"Kerst-tomaatjes" en "spaghetti bollen ijs"
Nieuws

“Kerst-tomaatjes” en “spaghetti bollen ijs”

Missen is menselijk. Toch? Een misverstand? Zelfs in de keuken kan een mens al eens de bal misslaan. Zo ben ik een kwart eeuw geleden jarenlang behoorlijk in de war geweest door een nieuw fenomeen in de winkelrekken. Ik vond die schattige, smakelijke, kleine kerstomaatjes heel lekker, daar niet van. Maar ik begreep niet dat je die het hele jaar door kopen kon, en zelfs in de zomer. Dan was de feestperiode toch ver weg, en was het niet logisch dat er nog steeds “kerst-tomaatjes” in de winkel lagen. Of wat een “t” teveel in mijn hoofd me toch geruime tijd in de war heeft gebracht. Maar de grootste vergissing uit mijn kindertijd moet toch de spaghetti geweest zijn die we bij vrienden van mijn ouders geserveerd kregen…

Eind jaren ’70 was Spaghetti Bolognese nog niet zo ingeburgerd in ons land en veel mensen kenden het toen nog niet. Maar m’n mama die altijd al een keukenprinses is geweest, en het toen wel al af en toe voor ons maakte, wist dat mijn broertje Arn en ik dat ontzettend graag aten. Dus toen we op een bepaald moment gingen logeren bij Gaby en René, twee hele lieve vrienden van mijn ouders, en vroegen welk eten ze voor ons best konden klaarmaken, had mama Anny hen gezegd: “Spaghetti Bolognese vinden ze wel lekker.”

Dus Gaby dacht: “dat zal ik dan eens proberen klaar te maken zeker?” Alleen kende ze dat gerecht dus niet echt, bestond er nog geen internet in die tijd, en dacht ze waarschijnlijk: “ik vind het een klein beetje een raar idee, maar ik ga het toch maar proberen te maken.” Zogezegd, zo gedaan.

Maar toen onze mama en papa ons na thuiskomst vroegen wat we gegeten hadden, en of we het lekker vonden, keken ze toch wel wat op, toen we zeiden: “het was een beetje speciaal, maar niet slecht of zo. Maar wel raar.” Gaby had namelijk spaghetti gekookt en daar “bollen ijs” bij geserveerd. De warme pasta had het roomijs vrijwel meteen doen smelten, en het resultaat was dus “een beetje speciaal, maar niet slecht of zo.” De “Bolognese” had Gaby als “bollen ijs” verstaan.

Hilarisch misverstand. De culinaire mop uit onze jeugd. Waar we tot op vandaag goed mee kunnen lachen. Voor de rest zijn we trouwens altijd heerlijk verwend geweest bij Gaby en René, twee lieve mensen uit onze jeugd. En ikzelf ben blij dat er ook buiten de “kerst-periode” van die heerlijke “kerst-tomaatjes” te koop zijn.

Gerelateerde nieuwsberichten

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer

D3235_stuntprijzen_social_1080x1080_ornbe_v2

Wijn Ornelis stopt! Maar dat is geen slecht nieuws…

Ik wil je iets belangrijks vertellen. Misschien was het je al opgevallen dat het de laatste tijd wat stiller was in onze wijnwinkel www.wijnornelis.be Daar hadden we ook een bijzondere reden voor … Lees meer