Mijn oprechte kerstwensen voor jou...
Nieuws

Mijn oprechte kerstwensen voor jou…

Beste levensgenieter,

normaal schrijven mensen een nieuwjaarsbrief. Behalve de koning en de paus. Die houden liever kersttoespraken. Om de kerk wat in het midden te houden laat ik die eer ook aan hen. Maar een kerstbrief wil ik wel schrijven aan jullie, fijne volger van deze foodblog.

Ik ga ervanuit dat alle mensen die mijn foodblog bezoeken mensen van goede wil zijn, en hen wordt traditioneel “vrede” toegewenst op kerstdag. Meer nog: ik ben er van overtuigd dat mensen die houden van lekker eten, goede wijn, en gezellig tafelen, warme en open mensen zijn, die houden van een goede babbel en lieve woorden. En ik denk zelfs dat jij een klein beetje vriendelijke discussie wel aankunt. Want er zijn toch wel wat dingetjes die ik op deze kerstdag en aan de vooravond van alweer een nieuw jaar even met je bespreken wil.

Vooreerst hoop ik op een beetje meer warmte in deze wereld. In de echte wereld, en ook zeker die online. Soms gaat het er wel erg hard aan toe. Soms vliegen de verwijten door de lucht op de sociale media, en dat vind ik jammer. Pas op, ik durf ook wel eens een gewaagd standpunt innemen, maar nooit met de bedoeling om iemand te kwetsen. Wanneer ik op deze blog vijf gerechten op een rijtje zette die we nooit hadden gekend als er geen migratie was geweest, kreeg ik het verwijt een extreemlinkse journalist te zijn. Wanneer ik dan weer schreef dat mijn Catalaanse vrienden die in een referendum hun mening over de onafhankelijkheid wilden laten horen het echt niet verdienden om in elkaar geknuppeld te worden door de politieagenten van Madrid, werd ik extreemrechts genoemd. Ik ben natuurlijk geen van beiden. Niks extreems. Behalve een extreme levensgenieter. En ik probeer mijn buikgevoel en de rede in evenwicht te houden. Doe een beetje normaal mensen, denk ik dan. En lees wat ik schrijf. Vorm geen mening over iemand anders zonder dat je de nuances kent, of probeert te begrijpen. Ik ga dat van mijn kant ook nog meer proberen in 2019. Begrip voor een ander (z’n standpunten) is zo belangrijk. Het leven is niet zwart-wit.

Wat ik jou, en de wereld voor het nieuwe jaar nog toewens is genoeg eten. Goed eten. Lekker eten. Genoeg, maar ook niet te veel. Steeds meer krijg ik moeite met de gigantische hoeveelheid voedsel die verspild wordt in onze wereld. Ik probeer het bij ons thuis te allen tijde te vermijden. Er wordt bij ons heel zelden eten weg gegooid. Omdat je met restjes altijd wel weer iets nieuws kunt maken. Omdat de ijskast leeg koken zo vaak creatieve nieuwe gerechten oplevert. Ik zie het als een inspiratiebron. Maar ook als een morele plicht. Mijn papa ondersteunt heel actief een schooltje voor de allerarmste kinderen in het oosten van India, maar ook schooltjes in Afrika. Daar is eten zoiets kostbaar. Wist je dat 1 op de 9 mensen in de wereld, dat zijn er maar liefst 815 miljoen, ’s avonds gaan slapen met een lege maag. Ik kan het echt niet over m’n hart krijgen om hier vanuit onze grote weelde zomaar aan verspilling te doen. Ik wens jou hetzelfde toe.

En voor elk van u wens ik ook een gezond evenwicht toe tussen intens genieten van het leven en een gezond lichaam. Het is een mooie kersttraditie om mensen een goede gezondheid te wensen, want “gezondheid is alles” zegt men dan. Dat klopt. En er zijn jammer genoeg veel ziektes die mensen zomaar overvallen. Dat is afschuwelijk. Maar je kunt zelf ook veel doen aan je gezondheid. Ik ben nog altijd blij dat ik zes zeven jaar geleden de beslissing heb genomen om anders te gaan leven. Ik leef te graag, en wil het nog lang kunnen doen. Ik ben afgevallen ja, heel veel zelfs. En daar ben ik fier op. Maar veel belangrijker is dat ik door veel te wandelen, en anders en lichter te gaan eten zoveel gezonder ben geworden. Ik laat elk jaar wel eens m’n bloed controleren, en het is niet normaal hoeveel beter alle waarden zijn geworden. Ik eet nog altijd lekker, en genoeg. Ik durf ook wel eens grondig te zondigen. Maar ik wil nooit meer die ongezonde levensstijl van vroeger terug. Daarvoor is mijn evenwicht veel te goed. Ik wens het je ook toe: niet enkel diëten of zo, want dat maakt mensen toch vaak ongelukkig, maar gewoon een andere levensstijl. Probeer te bewegen, en eet wat bewuster. Er zijn zoveel lekkere en gezonde gerechten te maken, Would Be Chef staat er vol van.

En tenslotte wens ik je veel plezier in je job en met je familieleven. Ik geloof echt dat je je dromen na moet jagen. Toen anderhalf jaar geleden mijn column in Het Laatste Nieuws na meer dan vijftien jaar werd stopgezet vond ik dat in eerste instantie best jammer, want ik schrijf zo graag. Maar het was meteen wel de kans en de aanzet om mijn verhalen en columns, mijn recepten en restaurantbesprekingen op een andere manier tot bij lezers te brengen.

En zo is deze blog ontstaan. Een blog die intussen meer een foodplatform is geworden en waar elke dag vele duizenden mensen inspiratie komen halen. Elke dag krijg ik foto’s van mensen die mijn gerechtjes uitproberen, elke dag krijg ik berichtjes van mensen die één van mijn favoriete restaurants uitproberen op mijn aanraden, en elke maand winnen er tientallen mensen mooie culinaire cadeautjes. Het is fijn om hier veel te mogen schrijven, en jullie lieve reacties zijn zo hartverwarmend. Would Be Chef is naast radio zo’n beetje mijn hoofdbezigheid geworden, en ik vind het erg plezierig. Zo zie je maar: nooit bij de pakken blijven zitten, altijd durven gaan. Doe dat ook maar: jaag je dromen achterna. Er is zoveel dat je zelf kunt maken en creëren.

Geniet van de kerstdagen. Knuffel je partner, je geliefden, je huisdieren. Eet lekker en drink een goed glas. En geniet van het leven. Want het gaat zo snel, dus we kunnen maar beter niet te veel verspillen, geen tijd en geen eten, en niet te verzuurd door het leven gaan, of te bitter of zo, want evenwicht is alles.

Een smakelijke kerst en een gul 2019 gewenst,

Sven

Gerelateerde nieuwsberichten

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer

D3235_stuntprijzen_social_1080x1080_ornbe_v2

Wijn Ornelis stopt! Maar dat is geen slecht nieuws…

Ik wil je iets belangrijks vertellen. Misschien was het je al opgevallen dat het de laatste tijd wat stiller was in onze wijnwinkel www.wijnornelis.be Daar hadden we ook een bijzondere reden voor … Lees meer