Je hebt het vast wel al eens gehoord: je mag geen fruit eten na de maaltijd, want daar ga je sowieso van verzwaren! Het zou ook ongezond zijn, je zou er buikpijn van kunnen krijgen, en een opgeworpen gevoel. En doordat je het eet na de maaltijd zouden alle voedingswaarden die fruit bevat verloren gaan. Zoek maar eens op het internet, een heleboel sites met gezondheidstips waar dit verhaal telkens terugkomt: fructose wordt omgezet in vet, en als je het na de maaltijd eet, dan ga je er veel makkelijker van verdikken. In 2009 leverde het zelfs een opmerkelijke uitspraak op van tennisster Jelena Jankovic. Tijdens een toernooi in Parijs was de Servische president Boris Tadic op bezoek om z’n landgenote aan te moedigen, en hij gaf het volgende voedingsadvies aan z’n landgenote: “Weet je dat je dik wordt van fruit na je maaltijd? Echt waar. Maar niet ’s ochtends. Enkel wanneer je fruit in de namiddag of de avond eet verandert het in vet. Fruit zit dan ook vol met suiker.”
Wat blijkt nu: dat is absoluut niet het geval. Het is één van de meest hardnekkige fabeltjes die er zijn. Ons lichaam (zeker wanneer het normaal functioneert) kan fruit zelfs na de maaltijd behoorlijk goed verteren. De vertering van fruitsuikers gebeurt immers door andere enzymen dan bijvoorbeeld bij de vertering van vetten en eiwitten. De vertering van fruitsuikers zou ook gepaard gaan met wat gisting, en dus gasvorming in de darmen, maar als die gezond zijn is dat ook geen probleem. Ook het verhaal dat je bloed gaat verzuren wanneer je fruit eet na de maaltijd blijkt een kwakkel.
Eigenlijk is het simpel. Verschillende soorten fruit hebben een verschillend aantal calorieën en andere voedingswaarden. Sommige zijn dus beter dan andere wanneer je wat op je gewicht wil blijven. En als je al voldoende hebt gegeten hoef je niet per se nog een stuk fruit te eten na de maaltijd. Genoeg is genoeg. Maar het zal wel altijd beter zijn dan een gebakje, roomijs of pudding. Het moment waarop je fruit eet heeft eigenlijk geen belang. Voor, tussen of na de maaltijd, je neemt hetzelfde aantal calorieën op. Wat wel uitvoerig bewezen is, is dat fruit eten sowieso een gunstig effect heeft op een gezond dieet. Dus laat je vooral niet afschrikken.
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer
Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer