Is studentenhaver gezond?

Vandaag, 31 augustus, is de officiële “dag van de studentenhaver”. Ik hou er wel van, van zo’n lekkere mengeling van noten, rozijntjes en zaden. Maar is het ook echt gezond? Eigenlijk wel. Omdat het een voedzame mix is van gedroogde vruchten, noten en zaden is het een goede bron van energie, dankzij de koolhydraten en de gezonde vetten.

De combinatie van vezels en eiwitten in studentenhaver draagt op de koop toe bij aan het gevoel van verzadiging en aan een stabiele bloedsuikerspiegel. De aanwezige vitamines, mineralen en antioxidanten ondersteunen de algehele gezondheid en ook de immuniteit. Het is met andere woorden een handige, draagbare snack die je prima helpt om je honger te beheersen tussen de normale maaltijden door. Gezond dus!

Maar laat je wel niet vangen. Studentenhaver heeft best wel wat calorieën. Ongeveer 1/4 kopje (ongeveer 30 gram) studentenhaver kan ongeveer 150-200 calorieën bevatten, afhankelijk van de samenstelling. Dat is heel wat. Zorg dus voor gematigde porties, want eens je bezig bent kun je er moeilijk vanaf blijven.