Telkens wanneer ik naar de markt ga in Barcelona en ik neem percebes mee naar huis, dan krijg ik op Instagram tientallen keren de vraag: welke rare schepsels zijn dat nu zeg? Logisch, want percebes zien er een klein beetje vreemd uit. Ze lijken wat op schildpaddenpootjes, en volgens een paar volgers lijken ze wel prehistorisch te zijn, poten van dinosauriërs of zo.
Het verhaal is simpeler: het zijn eendenmosselen, een soort van zeevruchten die hier in Spanje en in Portugal super populair zijn, maar die je bij ons zelden of nooit kunt vinden in de viswinkel, omdat de lokale bevolking er zo gek op is. Het zijn ondanks de naam toch geen mosselen, en met eenden hebben ze al helemaal niks te maken. De percebes is familie van de zeepokken en valt dus onder de kreeftachtigen.
Ze kosten trouwens best wat geld. En dat heeft zo z’n reden. De beste eendenmosselen groeien namelijk tegen de scherpe en gevaarlijke rotsen aan de kust van Galicië, en in Portugal en de percebeiro’s die ze daar gaan oogsten wagen er letterlijk hun leven voor. Ze moeten bij laagtij springen van rots naar rots om de percebes los et maken, terwijl de zee af en aan blijft kolken. Heksentoeren moeten ze dus uithalen om deze lekkernijen te plukken. Dat maakt ze zo duur. Reken toch wel op minstens 50 euro per kilo, en op kerstavond lagen ze bij ons op de markt in Barcelona aan 140 euro per kilo!
Ik at deze percebes voor het eerst bij “Da Piero“. In de jaren 2000-2005 woonde ik in het centrum van Brussel, en chef Piero Carlucci had toen een fantastisch Italiaans restaurant aan het einde van de Dansaertstraat. Piero z’n vrouw was van Galicië en daardoor kende hij dit product en maakte deze heerlijke eendenmosselen soms klaar, wanneer hij ze aankopen kon.
Hoe maak je percebes klaar? Simpel. Je kookt ze een drietal minuutjes, best in zeewater, dat je hier in Spanje gewoon bij de viswinkel kopen kunt. Je kunt er wat laurier aan toevoegen en ik hou ook wel van een flinke snuif cayennepeper in het water. Maar dat laatste hoeft echt niet. Koken is voldoende in principe.
Hoe eet je ze? Eerst prik je met je mes een klein gaatje net onder de schelpjes in het rubberachtige slurfje, zodat het vocht er wat uitloopt, want anders kan de vochtige inhoud behoorlijk over je kleren knallen. Vervolgens breek je het rubberachtige omhulsel vanonder de schelpjeskop. En dan kun je de inhoud degusteren. Het ziet er een beetje uit als een klein scheermesje, en het proeft zo’n beetje tussen oesters, mosselen en krab in.
Wanneer ik gasten op bezoek heb die nog nooit van percebes gehoord hebben, probeer ik het zelf bijna altijd klaar te maken. Het is zo’n topproduct en zo typisch voor hier dat ik er mensen graag eens mee verras. En als je ze ooit zelf eens eten kunt hier op restaurant in Spanje, of in Portugal: je moet het zeker eens proberen. Percebes zijn erg lekker, en vooral ook uniek.
Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer