Photo by Tangerine Newt on Unsplash
Nieuws

Is vers fruit gezonder dan fruitsap?

Ik hou van een lekker stukje fruit. Thuis is de fruitmand altijd goed gevuld en op het werk bij Joe krijgen we ook vers fruit op dinsdag en donderdag. zalig toch. Maar niet iedereen is daar gek van. Terwijl de meeste mensen wel graag een glas fruitsap drinken. Toch is dat een stuk minder gezond dan vers fruit, en daar zijn wel een aantal redenen voor.

  1. Vers fruit bevat gewoon meer vezels dan fruitsap. Vezels zijn zeer belangrijk voor een gezonde spijsvertering, en helpen je ook bij het verminderen van het cholesterolgehalte. Ze dragen ook bij aan een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel te veel eet.
  2. Vers fruit bevat natuurlijke suikers, maar wel in kleinere hoeveelheden dan fruitsap. Als je ganse stukken fruit eet  in plaats van sap kan dat helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, omdat de vezels in het fruit de opname van suikers vertragen.
  3. Hoewel fruitsap veel van dezelfde vitaminen en mineralen kan bevatten als vers fruit, kan het proces van het persen van sap sommige voedingsstoffen verminderen, zoals sommige antioxidanten en enzymen die in de schil en pulp van fruit zitten. Dat is best jammer.
  4. Mensen hebben de neiging om meer fruitsap te drinken dan ze zouden eten als ze heel fruit zouden consumeren. Dit kan leiden tot overmatige calorie-inname en een ongewenste piek in de bloedsuikerspiegel.

Kortom, terwijl zeker vers fruitsap nog steeds voedzaam kan zijn, biedt ganse stukken fruit eten over het algemeen meer voordelen door de vezels en lagere suikerconcentratie.

Gerelateerde nieuwsberichten

Maak eens een andere macaroni!

Een goede dampende macaroni schotel, dat is misschien niks voor warme zomerdagen, maar het is toch echt wel het comfortfood bij uitstek! Macaroni is net als spaghetti bolognese zo’n typisch gerecht dat ons aan Italië doet denken, want daar komt pasta toch vandaan … Lees meer

Een gouden tip voor malse kip: pekelen!

Op deze Fried Chicken Day wil ik een geweldige tip met jullie delen die ik van een chef van Sligro heb geleerd: pekel je kip vóór het bakken of grillen … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Wat is een Apple Turnover? Een warm, knapperig gelukje!

Er zijn van die klassiekers die altijd scoren en de apple turnover is er zo één. Zaterdag 5 juli is apple turnover day in de Engelssprekende wereld. In het Nederlands spreken we gewoon van een appelflap … Lees meer

De Caesar Salad: niet Romeins, wél legendarisch

De naam doet vermoeden dat deze salade zijn oorsprong kent in het oude Rome, maar niets is minder waar. De Caesar Salad werd in werkelijkheid uitgevonden in de jaren 1920 in… Mexico … Lees meer

Waarom kippenvleugels altijd scoren!

Kippenvleugels zijn al jarenlang een echte publiekslieveling. Ze zijn goedkoop, sappig, makkelijk te delen én ze lenen zich perfect voor eindeloos veel smaakcombinaties … Lees meer

WhatsApp Image 2025-06-03 at 13.53.17 (1)

Het beste cadeau van onze tuin: onze serre!

Toen we ons huis in Lochristi kochten stond er achteraan in de tuin een serre. Geen zelfgekozen project dus, gewoon… de serre hoorde gewoon bij het huis … Lees meer

Falafel: kruidige klassieker uit het Midden-Oosten

Falafel is een van die gerechten die je meteen doen wegdromen naar gezellige straatjes in Beiroet, Tel Aviv of Caïro. Ze zijn knapperig vanbuiten, zacht en kruidig vanbinnen … Lees meer