Je zou me vandaag eens moeten zien. Ik ben een pinguïn!

Vandaag wordt het de moeite om mij te volgen op de sociale media. Vandaag ben ik immers voor één dagje een onvervalste pinguïn. Eén van mijn allerbeste vrienden trouwt vandaag met de vrouw van zijn dromen, en ik mag zijn getuige zijn. Zalig. Ik voel me ontzettend vereerd.

Mijn goede vriend is maar één jaartje jonger dan ik, en het is zijn eerste huwelijk. Dus ze willen het echt met toeters en bellen doen. Eén van de dingen die ze echt zeer graag wilden is dat iedereen die “in de suite loopt” (en getuigen moeten dat dus zeker doen) een “pitteleer” draagt. Het officiële woord is “rokkostuum”…

Ik ben dat ding twee weken geleden gaan passen bij het verhuurbedrijf en het is.. uhm… redelijk speciaal. Het is de allereerste keer dat ik zo’n ding aandeed. En ik kwam duidelijk van een andere planeet. Of had u soms van een “lavalière” gehoord? Dat is geen das en ook geen strik maar iets daartussen. Dat moet ik aan. En ik heb een hoed en handschoenen.

Maar toen ik de man van het verhuurbedrijf vroeg of ik die hoge hoed niet eens passen moest (alle hoofden hebben toch een andere omvang, dus een verschillende maat?) bekeek hij mij alsof ik een onwetende bruut was in de wereld van de etiquette. Zo’n hoed zet je blijkbaar nooit op, je draagt die op je arm, terwijl je een dame aan je andere arm “begeleidt”. Speciaal.

Ik denk dat het vandaag allemaal redelijk hilarisch wordt. Maar het belangrijkste is dat het niet mijn trouwdag is, maar die van mijn vrienden. En als zij vragen om me te verkleden in een pinguïn dan doe ik dat dus maar eens. Het is hun dag. En ik weet dat ze er altijd van droomden om er een klassiek, chique huwelijk van te maken, en dus kleed ik me voor de gelegenheid graag eens op. Misschien voel ik me er uiteindelijk nog wel comfortabel in. Ik laat het je weten.

Eén vraag nog wel: moet je zo’n pitteleer de ganse avond en nacht aanhouden? Dus ook straks op het huwelijksfeest? Of mag ik tussendoor ergens een normaal jasje aan en een comfortabele broek? Of mag die “lavalière” af na het dessert? Wat denken jullie?