Ken jij "stoefkruiden"? Gebruik je ze ook zo gul als ik?
Nieuws

Ken jij “stoefkruiden”? Gebruik je ze ook zo gul als ik?

Best grappig. Ik had het met één van m’n beste Nederlandse vrienden die onlangs bij ons op bezoek was over “stoefkruiden”. Hij had er eigenlijk nog nooit van gehoord. Niet vreemd, want “stoefen” kennen onze Noorderburen eigenlijk niet. Niet dat ze zo bescheiden zijn van aard, natuurlijk niet. Maar ze pochen, ze snoeven, ze pralen, ze scheppen op. Maar stoefen doen ze dus niet, en ze kennen onze heerlijke “stoefkruiden” dus ook niet. En als ik zoek op pochkruiden of snoefkruiden, dan geeft Google ook niet thuis.

Ken jij "stoefkruiden"? Gebruik je ze ook zo gul als ik?

Nochtans denk ik dat zowat elke Vlaming wel “stoefkruiden” kent. Dat zijn namelijk die heerlijke Provençaalse kruiden die je gul op de BBQ strooit voor je begint te bakken, terwijl het ijzer al lekker heet staat. Die zorgen ervoor dat de hele buurt ruikt hoe laat het is, en dat er lekker gegrild gaat worden in jouw tuin. Over hagen en omheiningen heen geurt dan het overduidelijke reuk- en rooksignaal: wij gaan lekker barbecueën. Ik heb zo’n grote bus in het kastje onder mijn gasbarbecue staan, en ik strooi ermee alsof ik het hele dorp wil uitdagen. Wild en gul. Ik hou van die heerlijke geur.

De samenstelling van de Provençaalse kruiden ligt niet wettelijk vast en de origine ook niet, en de kruiden komen dus ook niet per se uit Frankrijk. Vaak wordt een flink deel van de Provençaalse kruiden zelfs uit de Balkan. Dat doet in principe niks af aan de kwaliteit van de kruidenmengeling, maar toch voelt het niet zo authentiek aan.

Dit zijn de kruiden die volgens Wikipedia worden gecombineerd om de typische mengeling te krijgen: de basis bestaat uit tijm, marjolein, rozemarijn en bonenkruid. Veel van de verkochte mixen bevatten ook lavendelbloemen, oregano, basilicum, peterselie en/of salie. Andere mogelijke ingrediënten: venkelzaad, dragon, kervel, laurier, lavas.

Ik heb een tijd geleden al eens een column geschreven over het effect van “stoefkruiden”. Je kunt die onder de foto nog eens opnieuw lezen. Ik had hem ook doorgestuurd naar mijn Nederlandse maat, en sindsdien snapt hij perfect wat ik dus met die “stoefkruiden” bedoel. Maar dat hadden jullie Vlamingen dus wellicht al lang door?

Ken jij "stoefkruiden"? Gebruik je ze ook zo gul als ik?

STOEFKRUIDEN

Ik kon hem niet meteen lokaliseren, al vermoed ik dat het één van onze achterburen was, maar de allereerste die gisteren de stoefkruiden op zijn kolen kieperde heeft het barbecuevuur wel serieus aangewakkerd in onze straat, midden in het naaldbos.

Hij was er ontzettend vroeg bij. Ik denk dat er in de huizen links en rechts nog kruimels van het ontbijt op bed werden weg geschud. Twee andere buurmannen kwamen thuis van hun wekelijkse fietstochtje. En ikzelf was nog de dikke laag stuifmeel, die op minder dan één dag op onze tuinmeubels was neergedaald, aan het wegvegen. Maar ja, onze hongerige buurman zat figuurlijk al op hete kolen en dacht blijkbaar: “laat ons de boel hmaar al eens in gang steken. Er bestaat toch geen wet die zegt dat twaalf uur het officiële beginuur is voor barbecue?” En gelijk heeft hij.

Nu heb ik zelf een barbecue op gas. En dat helpt om die ijverige gasten die zweren bij houtskool en aanmaakblokjes, krantenpapier en mannelijkheid, snel bij te benen, wanneer ze een provocerende voorsprong nemen. En in het kastje onder mijn gasvuur, staat een familieverpakking stoefkruiden. Ik zweer u, als ik echt indruk wil maken, dan geurt het van bij ons tot in de Provence naar Provençaalse kruiden.

Tegen zowat drie uur stond, denk ik, in bijna elke tuin in onze buurt een barbecue in lichterlaaie. We stoeften heerlijk tegen elkaar op. Je hoorde glazen die voortdurend werden bijgevuld, kinderen die in zwembadjes sprongen en mensen die steeds harder lachten omdat na al die ellendige aprilse grillen, iedereen nu ook in mei wel eens grillen wou: steaks en ribbekes, kippenbillen, gamba’s, lamskoteletjes, en worsten die zo lang waren dat ze duurden tot na middernacht. De geur van zomer. De geur van geluk.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer