Het is vrijdag. Joepie! Ik heb echt ontzettend naar dit weekend uitgekeken. Want na een weekje vroeg opstaan is het weer tijd om vanavond nog eens vrienden uit te nodigen. Je weet dat ik het zalig vind om echt uitgebreide diners te maken voor de mensen die ik graag zie, mijn lieve familie, en toffe vrienden. Ik word daar helemaal zen van, en ook al ben ik al een paar dagen bezig met de voorbereiding, ik vind dat elke inspanning waard.
Ik probeer voor al mijn vrienden even lekker te koken, zonder uitzondering. Maar als ik heel eerlijk moet zijn, is het toch altijd nog een tikje specialer om te koken voor een topchef. Ik heb er zo enkele onder mijn vrienden, en vanavond komt één van mijn favoriete chefs eten. Hij heeft geen restaurant en geen sterren, maar het is wel één van de meest fantastische hobby-koks onder mijn vrienden die op bezoek komt. Vanavond komen Luc en Bart langs.
Bart Kaëll, je weet dat of je weet dat niet, is een ge-wel-di-ge kok. Hij kookt meestal behoorlijk klassiek, maar beheerst de technieken om van die schitterende topgerechten op tafel te toveren. Bart doet het allemaal zoals de grote chefs van weleer, met een vleugje hedendaagse charme en fantasie. Er zijn weinig vrienden die zo’n succulente kreeft op tafel kunnen toveren als Bart, maar ook grootmoeders klassiekers zoals konijn met pruimen maakt hij als de beste.
Bart en Luc komen vanavond dineren, en ook mijn goede vriendin en collega Tess Goossens en haar man Guy zullen van de partij zijn. Zes echte levensgenieters samen dus, die ook een goed glas wijn weten te waarderen, dus ik heb ook wat mooie flesjes klaargezet voor bij de gerechten.
Ik denk dat ik vanmiddag maar beter een dutje ga doen, want het zou wel eens een late en rijke avond kunnen worden. En ik heb de logeerkamers ook maar klaar gemaakt, dat lijkt me veiliger…
Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer