Je hebt het vast wel al eens gehoord: je mag geen fruit eten na de maaltijd, want daar ga je sowieso van verzwaren! Het zou ook ongezond zijn, je zou er buikpijn van kunnen krijgen, en een opgeworpen gevoel. En doordat je het eet na de maaltijd zouden alle voedingswaarden die fruit bevat verloren gaan. Zoek maar eens op het internet, een heleboel sites met gezondheidstips waar dit verhaal telkens terugkomt: fructose wordt omgezet in vet, en als je het na de maaltijd eet, dan ga je er veel makkelijker van verdikken. In 2009 leverde het zelfs een opmerkelijke uitspraak op van tennisster Jelena Jankovic. Tijdens een toernooi in Parijs was de Servische president Boris Tadic op bezoek om z’n landgenote aan te moedigen, en hij gaf het volgende voedingsadvies aan z’n landgenote: “Weet je dat je dik wordt van fruit na je maaltijd? Echt waar. Maar niet ‘s ochtends. Enkel wanneer je fruit in de namiddag of de avond eet verandert het in vet. Fruit zit dan ook vol met suiker.”
Wat blijkt nu: dat is absoluut niet het geval. Het is één van de meest hardnekkige fabeltjes die er zijn. Ons lichaam (zeker wanneer het normaal functioneert) kan fruit zelfs na de maaltijd behoorlijk goed verteren. De vertering van fruitsuikers gebeurt immers door andere enzymen dan bijvoorbeeld bij de vertering van vetten en eiwitten. De vertering van fruitsuikers zou ook gepaard gaan met wat gisting, en dus gasvorming in de darmen, maar als die gezond zijn is dat ook geen probleem. Ook het verhaal dat je bloed gaat verzuren wanneer je fruit eet na de maaltijd blijkt een kwakkel.
Eigenlijk is het simpel. Verschillende soorten fruit hebben een verschillend aantal calorieën en andere voedingswaarden. Sommige zijn dus beter dan andere wanneer je wat op je gewicht wil blijven. En als je al voldoende hebt gegeten hoef je niet per se nog een stuk fruit te eten na de maaltijd. Genoeg is genoeg. Maar het zal wel altijd beter zijn dan een gebakje, roomijs of pudding. Het moment waarop je fruit eet heeft eigenlijk geen belang. Voor, tussen of na de maaltijd, je neemt hetzelfde aantal calorieën op. Wat wel uitvoerig bewezen is, is dat fruit eten sowieso een gunstig effect heeft op een gezond dieet. Dus laat je vooral niet afschrikken.
Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer
Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer
Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer
Vorig jaar al heb ik jullie laten weten dat ik er eindelijk zou aan beginnen, aan mijn Barcelona boek. Sinds we er tien jaar geleden een flatje hebben gekocht zijn we grote fans geworden van de prachtige stad aan de Middellandse zee, de hoofdstad van Catalonië … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer
Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer
Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer
28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer