Ken je deze rare schepsels?
Nieuws

Ken je deze rare schepsels?

Telkens wanneer ik naar de markt ga in Barcelona en ik neem percebes mee naar huis, dan krijg ik op Instagram tientallen keren de vraag: welke rare schepsels zijn dat nu zeg? Logisch, want percebes zien er een klein beetje vreemd uit. Ze lijken wat op schildpaddenpootjes, en volgens een paar volgers lijken ze wel prehistorisch te zijn, poten van dinosauriërs of zo.

Het verhaal is simpeler: het zijn eendenmosselen, een soort van zeevruchten die hier in Spanje en in Portugal super populair zijn, maar die je bij ons zelden of nooit kunt vinden in de viswinkel, omdat de lokale bevolking er zo gek op is. Het zijn ondanks de naam toch geen mosselen, en met eenden hebben ze al helemaal niks te maken. De percebes is familie van de zeepokken en valt dus onder de kreeftachtigen.

Ze kosten trouwens best wat geld. En dat heeft zo z’n reden. De beste eendenmosselen groeien namelijk tegen de scherpe en gevaarlijke rotsen aan de kust van Galicië, en in Portugal en de percebeiro’s die ze daar gaan oogsten wagen er letterlijk hun leven voor. Ze moeten bij laagtij springen van rots naar rots om de percebes los et maken, terwijl de zee af en aan blijft kolken. Heksentoeren moeten ze dus uithalen om deze lekkernijen te plukken. Dat maakt ze zo duur. Reken toch wel op minstens 50 euro per kilo, en op kerstavond lagen ze bij ons op de markt in Barcelona aan 140 euro per kilo!

Ken je deze rare schepsels?

Ik at deze percebes voor het eerst bij “Da Piero“. In de jaren 2000-2005 woonde ik in het centrum van Brussel, en chef Piero Carlucci had toen een fantastisch Italiaans restaurant aan het einde van de Dansaertstraat. Piero z’n vrouw was van Galicië en daardoor kende hij dit product en maakte deze heerlijke eendenmosselen soms klaar, wanneer hij ze aankopen kon.

Hoe maak je percebes klaar? Simpel. Je kookt ze een drietal minuutjes, best in zeewater, dat je hier in Spanje gewoon bij de viswinkel kopen kunt. Je kunt er wat laurier aan toevoegen en ik hou ook wel van een flinke snuif cayennepeper in het water. Maar dat laatste hoeft echt niet. Koken is voldoende in principe.

Hoe eet je ze? Eerst prik je met je mes een klein gaatje net onder de schelpjes in het rubberachtige slurfje, zodat het vocht er wat uitloopt, want anders kan de vochtige inhoud behoorlijk over je kleren knallen. Vervolgens breek je het rubberachtige omhulsel vanonder de schelpjeskop. En dan kun je de inhoud degusteren. Het ziet er een beetje uit als een klein scheermesje, en het proeft zo’n beetje tussen oesters, mosselen en krab in.

Wanneer ik gasten op bezoek heb die nog nooit van percebes gehoord hebben, probeer ik het zelf bijna altijd klaar te maken. Het is zo’n topproduct en zo typisch voor hier dat ik er mensen graag eens mee verras. En als je ze ooit zelf eens eten kunt hier op restaurant in Spanje, of in Portugal: je moet het zeker eens proberen. Percebes zijn erg lekker, en vooral ook uniek.

Gerelateerde nieuwsberichten

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer