Kan ik volgende week dan toch naar Barcelona?

Uitzonderlijke maanden zijn het, met maar één zekerheid: alles is onzeker. Wij, en zelfs de virologen kennen dit rare virus nog maar half. Het evolueert voortdurend, en dus moeten ook de maatregelen steeds herbekeken worden. Je kunt dat lastig vinden, maar het is niet anders. We willen zo graag antwoorden op al onze vragen, maar de overheid moet ook stap voor stap gaan.

Mensen met een tweede verblijf aan de kust snakken er naar om terug naar daar te gaan, en mensen zoals ik die een tweede stekje in het buitenland hebben weten dat ze nog wel een beetje langer zullen moeten wachten, maar hopen natuurlijk ook om naar hun geliefde vakantieplek terug te mogen, deze zomer.

Vorige week schreef ik nog dat er berichten kwamen uit Spanje, dat het land dicht zou gaan tot in oktober. Verschillende bronnen en kranten hadden dat vermoeden uitgesproken, en dat kwam toch flink binnen bij me. Niet dat ik denk dat ik een maand vakantie ga voeren in Barcelona. Maar ik wil m’n frigo wel eens gaan inspecteren, en kuisen, en vooral: ik wil er spullen gaan ophalen voor ons nieuwe huis. Maar de kans dat dat zou mogen was klein.

Maar gisteren stuurde Johan Verstreken (mediafiguur en ex-politicus) die net zoals wij halftijds in Spanje woont, een nieuwsbericht door waaruit bleek dat de vluchten naar Spanje vanuit Nederland en België vanaf volgende week weer op gang komen. Verschillende luchtvaartmaatschappijen beginnen mondjesmaat weer naar daar te vliegen, dus dat wil zeggen dat je er in principe weer heen kunt.

Opgelet: een toeristische citytrip kan nog niet. De vluchten zijn er enkele voor Spanjaarden of Belgen en Nederlanders die gerepatrieerd willen worden in de ene of andere richting. En voor residenten. “Tweedeverblijvers” zeg maar. Om te bewijzen dat je ook in Spanje woont moet je documenten voorleggen die aan tonen dat je een NIE-nummer hebt. Een soort van rijksregisternummer is dat. En ja, dat heb ik uiteraard, je hebt dat in Spanje voor heel veel administratieve zaken nodig.

Dus ja, in principe zou het kunnen dat ik weer naar Barcelona vlieg. Over anderhalve weekend is er een Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart, en dat lange weekend stond al lang gepland om naar Spanje te gaan. Maar ik ga toch nog even passen. Net zoals ik niet meteen op zoek ga naar vier vrienden om mee af te spreken, ga ik ook hier nog even afwachten.

Eerst eens kijken hoe de cijfers bij ons, en in Spanje evolueren. En wanneer dat allemaal de goede richting uitgaat, hoop ik begin juli een bestelwagen te huren, en eens voor twee of drie dagen naar daar te rijden. Om te checken of er geen rare dieren in onze frigo zijn geboren, en om wat spullen mee te brengen voor ons nieuwe huis in Lochristi.

Nog eventjes geduld dus. Gezondheid is veel belangrijker dan materiële zaken. Maar het kriebelt wel, het is altijd blijven kriebelen. En nu is er dus weer een beetje hoop op beterschap. Een lichtpuntje aan het einde van de tunnel.

Meer info over de nieuwe vluchten