JULIE MOCHT KOKEN IN HET 25STE BESTE RESTAURANT VAN DE WERELD
Nieuws

Julie mocht koken in het 25ste beste restaurant van de wereld

Dag twee in Barcelona met mijn nichtje Julie zit erop. En het was een zalige dag. We hebben ver gewandeld (it’s running in the family!) en zijn uitgebreid gaan shoppen (doe ik liever voor een kind dat ik daarmee gelukkig maken kan, dan voor mezelf). Qua eten (en daar gaat het toch om op deze blog) was het in elk opzicht een spannender dagje…

We begonnen met ontbijten op de markt. El Mercat del Ninot, op een paar honderd meter van onze flat is daarvoor de geschikte plek. We nemen er onze gasten vaak mee voor een croissantje of een broodje met een glas versgeperste fruitsap en een koffietje met veel melk bij Bar J.Y.P. waar vader, moeder en zoon je altijd vriendelijk bedienen aan een kraaknette toog. Julie vond het plezierig om op de markt te ontbijten en er te zien wat voor lekkers je er allemaal kunt kopen. Alleen de viskramen (waar ik grote klant ben) vond ze een beetje ‘speciaal’ met zoveel verschillende vissen en garnalen en schelpdieren op het ijs. Julie is geen erg grote fan van vis… Toen dacht ik al even: dit wordt spannend vanavond.

’s Middags hebben we tussen het wandelen en het shoppen door wat soep gegeten, wat tortilla en ham met meloen op ons terrasje (wat ze allemaal heel lekker vond) maar voor ’s avonds had ik Bodega 1900 geboekt van Albert Adria. De heerlijke tapasbar tegenover Tickets. Een gewaagdere keuze dan de Italiaan de dag voordien, omdat de tapas daar toch wat anders zijn dan een spaghetti of hamburger met frietjes.

Julie was super OK en dankbaar en heeft alles geproefd, maar eerlijk is eerlijk: ze vond sommige dingen (die ik als volwassene zalig vind) echt niet zo lekker. Jullie, ouders met kinderen, herkennen dat wellicht. Het is dagelijkse kost om smaken te verdedigen bij kinderen, maar ik vond het wel wat. Ansjovisjes in zuur: vond ze niet lekker. Ook het kleine hotdogbroodje met gefrituurde calamares (geef er mij zo tien, en ik eet ze allemaal op en vraag nog om meer) vond ze het slechtste wat ze die avond te eten kreeg.

Daar staat tegenover dat ze de koude en heldere tomatenconsommé met munt heerlijk vond. De Mojama (gedroogde tonijn lende) met amandelnoot ook. Zelfs de garnaaltjes in looksaus vond ze lekker. Ik was dus best blij dat ik haar naar Bodega 1900 had meegebracht. En zeker omdat de verrassing van de avond dan nog moest komen.

Xavier, de directeur van Tickets aan de overkant (het 25ste beste restaurant van de wereld) had ons uitgenodigd om het dessert na de maaltijd in Bodega, bij hem te komen eten in hun ongelofelijk sprookjesachtige dessertruimte. Er hangen massa’s oversized nepbessen aan het plafond en de muren hangen vol met schermen waarop je scènes uit films als Sjakie en de Chocoladefabriek bekijken kunt. Ik wist dat we Julie daarmee een ervaring zouden geven die ze haar hele leven niet vergeten zal.

En dat gebeurde ook. Julie mocht er zelf “toverkoken”. Uit een schaal waarin ze zelf bloem, melk, water, een eitje, wat Parmezaan en wonderstof had gemengd, en waaruit vuur met veel gensters tevoorschijn kwam, toverde ze de beste cheesecake van de wereld. Uiteraard hebben we alles gefilmd, zo gaat dat in 2017, en die beelden zullen we met de ganse familie opnieuw blijven bekijken tot we stokoud zijn geworden, en zagende nonkeltjes. Julie vond het een topervaring, en wij ook. De ansjovisjes in azijn waren al lang vergeten en vergeven. Vandaag dag drie. We gaan eens beginnen met een bezoekje aan Nou Camp. Waar we eten? Volg het hier even op mijn Stories op Instagram!

Gerelateerde nieuwsberichten

IMG_1861

Ik ga samen wonen in een camper met Anke, én koken voor haar

Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer