Ken je deze rare schepsels?
Nieuws

Ken je deze rare schepsels?

Telkens wanneer ik naar de markt ga in Barcelona en ik neem percebes mee naar huis, dan krijg ik op Instagram tientallen keren de vraag: welke rare schepsels zijn dat nu zeg? Logisch, want percebes zien er een klein beetje vreemd uit. Ze lijken wat op schildpaddenpootjes, en volgens een paar volgers lijken ze wel prehistorisch te zijn, poten van dinosauriërs of zo.

Het verhaal is simpeler: het zijn eendenmosselen, een soort van zeevruchten die hier in Spanje en in Portugal super populair zijn, maar die je bij ons zelden of nooit kunt vinden in de viswinkel, omdat de lokale bevolking er zo gek op is. Het zijn ondanks de naam toch geen mosselen, en met eenden hebben ze al helemaal niks te maken. De percebes is familie van de zeepokken en valt dus onder de kreeftachtigen.

Ze kosten trouwens best wat geld. En dat heeft zo z’n reden. De beste eendenmosselen groeien namelijk tegen de scherpe en gevaarlijke rotsen aan de kust van Galicië, en in Portugal en de percebeiro’s die ze daar gaan oogsten wagen er letterlijk hun leven voor. Ze moeten bij laagtij springen van rots naar rots om de percebes los et maken, terwijl de zee af en aan blijft kolken. Heksentoeren moeten ze dus uithalen om deze lekkernijen te plukken. Dat maakt ze zo duur. Reken toch wel op minstens 50 euro per kilo, en op kerstavond lagen ze bij ons op de markt in Barcelona aan 140 euro per kilo!

Ken je deze rare schepsels?

Ik at deze percebes voor het eerst bij “Da Piero“. In de jaren 2000-2005 woonde ik in het centrum van Brussel, en chef Piero Carlucci had toen een fantastisch Italiaans restaurant aan het einde van de Dansaertstraat. Piero z’n vrouw was van Galicië en daardoor kende hij dit product en maakte deze heerlijke eendenmosselen soms klaar, wanneer hij ze aankopen kon.

Hoe maak je percebes klaar? Simpel. Je kookt ze een drietal minuutjes, best in zeewater, dat je hier in Spanje gewoon bij de viswinkel kopen kunt. Je kunt er wat laurier aan toevoegen en ik hou ook wel van een flinke snuif cayennepeper in het water. Maar dat laatste hoeft echt niet. Koken is voldoende in principe.

Hoe eet je ze? Eerst prik je met je mes een klein gaatje net onder de schelpjes in het rubberachtige slurfje, zodat het vocht er wat uitloopt, want anders kan de vochtige inhoud behoorlijk over je kleren knallen. Vervolgens breek je het rubberachtige omhulsel vanonder de schelpjeskop. En dan kun je de inhoud degusteren. Het ziet er een beetje uit als een klein scheermesje, en het proeft zo’n beetje tussen oesters, mosselen en krab in.

Wanneer ik gasten op bezoek heb die nog nooit van percebes gehoord hebben, probeer ik het zelf bijna altijd klaar te maken. Het is zo’n topproduct en zo typisch voor hier dat ik er mensen graag eens mee verras. En als je ze ooit zelf eens eten kunt hier op restaurant in Spanje, of in Portugal: je moet het zeker eens proberen. Percebes zijn erg lekker, en vooral ook uniek.

Gerelateerde nieuwsberichten

_74I8659

Zo zalig zijn zomerse feestjes met Big Green Egg #advertentie

Zoals jullie misschien al hebben gezien op mijn blog of socials, ben ik sinds dit voorjaar ambassadeur van Big Green Egg voor Vlaanderen. En daar ben ik oprecht fier op … Lees meer

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer