Uitzonderlijke maanden zijn het, met maar één zekerheid: alles is onzeker. Wij, en zelfs de virologen kennen dit rare virus nog maar half. Het evolueert voortdurend, en dus moeten ook de maatregelen steeds herbekeken worden. Je kunt dat lastig vinden, maar het is niet anders. We willen zo graag antwoorden op al onze vragen, maar de overheid moet ook stap voor stap gaan.
Mensen met een tweede verblijf aan de kust snakken er naar om terug naar daar te gaan, en mensen zoals ik die een tweede stekje in het buitenland hebben weten dat ze nog wel een beetje langer zullen moeten wachten, maar hopen natuurlijk ook om naar hun geliefde vakantieplek terug te mogen, deze zomer.
Vorige week schreef ik nog dat er berichten kwamen uit Spanje, dat het land dicht zou gaan tot in oktober. Verschillende bronnen en kranten hadden dat vermoeden uitgesproken, en dat kwam toch flink binnen bij me. Niet dat ik denk dat ik een maand vakantie ga voeren in Barcelona. Maar ik wil m’n frigo wel eens gaan inspecteren, en kuisen, en vooral: ik wil er spullen gaan ophalen voor ons nieuwe huis. Maar de kans dat dat zou mogen was klein.
Maar gisteren stuurde Johan Verstreken (mediafiguur en ex-politicus) die net zoals wij halftijds in Spanje woont, een nieuwsbericht door waaruit bleek dat de vluchten naar Spanje vanuit Nederland en België vanaf volgende week weer op gang komen. Verschillende luchtvaartmaatschappijen beginnen mondjesmaat weer naar daar te vliegen, dus dat wil zeggen dat je er in principe weer heen kunt.
Opgelet: een toeristische citytrip kan nog niet. De vluchten zijn er enkele voor Spanjaarden of Belgen en Nederlanders die gerepatrieerd willen worden in de ene of andere richting. En voor residenten. “Tweedeverblijvers” zeg maar. Om te bewijzen dat je ook in Spanje woont moet je documenten voorleggen die aan tonen dat je een NIE-nummer hebt. Een soort van rijksregisternummer is dat. En ja, dat heb ik uiteraard, je hebt dat in Spanje voor heel veel administratieve zaken nodig.
Dus ja, in principe zou het kunnen dat ik weer naar Barcelona vlieg. Over anderhalve weekend is er een Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart, en dat lange weekend stond al lang gepland om naar Spanje te gaan. Maar ik ga toch nog even passen. Net zoals ik niet meteen op zoek ga naar vier vrienden om mee af te spreken, ga ik ook hier nog even afwachten.
Eerst eens kijken hoe de cijfers bij ons, en in Spanje evolueren. En wanneer dat allemaal de goede richting uitgaat, hoop ik begin juli een bestelwagen te huren, en eens voor twee of drie dagen naar daar te rijden. Om te checken of er geen rare dieren in onze frigo zijn geboren, en om wat spullen mee te brengen voor ons nieuwe huis in Lochristi.
Nog eventjes geduld dus. Gezondheid is veel belangrijker dan materiële zaken. Maar het kriebelt wel, het is altijd blijven kriebelen. En nu is er dus weer een beetje hoop op beterschap. Een lichtpuntje aan het einde van de tunnel.
Meer info over de nieuwe vluchten
https://www.espanje.nl/vluchten-spanje-corona/
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer
Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer
Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer
Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer