Je moet maar 1 ding doen om meteen gelukkiger te worden

Je kent dat, het is ochtend, en je moet wennen aan de dag. Je ziet jezelf in de spiegel en denkt, bwa bwa; ik ben duidelijk toch nog wat moe. Je denkt aan je agenda en je denkt: kan ik deze belachelijk drukke dag wel aan. Je denkt aan covid en aan de klimaatopwarming en aan de politiek en je denkt: wat een ellende.

Maar er is één ding dat je echt kunt doen om die ellende niet onder je huid te laten kruipen. Het is een beslissing van drie seconden. Je hebt namelijk zelf de keuze om gelukkig te zijn vandaag of niet. Je kijkt in de spiegel en je zegt tegen jezelf: vandaag is een dag zonder klagen. En de rest van je dag zal anders verlopen.

Het klinkt als klinkklare prietpraat, als flauwe motivatietalk, maar het is wel waar. Want ook al kijk je soms op tegen de nieuwe dag, en zijn er dingen die je moe of depressief zouden kunnen maken, je kunt ook beslissen voor jezelf dat het al bij al zo slecht niet met je gaat. Er zijn zoveel mensen die het slechter hebben dan jezelf, die misschien ziek zijn, of in armoede leven. Die hebben het echt lastig. Maar gaat het met jezelf echt slecht, of denk je dat maar.

Ik probeer het elke ochtend te doen. En ook al komen er in de loop van de dag lastige momenten, of tegenslagen, beslissen dat je niet gaat klagen is het slimste wat je kunt doen. Een stuk van je geluk kun je zelf maken, door het gewoon te zien. Veel succes!