Moet je je bord altijd leeg eten of niet?

Als kind hebben we altijd geleerd dat we ons bord netjes moeten leeg eten. Als er iets bleef liggen mochten we de tafel niet verlaten. En al zeker niet als we zelf ons bord hadden volgeschept. “Je ogen waren weer groter dan je maag” was dan de uitdrukking van ons mama. En de volgende keer waren we zeker minder gulzig. Dus ik eet m’n bord altijd netjes leeg. Zo geleerd van mama Anny.

Maar blijkbaar moet je wel opletten op vakantie. Want je bord al dan niet leegeten is daar toch een echt signaal… In Japan en India moet je je bord helemaal leeg eten want dat is een teken van groot respect. Doe je het niet dan vinden ze je echt onbeleefd. Alsof het niet lekker is. Alsof je niet dankbaar bent… Leeg eten dus, ook al heb je helemaal geen trek meer.

Maar in China is het helemaal anders: je bord helemaal leeg eten is daar erg onbeleefd, het lijkt alsof je niet genoeg te eten kreeg… En Chinezen (maar vermoedelijk niet allemaal) zijn daar dan ook uiterst gevoelig voor en kunnen echt beledigd zijn door een leeg bord. Zo zie je maar.

Elk land is anders, tradities zijn overal verschillend. Goed om te weten als je naar één van deze landen op reis gaat… volgend jaar, of het jaar nadien. Want in deze zomer van de staycation doe je thuis gewoon lekker wat je wil. Bord leeg eten of niet… Maar voedselverspilling is sowieso geen goed idee. Wees dus creatief met de restjes. En geniet van het leven en het lekkere eten.