Mijn oprechte kerstwensen voor jou...
Nieuws

Mijn oprechte kerstwensen voor jou…

Beste levensgenieter,

normaal schrijven mensen een nieuwjaarsbrief. Behalve de koning en de paus. Die houden liever kersttoespraken. Om de kerk wat in het midden te houden laat ik die eer ook aan hen. Maar een kerstbrief wil ik wel schrijven aan jullie, fijne volger van deze foodblog.

Ik ga ervanuit dat alle mensen die mijn foodblog bezoeken mensen van goede wil zijn, en hen wordt traditioneel “vrede” toegewenst op kerstdag. Meer nog: ik ben er van overtuigd dat mensen die houden van lekker eten, goede wijn, en gezellig tafelen, warme en open mensen zijn, die houden van een goede babbel en lieve woorden. En ik denk zelfs dat jij een klein beetje vriendelijke discussie wel aankunt. Want er zijn toch wel wat dingetjes die ik op deze kerstdag en aan de vooravond van alweer een nieuw jaar even met je bespreken wil.

Vooreerst hoop ik op een beetje meer warmte in deze wereld. In de echte wereld, en ook zeker die online. Soms gaat het er wel erg hard aan toe. Soms vliegen de verwijten door de lucht op de sociale media, en dat vind ik jammer. Pas op, ik durf ook wel eens een gewaagd standpunt innemen, maar nooit met de bedoeling om iemand te kwetsen. Wanneer ik op deze blog vijf gerechten op een rijtje zette die we nooit hadden gekend als er geen migratie was geweest, kreeg ik het verwijt een extreemlinkse journalist te zijn. Wanneer ik dan weer schreef dat mijn Catalaanse vrienden die in een referendum hun mening over de onafhankelijkheid wilden laten horen het echt niet verdienden om in elkaar geknuppeld te worden door de politieagenten van Madrid, werd ik extreemrechts genoemd. Ik ben natuurlijk geen van beiden. Niks extreems. Behalve een extreme levensgenieter. En ik probeer mijn buikgevoel en de rede in evenwicht te houden. Doe een beetje normaal mensen, denk ik dan. En lees wat ik schrijf. Vorm geen mening over iemand anders zonder dat je de nuances kent, of probeert te begrijpen. Ik ga dat van mijn kant ook nog meer proberen in 2019. Begrip voor een ander (z’n standpunten) is zo belangrijk. Het leven is niet zwart-wit.

Wat ik jou, en de wereld voor het nieuwe jaar nog toewens is genoeg eten. Goed eten. Lekker eten. Genoeg, maar ook niet te veel. Steeds meer krijg ik moeite met de gigantische hoeveelheid voedsel die verspild wordt in onze wereld. Ik probeer het bij ons thuis te allen tijde te vermijden. Er wordt bij ons heel zelden eten weg gegooid. Omdat je met restjes altijd wel weer iets nieuws kunt maken. Omdat de ijskast leeg koken zo vaak creatieve nieuwe gerechten oplevert. Ik zie het als een inspiratiebron. Maar ook als een morele plicht. Mijn papa ondersteunt heel actief een schooltje voor de allerarmste kinderen in het oosten van India, maar ook schooltjes in Afrika. Daar is eten zoiets kostbaar. Wist je dat 1 op de 9 mensen in de wereld, dat zijn er maar liefst 815 miljoen, ’s avonds gaan slapen met een lege maag. Ik kan het echt niet over m’n hart krijgen om hier vanuit onze grote weelde zomaar aan verspilling te doen. Ik wens jou hetzelfde toe.

En voor elk van u wens ik ook een gezond evenwicht toe tussen intens genieten van het leven en een gezond lichaam. Het is een mooie kersttraditie om mensen een goede gezondheid te wensen, want “gezondheid is alles” zegt men dan. Dat klopt. En er zijn jammer genoeg veel ziektes die mensen zomaar overvallen. Dat is afschuwelijk. Maar je kunt zelf ook veel doen aan je gezondheid. Ik ben nog altijd blij dat ik zes zeven jaar geleden de beslissing heb genomen om anders te gaan leven. Ik leef te graag, en wil het nog lang kunnen doen. Ik ben afgevallen ja, heel veel zelfs. En daar ben ik fier op. Maar veel belangrijker is dat ik door veel te wandelen, en anders en lichter te gaan eten zoveel gezonder ben geworden. Ik laat elk jaar wel eens m’n bloed controleren, en het is niet normaal hoeveel beter alle waarden zijn geworden. Ik eet nog altijd lekker, en genoeg. Ik durf ook wel eens grondig te zondigen. Maar ik wil nooit meer die ongezonde levensstijl van vroeger terug. Daarvoor is mijn evenwicht veel te goed. Ik wens het je ook toe: niet enkel diëten of zo, want dat maakt mensen toch vaak ongelukkig, maar gewoon een andere levensstijl. Probeer te bewegen, en eet wat bewuster. Er zijn zoveel lekkere en gezonde gerechten te maken, Would Be Chef staat er vol van.

En tenslotte wens ik je veel plezier in je job en met je familieleven. Ik geloof echt dat je je dromen na moet jagen. Toen anderhalf jaar geleden mijn column in Het Laatste Nieuws na meer dan vijftien jaar werd stopgezet vond ik dat in eerste instantie best jammer, want ik schrijf zo graag. Maar het was meteen wel de kans en de aanzet om mijn verhalen en columns, mijn recepten en restaurantbesprekingen op een andere manier tot bij lezers te brengen.

En zo is deze blog ontstaan. Een blog die intussen meer een foodplatform is geworden en waar elke dag vele duizenden mensen inspiratie komen halen. Elke dag krijg ik foto’s van mensen die mijn gerechtjes uitproberen, elke dag krijg ik berichtjes van mensen die één van mijn favoriete restaurants uitproberen op mijn aanraden, en elke maand winnen er tientallen mensen mooie culinaire cadeautjes. Het is fijn om hier veel te mogen schrijven, en jullie lieve reacties zijn zo hartverwarmend. Would Be Chef is naast radio zo’n beetje mijn hoofdbezigheid geworden, en ik vind het erg plezierig. Zo zie je maar: nooit bij de pakken blijven zitten, altijd durven gaan. Doe dat ook maar: jaag je dromen achterna. Er is zoveel dat je zelf kunt maken en creëren.

Geniet van de kerstdagen. Knuffel je partner, je geliefden, je huisdieren. Eet lekker en drink een goed glas. En geniet van het leven. Want het gaat zo snel, dus we kunnen maar beter niet te veel verspillen, geen tijd en geen eten, en niet te verzuurd door het leven gaan, of te bitter of zo, want evenwicht is alles.

Een smakelijke kerst en een gul 2019 gewenst,

Sven

Gerelateerde nieuwsberichten

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

National Chocolate Chip Day: een ode aan een geliefde lekkernij

Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer

Nakd_Lifestyle image_Fruit & Fibre bars_Apple & Strawberry_SP (1)

Verantwoord snacken was nog nooit zo lekker: ontdek de nieuwe nākd. Fruit & Fibre Bars #advertentie

Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer

Zin in iets lichts, feestelijks en boordevol smaak? 7x recepten met garnalen

Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer

Wat is moscato wijn en is het echt lekker of niet?

Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer