Je wordt dikker als je fruit eet na de maaltijd. Waar of niet waar?

Je hebt het vast wel al eens gehoord: je mag geen fruit eten na de maaltijd, want daar ga je sowieso van verzwaren! Het zou ook ongezond zijn, je zou er buikpijn van kunnen krijgen, en een opgeworpen gevoel. En doordat je het eet na de maaltijd zouden alle voedingswaarden die fruit bevat verloren gaan. Zoek maar eens op het internet, een heleboel sites met gezondheidstips waar dit verhaal telkens terugkomt: fructose wordt omgezet in vet, en als je het na de maaltijd eet, dan ga je er veel makkelijker van verdikken. In 2009 leverde het zelfs een opmerkelijke uitspraak op van tennisster Jelena Jankovic. Tijdens een toernooi in Parijs was de Servische president Boris Tadic op bezoek om z’n landgenote aan te moedigen, en hij gaf het volgende voedingsadvies aan z’n landgenote: “Weet je dat je dik wordt van fruit na je maaltijd? Echt waar. Maar niet ’s ochtends. Enkel wanneer je fruit in de namiddag of de avond eet verandert het in vet. Fruit zit dan ook vol met suiker.”

Wat blijkt nu: dat is absoluut niet het geval. Het is één van de meest hardnekkige fabeltjes die er zijn. Ons lichaam (zeker wanneer het normaal functioneert) kan fruit zelfs na de maaltijd behoorlijk goed verteren. De vertering van fruitsuikers gebeurt immers door andere enzymen dan bijvoorbeeld bij de vertering van vetten en eiwitten. De vertering van fruitsuikers zou ook gepaard gaan met wat gisting, en dus gasvorming in de darmen, maar als die gezond zijn is dat ook geen probleem. Ook het verhaal dat je bloed gaat verzuren wanneer je fruit eet na de maaltijd blijkt een kwakkel.

Eigenlijk is het simpel. Verschillende soorten fruit hebben een verschillend aantal calorieën en andere voedingswaarden. Sommige zijn dus beter dan andere wanneer je wat op je gewicht wil blijven. En als je al voldoende hebt gegeten hoef je niet per se nog een stuk fruit te eten na de maaltijd. Genoeg is genoeg. Maar het zal wel altijd beter zijn dan een gebakje, roomijs of pudding. Het moment waarop je fruit eet heeft eigenlijk geen belang. Voor, tussen of na de maaltijd, je neemt hetzelfde aantal calorieën op. Wat wel uitvoerig bewezen is, is dat fruit eten sowieso een gunstig effect heeft op een gezond dieet. Dus laat je vooral niet afschrikken.