Kan ik terug reizen uit Spanje zonder Covid test?

Kun jij nog volgen wat er mag en niet mag wanneer je reist? Welke test je precies nodig hebt? Hoe oud die test dan moet zijn? Waar je die moet laten afnemen? Ik eerlijk gezegd niet echt meer. Ik zit zelf bijvoorbeeld al even te puzzelen hoe ik maandag precies naar België terug mag komen en met welke documenten.

Het zit zo. Ik ben eind juni (met een geldige test) door Frankrijk met de auto naar Barcelona gekomen. Nergens gecontroleerd overigens. Ik blijf in Barcelona tot begin augustus. Maar maandag vlieg ik wel heen en weer voor mijn tweede Pfizer prik. Dat is wat vervelend natuurlijk, midden in de vakantie, maar hey, voor de gezondheid en de bescherming doe ik dat graag.

Ik neem ’s morgens het vliegtuig, mag iets na de middag om mijn tweede prik, en vlieg dan ’s avonds gewoon terug. Ik zal minder dan 12 uur in België zijn. Even de kat gaan strelen, even wat spullen thuis afzetten, en een paar andere kleren terug meenemen naar Spanje. De vraag die ik me nu stel is: moet ik me laten testen daarvoor?

Spanje is een rode zone vandaag, ook al ben ik maar enkele uren in België, ik zal het PLF-formulier wel moeten invullen. Dat moet iedereen doen. En waarschijnlijk krijg ik dan te horen dat ik de dag na mijn aankomst een test moet laten doen in België, maar dan ben ik alweer vertrokken en in ons flatje in Barcelona. Dat kan dus niet.

Zonder test Spanje binnen als Vlaming kan dan in principe weer nog steeds, denk ik. Dit staat op de site van de Vlaamse overheid: “Reizigers afkomstig uit een groene zone (Vlaanderen en Wallonië): indien u per vliegtuig of per boot reist, moet u het FCS-formulier invullen.  U hoeft geen test-, vaccinatie- of herstelcertificaat voor te leggen.”

Eerlijk: ik weet het ook niet meer zo zeker. Ik ga alle formulieren netjes invullen, maar in principe vlieg ik dus heen- en terug zonder te testen. Een test laten afnemen in het weekend in Barcelona is ook niet zo evident en kost sowieso 120 euro die uiteraard niet terug betaald wordt. Maar die test is dus niet verplicht.

Ik had het erover met een goede vriend die me zei: neem gewoon geen risico. Doe die test ergens op zondag. dan vlieg je sowieso zonder gedoe heen- en weer voor de tweede prik, en dan neem je je verantwoordelijkheid ten opzichte van de andere passagiers, wat ook gewoon netjes is. Moeilijk moeilijk moeilijk.