Ketchup is oorspronkelijk niet gemaakt van tomaten

Vandaag kennen we ketchup vooral als tomatenketchup, met als hoofdbestanddeel tomaat, zout, salie, peper, azijn, chilipoeder en suiker. Veel suiker, tot 24 suikerklontjes per fles.

Maar de eerste ketchup ontstond uit een Chinese vissaus: gepekelde, ingemaakte vis, werd in het Chinees ke-tsiap genoemd en werd er al 300 jaar voor Christus gegeten.

De naam ketchup zou een Engelse verbastering van ke-tsiap zijn, ook hier zijn er weer diverse theorieën die proberen de oorsprong van de saus en zijn naam te verklaren.

Tot in de 19de eeuw zijn er allerlei varianten van ketchup, soms met en soms zonder tomaten. Het eerst bekende gepubliceerde recept met tomaten stamt uit 1824 (The Virginia Housewife).

In de Filipijnen lusten ze een speciale variant van ketchup. Het land is afhankelijk van de import van tomaten en de voedseltechnoloog Maria Ylagan Orosa zocht en vond een alternatief met de focus op het gebruik van lokaal beschikbare ingrediënten. En dat ingredient is … banaan.

De saus is op basis van geprakte bananen, suiker, azijn en kruiden. Van nature heeft de saus een bruinachtige tot gelige kleur, door het toevoegen van rode kleurstof bekomt men dezelfde kleur als die van de traditionele ketchup. De smaak is zoet en pittig de Filipijnen gebruiken het op dezelfde manier als wij.