een kleine hamburgerzaak van de broers Richard en Maurice McDonald … Lees meer

Ken je laverbread?

Ik vind het leuk om bij te leren. Vandaag is laverbread day, en eerlijk gezegd, ik had er zelf nog nooit van gehoord. Maar intussen heb ik bijgeleerd: laverbread is een traditioneel Welsh gerecht gemaakt van laver, een soort eetbaar zeewier (vergelijkbaar met nori) … Lees meer

Lazarus: van heilige tot kater?

Op 08 april wordt de heilige Lazarus gevierd. Lazarus staat in de christelijke traditie symbool voor zieken, armen en verstotenen. In de Bijbel komen twee figuren voor met deze naam: Lazarus van Bethanië, die door Jezus uit de dood wordt opgewekt, en de bedelaar Lazarus, die na een ellendig leven eindelijk troost vindt in het hiernamaals … Lees meer

Mag het nog eens gezegd worden? Leve onze boeren.

Deze week was het ‘farm animals day’, oftewel ‘dag van de boerderijdieren’. Die wordt jaarlijks gehouden om een beetje aandacht te vragen voor het welzijn van alle dieren die op onze boerderijen leven, zoals koeien, varkens, kippen en schapen … Lees meer

Empanada’s, zo maak je ze zelf!

Empanada’s zijn hartige deeghapjes die meestal gevuld zijn met vlees, vis, kaas of groenten. Ze worden gebakken of gefrituurd en komen oorspronkelijk uit Spanje en Latijns-Amerika … Lees meer