Als kind hebben we altijd geleerd dat we ons bord netjes moeten leeg eten. Als er iets bleef liggen mochten we de tafel niet verlaten. En al zeker niet als we zelf ons bord hadden volgeschept. “Je ogen waren weer groter dan je maag” was dan de uitdrukking van ons mama. En de volgende keer waren we zeker minder gulzig. Dus ik eet m’n bord altijd netjes leeg. Zo geleerd van mama Anny.
Maar blijkbaar moet je wel opletten op vakantie. Want je bord al dan niet leegeten is daar toch een echt signaal… In Japan en India moet je je bord helemaal leeg eten want dat is een teken van groot respect. Doe je het niet dan vinden ze je echt onbeleefd. Alsof het niet lekker is. Alsof je niet dankbaar bent… Leeg eten dus, ook al heb je helemaal geen trek meer.
Maar in China is het helemaal anders: je bord helemaal leeg eten is daar erg onbeleefd, het lijkt alsof je niet genoeg te eten kreeg… En Chinezen (maar vermoedelijk niet allemaal) zijn daar dan ook uiterst gevoelig voor en kunnen echt beledigd zijn door een leeg bord. Zo zie je maar.
Elk land is anders, tradities zijn overal verschillend. Goed om te weten als je naar één van deze landen op reis gaat… volgend jaar, of het jaar nadien. Want in deze zomer van de staycation doe je thuis gewoon lekker wat je wil. Bord leeg eten of niet… Maar voedselverspilling is sowieso geen goed idee. Wees dus creatief met de restjes. En geniet van het leven en het lekkere eten.
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is intussen een fijne traditie geworden. Een paar keer per jaar kun je mijn boeken ook bij me thuis komen kopen. Nu mijn nieuwe boek “De Poëzie Van Hockney” ook uit is, lassen we nog eens zo’n plezante verkoopdag in … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer