Uitzonderlijke maanden zijn het, met maar één zekerheid: alles is onzeker. Wij, en zelfs de virologen kennen dit rare virus nog maar half. Het evolueert voortdurend, en dus moeten ook de maatregelen steeds herbekeken worden. Je kunt dat lastig vinden, maar het is niet anders. We willen zo graag antwoorden op al onze vragen, maar de overheid moet ook stap voor stap gaan.
Mensen met een tweede verblijf aan de kust snakken er naar om terug naar daar te gaan, en mensen zoals ik die een tweede stekje in het buitenland hebben weten dat ze nog wel een beetje langer zullen moeten wachten, maar hopen natuurlijk ook om naar hun geliefde vakantieplek terug te mogen, deze zomer.
Vorige week schreef ik nog dat er berichten kwamen uit Spanje, dat het land dicht zou gaan tot in oktober. Verschillende bronnen en kranten hadden dat vermoeden uitgesproken, en dat kwam toch flink binnen bij me. Niet dat ik denk dat ik een maand vakantie ga voeren in Barcelona. Maar ik wil m’n frigo wel eens gaan inspecteren, en kuisen, en vooral: ik wil er spullen gaan ophalen voor ons nieuwe huis. Maar de kans dat dat zou mogen was klein.
Maar gisteren stuurde Johan Verstreken (mediafiguur en ex-politicus) die net zoals wij halftijds in Spanje woont, een nieuwsbericht door waaruit bleek dat de vluchten naar Spanje vanuit Nederland en België vanaf volgende week weer op gang komen. Verschillende luchtvaartmaatschappijen beginnen mondjesmaat weer naar daar te vliegen, dus dat wil zeggen dat je er in principe weer heen kunt.
Opgelet: een toeristische citytrip kan nog niet. De vluchten zijn er enkele voor Spanjaarden of Belgen en Nederlanders die gerepatrieerd willen worden in de ene of andere richting. En voor residenten. “Tweedeverblijvers” zeg maar. Om te bewijzen dat je ook in Spanje woont moet je documenten voorleggen die aan tonen dat je een NIE-nummer hebt. Een soort van rijksregisternummer is dat. En ja, dat heb ik uiteraard, je hebt dat in Spanje voor heel veel administratieve zaken nodig.
Dus ja, in principe zou het kunnen dat ik weer naar Barcelona vlieg. Over anderhalve weekend is er een Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart, en dat lange weekend stond al lang gepland om naar Spanje te gaan. Maar ik ga toch nog even passen. Net zoals ik niet meteen op zoek ga naar vier vrienden om mee af te spreken, ga ik ook hier nog even afwachten.
Eerst eens kijken hoe de cijfers bij ons, en in Spanje evolueren. En wanneer dat allemaal de goede richting uitgaat, hoop ik begin juli een bestelwagen te huren, en eens voor twee of drie dagen naar daar te rijden. Om te checken of er geen rare dieren in onze frigo zijn geboren, en om wat spullen mee te brengen voor ons nieuwe huis in Lochristi.
Nog eventjes geduld dus. Gezondheid is veel belangrijker dan materiële zaken. Maar het kriebelt wel, het is altijd blijven kriebelen. En nu is er dus weer een beetje hoop op beterschap. Een lichtpuntje aan het einde van de tunnel.
Meer info over de nieuwe vluchten
https://www.espanje.nl/vluchten-spanje-corona/
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer