Dit blijf ik een bijzondere groente vinden, ook al omdat de naam zo bijzonder is: Jeruzalem artisjok in het Engels, topinambour in het Frans, Aardpeer in het Nederlands. Gek toch hoe die namen in al die talen zo kan verschillen. Jeruzalem artisjok is een knolgewas dat tot de zonnebloemfamilie behoort. Ze zien eruit als knobbelige knollen met een ruwe, bruine schil. De kleur kan variëren, maar ze hebben meestal een aardse uitstraling. De smaak is nootachtig, aards en licht zoet. Het heeft een knapperige textuur, vergelijkbaar met waterkastanjes.
Je kunt Jerusalem artisjokken op verschillende manieren bereiden. Ze kunnen rauw worden gegeten, bijvoorbeeld in salades, of gekookt en gebakken worden. Geroosterde Jerusalem artisjokken zijn ook populair. Ze bevatten voedingsstoffen zoals vezels, ijzer, kalium en vitamine B. Ze zijn ook een bron van inuline, een koolhydraat dat als prebioticum fungeert. Ze zijn vooral populair in de herfst en winter, wanneer ze in het seizoen zijn.
De inuline in Jerusalem artisjokken kan bijdragen aan een gezonde darmflora en spijsvertering en ze zijn relatief laag in calorieën en kunnen een goede aanvulling zijn op een gezond dieet. Maar opgelet: sommige mensen kunnen moeite hebben met het verteren van inuline, wat winderigheid kan veroorzaken. Het is raadzaam om kleine hoeveelheden te proberen als je hier gevoelig voor bent.
Een goede dampende macaroni schotel, dat is misschien niks voor warme zomerdagen, maar het is toch echt wel het comfortfood bij uitstek! Macaroni is net als spaghetti bolognese zo’n typisch gerecht dat ons aan Italië doet denken, want daar komt pasta toch vandaan … Lees meer
Op deze Fried Chicken Day wil ik een geweldige tip met jullie delen die ik van een chef van Sligro heb geleerd: pekel je kip vóór het bakken of grillen … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Er zijn van die klassiekers die altijd scoren en de apple turnover is er zo één. Zaterdag 5 juli is apple turnover day in de Engelssprekende wereld. In het Nederlands spreken we gewoon van een appelflap … Lees meer
De naam doet vermoeden dat deze salade zijn oorsprong kent in het oude Rome, maar niets is minder waar. De Caesar Salad werd in werkelijkheid uitgevonden in de jaren 1920 in… Mexico … Lees meer
Kippenvleugels zijn al jarenlang een echte publiekslieveling. Ze zijn goedkoop, sappig, makkelijk te delen én ze lenen zich perfect voor eindeloos veel smaakcombinaties … Lees meer
Toen we ons huis in Lochristi kochten stond er achteraan in de tuin een serre. Geen zelfgekozen project dus, gewoon… de serre hoorde gewoon bij het huis … Lees meer
Falafel is een van die gerechten die je meteen doen wegdromen naar gezellige straatjes in Beiroet, Tel Aviv of Caïro. Ze zijn knapperig vanbuiten, zacht en kruidig vanbinnen … Lees meer