Is witte chocolade eigenlijk wel chocolade?
Nieuws

Is witte chocolade eigenlijk wel chocolade?

Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade vaak beschouwd als chocolade, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien net echt, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling. Witte chocolade bevat namelijk totaal geen cacaopoeder, dat verantwoordelijk is voor de karakteristieke chocoladesmaak en -kleur. In de plaats daarvan is witte chocolade gemaakt van cacaoboter, suiker en melkbestanddelen.

Omdat witte chocolade totaal geen cacaopoeder bevat, mist het de typische smaak en kleur van donkere of melkchocolade en heeft het eerder een romige, vanilleachtige smaak door de cacaoboter en de melkbestanddelen. Maar om als “witte chocolade” te worden beschouwd, moet het product wettelijk voldoen aan bepaalde eisen met betrekking tot de hoeveelheid cacaoboter die het bevat. In veel landen, zoals de Verenigde Staten en de Europese Unie, moet witte chocolade ten minste 20% cacaoboter en 14% droge melkbestanddelen bevatten.

Dus hoewel witte chocolade technisch gezien in feite geen echte chocolade is door het ontbreken van cacaopoed, wordt het in feite wel als chocolade beschouwd door de aanwezigheid van cacaoboter en omdat het wordt gebruikt in zoete toepassingen zoals desserts. Ik gebruik het zelf ook wel eens, zeker in combinatie met vruchten, zoals de zalige aardbeien van Hoogstraten, is het een hit!

Gerelateerde nieuwsberichten

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer