Nieuws

Ken je deze gekke groente?

Dit blijf ik een bijzondere groente vinden, ook al omdat de naam zo bijzonder is: Jeruzalem artisjok in het Engels, topinambour in het Frans, Aardpeer in het Nederlands. Gek toch hoe die namen in al die talen zo kan verschillen. Jeruzalem artisjok is een knolgewas dat tot de zonnebloemfamilie behoort.  Ze zien eruit als knobbelige knollen met een ruwe, bruine schil. De kleur kan variëren, maar ze hebben meestal een aardse uitstraling. De smaak is nootachtig, aards en licht zoet. Het heeft een knapperige textuur, vergelijkbaar met waterkastanjes.

Je kunt Jerusalem artisjokken op verschillende manieren bereiden. Ze kunnen rauw worden gegeten, bijvoorbeeld in salades, of gekookt en gebakken worden. Geroosterde Jerusalem artisjokken zijn ook populair. Ze bevatten voedingsstoffen zoals vezels, ijzer, kalium en vitamine B. Ze zijn ook een bron van inuline, een koolhydraat dat als prebioticum fungeert. Ze zijn vooral populair in de herfst en winter, wanneer ze in het seizoen zijn.

De inuline in Jerusalem artisjokken kan bijdragen aan een gezonde darmflora en spijsvertering en ze zijn relatief laag in calorieën en kunnen een goede aanvulling zijn op een gezond dieet. Maar opgelet: sommige mensen kunnen moeite hebben met het verteren van inuline, wat winderigheid kan veroorzaken. Het is raadzaam om kleine hoeveelheden te proberen als je hier gevoelig voor bent.

Gerelateerde nieuwsberichten

Dit was mijn grootste nachtmerrie

Een ziek zijn, het overkomt ons allemaal wel eens. Dat je hoestend en kreunend je vakantie begint. Hoofdpijn. Keelpijn. Tandpijn. Net aan het begin van de zomer … Lees meer

Gouden tip tegen voedselverspilling

Vandaag is de dag tegen voedselverspilling. Het is iets waar ik het erg moeilijk mee heb: eten weggooien. Mijn grootouders en ouders hadden het niet ontzettend breed, maar er werd wel elke dag lekker gegeten … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Wat zijn Eggs Benedict?

Het staat op de kaart van sommige restaurants in Europa, maar het gerecht is vooral in Amerika waanzinnig populair. Eggs Benedict is een klassiek brunchgerecht dat bestaat uit een gepocheerd ei dat op een helft van een Engelse muffin wordt geplaatst, bedekt met plakjes ham of spek en overgoten met hollandaisesaus … Lees meer

Ken jij Peach Cobbler?

Op Would Be Chef volgen we graag culinaire feestdagen, en 13 april staat zo in alle lijstjes als “National Peach Cobbler Day”. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, dus ben ik het maar even gaan opzoeken wat het was … Lees meer

Snakebite Cocktail

Wat is het zwaarste bier ter wereld?

Ik ben geen enorme bierdrinker. Geef mij maar een wijntje. Maar ik weet dat veel volgers van Would Be Chef wel eens een biertje kunnen appreciëren. Er zijn massa’s bieren in de wereld, maar het zwaarste commercieel verkrijgbare bier ter wereld is “Snake Venom”, gebrouwen door Brewmeister, een Schotse brouwerij … Lees meer

Waarom helpt cola bij het verwijderen van roest?

In de volksmond hoor je wel eens dat cola helpt bij het verwijderen van roestvlekken. Het is zo’n typische Tante Kaat tip. En ja het is geen fabeltje, Cola werkt wel degelijk tegen roest en dat komt door de aanwezigheid van fosforzuur … Lees meer

Het wordt vaak fout gemaakt maar wat is nu eigenlijk een carbonara?

Op 6 april is het carbonara dag. Heerlijk gerecht, die carbonara. Maar als ik je in een kwis zou vragen: hoe moet je dat echt maken, zou je het misschien niet weten … Lees meer