Twee zondagen, dus veertien dagen geleden heb ik het roer omgegooid. Er stond net geen 93 kilo op mijn stomme weegschaal en dat zag ik niet zo graag. Ik wou weer anders gaan leven zodat er weer snel een 8 en in latere fase misschien wel weer een 7 op m’n weegschaal zou prijken. Ik ben gezonder beginnen eten, de wijn gelaten door de week, en ik ben weer als een gek gaan wandelen. Elke dag minstens 12 kilometer. Soms zelfs 15, een enkele keer bijna 20.
En het resultaat was er meteen. Vorige zondag, na een week uitkijken, was ik bijna drie kilo kwijt. De weegschaal toonde wel nog 90 kilo en een paar honderd grammen, maar ik voelde: het was een kwestie van tijd voor ik onder die eerste symbolische grens zou duiken. De voorbije week moest dat en zou dat gebeuren. Het kon ook niet anders: ik bleef voorzichtig met spijs en drank en ook deze week ben ik heel veel gaan wandelen, meer nog dan de week daarvoor.
Maar wat zegt m’n weegschaal: niks. Ik schommel steeds rond de 90. Na een lange wandeling ben ik er eens een paar honderd gram onder gegaan, maar ‘s avond na het eten was ik alweer een paar honderd gram boven de 90 kilo. Frustrerend. Wat is er aan de hand? Ik eet voorzichtig, snoep niet, drink nauwelijks, wandel veel, en ook al zakte m’n gewicht de eerste week spectaculair, vorige week gebeurde er werkelijk niks.
Nu niks, dat is ook niet waar. Ik voel me al een stuk gezonder, frisser, alerter. En vooral: ik kan weer in al m’n kleren. Waar ik 14 dagen geleden niet meer in m’ hemden en broeken kon, lukt dat nu weer perfect. Hoe raar is dat. De weegschaal is gestopt met bemoedigende cijfers, maar m’n kleerkast is wel enthousiast? Kan toch niet? Cijfers zijn toch cijfers? En ik voel toch ook dat ik een stuk minder buik heb dan de voorbije maanden. Is mijn weegschaal kapot?
Gelukkig ben ik al een paar keer door deze fase gegaan. En ik weet: geen paniek. Alles komt goed. Ik weet uit ondervinding wat er aan de hand is. Die eerste week gaat altijd hard. Ik ben dan als een fanatiekeling bezig. Het zorgt voor een schokeffect en meteen verlies ik de eeste kilo’s met het grootste gemak. De week (of weken) nadien zijn belangrijker. Want door het vele sporten (ik heb zeker 120 kilometer gewandeld deze week) kweek je ook weer wat meer spieren aan. Die wegen meer dan vet. Vandaar dat je kleren wel weer passen maar de weegschaal nog even “past” en weigert bemoedigende cijfers te geven.
Ik weet wat ik nu moet doen: doorzetten. De moed niet laten zakken. Gewicht verliezen gaat nooit in een steile lijn. Het is jammer genoeg een hobbelig parcours met heuveltjes en dalen. Soms hapert het eens, en dan moet je gewoon doorzetten. En ik mag vooral niet vergeten: 3 kilo kwijt over twee weken is eigenlijk al een super prestatie. Geduld is een mooie deugd, en doorzettingsvermogen is dat zeker. Ik weet dat, dus ik ga ervoor blijven gaan.
Laat het ook een opsteker zijn voor iedereen die dit leest en zelf ook gezonder probeert te leven. Trek je op aan de goede signalen: je voelt je gezonder, het sporten doet deugd, je bent niet meer zo opgezwollen, en je kleren begin één voor één weer te passen. Dat is fantastisch. En dat cijfertje op die weegschaal, dat komt sowieso wel goed! Succes! We komen er wel. En vergeet intussen ook niet af en toe goed te genieten van het leven. Je hebt er maar één.
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer