Deze week vieren mijn ouders hun “gouden week”. Woensdag waren ze een halve eeuw getrouwd voor de wet. Op donderdag 1 april was mijn papa jarig. En vandaag zijn ze 50 jaar getrouwd voor de kerk. Het moest een grote feestweek worden. Maar ja … de feestzaal waar we vanavond met familie en vrienden uitgebreid het glas zouden heffen op het nog altijd jonge koppel is al lang dicht en gaat wellicht ook zo snel niet meer open. Erg jammer.
Maar toen we een maandje geleden buiten plots weer 10 in plaats van 4 mensen mochten zien werden wij toch lichtjes euforisch. Mijn broer Arn en ik staken meteen een coronaproof buitenprogramma in elkaar en we zouden vandaag dus met 6 volwassenen en 3 kinderen de liefde en het leven van onze ouders vieren. Ook al wisten zij niet precies wat we zouden gaan doen, ze keken er wel ontzettend naar uit, en wij misschien nog meer dan hen. Maar toen gingen alle cijfers weer door het dak en kwam er een nieuwe lockdown. “Paaspauze” noemde de premier het. Ik was zo ontgoocheld.
De volledige politieke amateurbende kon voor mij de hoogste boom in. Buiten afspreken, op goede afstand, was toch veilig? Dat hadden ze ons drie weken geleden toch op het hart gedrukt? En nu ging alles weer terug naar af. Maar hoe kwaad ik ook was en een bikkelharde tweet over “de Belgische kwakkelregering” wou sturen, het waren (zoals dat al mijn hele leven het geval is) mijn ouders die kalm en rustig reageerden. Het is wat het is. De cijfers zijn de cijfers. Mama en papa waren wel ontgoocheld maar willen zich vooral netjes aan de regels houden en niet klagen of zagen.
Gelukkig hebben we ons allemaal meteen herpakt. Het heeft geen zin om de regels te negeren. Dus heb ik mama en papa meteen gevraagd om vorige woensdag, op de dag dat ze 50 jaar voor de wet getrouwd waren, te komen dineren bij ons thuis op het terras. Met vier mag, op veilige afstand. Het was een slimme gok, want woensdag bleek uiteindelijk de topdag van de week en van de maand. Ik haalde hen met mondkapje op rond halfzes en we hadden een veilig taxibusje geboekt om rond 22u30, ruim voor de avondklok terug gebracht te worden.
Mama en papa genoten met volle teugen, en wij ook. Ik had het beste van het beste uit mijn kelder gehaald. Een Dom Pérignon, een prachtige volle Meursault, een Lalande de Pomerol om af te sluiten. Ik heb aardappeltjes met zure room en Royal Belgian Oscietra Caviar geserveerd. Daarna oesters. Twee pure Gillardeau oesters , twee met een Aziatische dressing, en twee met witte wijnsaus die ik gegratineerd had in de oven. Nadien was er Oosterschelde kreeft met roomboter, honingtomaatjes en verse basilicum. En we eindigden met een heerlijke taart van Art 2 Eat.
Het werd een topavond. We hadden met mijn broer Arn, zijn vrouw Nathalie en hun kinderen in een zoom. Er was een verrassingsfilmpje waarin heel vrienden hen een prachtig jubileum wensten, en we hadden nog wat cadeautjes ook. Zij hebben genoten, maar wij evenzeer. Niks zo mooi als je prachtige ouders zo gelukkig te zien. En niks zo fijn als hen mogen verwennen. Zij die in hun leven al zoveel voor ons gedaan hebben kunnen niet genoeg bedankt, geëerd en verwend worden. Ik hoop dat nog lang te mogen doen voor en met hen. En uitstel is geen afstel. We vieren nog wel eens met de hele familie en alle vrienden samen. Maar deze prachtweek nemen ze ons al niet meer af. Dank je mama en papa voor alles. Proficiat! We zien jullie graag.
Je ziet het vaak op de kaart staan, zeker in Frankrijk: vichyssoise. Klinkt chic, niet? En als je het ooit geproefd hebt, weet je meteen waarom het zo’n klassieker is … Lees meer
Picklesaus, die heerlijke gele saus vol stukjes groenten, lekker zuur en pittig, kun je overal in de winkel kopen, maar die kun je uiteraard ook zelf maken, en het is nog plezant ook … Lees meer
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer