Dit blijf ik een bijzondere groente vinden, ook al omdat de naam zo bijzonder is: Jeruzalem artisjok in het Engels, topinambour in het Frans, Aardpeer in het Nederlands. Gek toch hoe die namen in al die talen zo kan verschillen. Jeruzalem artisjok is een knolgewas dat tot de zonnebloemfamilie behoort. Ze zien eruit als knobbelige knollen met een ruwe, bruine schil. De kleur kan variëren, maar ze hebben meestal een aardse uitstraling. De smaak is nootachtig, aards en licht zoet. Het heeft een knapperige textuur, vergelijkbaar met waterkastanjes.
Je kunt Jerusalem artisjokken op verschillende manieren bereiden. Ze kunnen rauw worden gegeten, bijvoorbeeld in salades, of gekookt en gebakken worden. Geroosterde Jerusalem artisjokken zijn ook populair. Ze bevatten voedingsstoffen zoals vezels, ijzer, kalium en vitamine B. Ze zijn ook een bron van inuline, een koolhydraat dat als prebioticum fungeert. Ze zijn vooral populair in de herfst en winter, wanneer ze in het seizoen zijn.
De inuline in Jerusalem artisjokken kan bijdragen aan een gezonde darmflora en spijsvertering en ze zijn relatief laag in calorieën en kunnen een goede aanvulling zijn op een gezond dieet. Maar opgelet: sommige mensen kunnen moeite hebben met het verteren van inuline, wat winderigheid kan veroorzaken. Het is raadzaam om kleine hoeveelheden te proberen als je hier gevoelig voor bent.
Fettuccine Alfredo is een Italiaans pastagerecht met een romige saus, meestal geserveerd met fettuccine, maar maak ze gerust met andere pasta. De saus is een absolute klassieker vol smaak en bestaat uit boter, room, Parmezaanse kaas, en vaak een beetje knoflook … Lees meer
De chops sticks, ook wel eens “stokjes” genoemd, die je bij de Chinees krijgt lijken voor sommige mensen gruweltuigen die ze absoluut nooit zullen kunnen gebruiken … Lees meer
Bij ons is het niet zo populair maar er zijn landen waar ze er gek op zijn. Pork rind, ook wel bekend als cracklings of pork crackling, is niks meer of niks minder dan de krokante huid van varkensvlees … Lees meer
Wie heeft ooit bedacht: ik ga eens een dessert met wortels maken? Wel, wortelcake heeft zijn oorsprong hier bij ons in Europa, waar wortelen al sinds de middeleeuwen werden gebruikt in zoete gerechten omdat ze een natuurlijke zoetheid hebben … Lees meer
Chinees Nieuwjaar, ook wel het Lente Festival genoemd, is het grootste traditionele feest in China. Het wordt gevierd volgens de maancyclus, dus de datum varieert tussen 21 januari en 20 februari … Lees meer
Nu ik al een paar maanden gezond probeer te eten, is een van de favoriete tradities bij ons thuis: soep eten ’s middags. En daarom een ferme shout out en dankjewel naar mijn mama Anny, die heel vaak soep voor ons maakt … Lees meer
Ice Cream for Breakfast Day is een leuke, niet-officiële feestdag die elk jaar op de eerste zaterdag van februari wordt gevierd. Het werd in 1966 bedacht door Marian O’Rourke uit New York, die haar kinderen wilde aanmoedigen om af en toe van het leven te genieten … Lees meer
Dim sum maken is zoooo makkelijk. Maar het is, net als kroketten, een ideaal gerecht om mee te experimenteren en variëren. Ik heb enkele super simpele recepten op Would Be Chef staan … Lees meer