Is witte chocolade eigenlijk wel chocolade?

Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade vaak beschouwd als chocolade, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien net echt, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling. Witte chocolade bevat namelijk totaal geen cacaopoeder, dat verantwoordelijk is voor de karakteristieke chocoladesmaak en -kleur. In de plaats daarvan is witte chocolade gemaakt van cacaoboter, suiker en melkbestanddelen.

Omdat witte chocolade totaal geen cacaopoeder bevat, mist het de typische smaak en kleur van donkere of melkchocolade en heeft het eerder een romige, vanilleachtige smaak door de cacaoboter en de melkbestanddelen. Maar om als “witte chocolade” te worden beschouwd, moet het product wettelijk voldoen aan bepaalde eisen met betrekking tot de hoeveelheid cacaoboter die het bevat. In veel landen, zoals de Verenigde Staten en de Europese Unie, moet witte chocolade ten minste 20% cacaoboter en 14% droge melkbestanddelen bevatten.

Dus hoewel witte chocolade technisch gezien in feite geen echte chocolade is door het ontbreken van cacaopoed, wordt het in feite wel als chocolade beschouwd door de aanwezigheid van cacaoboter en omdat het wordt gebruikt in zoete toepassingen zoals desserts. Ik gebruik het zelf ook wel eens, zeker in combinatie met vruchten, zoals de zalige aardbeien van Hoogstraten, is het een hit!