Vandaag kennen we ketchup vooral als tomatenketchup, met als hoofdbestanddeel tomaat, zout, salie, peper, azijn, chilipoeder en suiker. Veel suiker, tot 24 suikerklontjes per fles.
Maar de eerste ketchup ontstond uit een Chinese vissaus: gepekelde, ingemaakte vis, werd in het Chinees ke-tsiap genoemd en werd er al 300 jaar voor Christus gegeten.
De naam ketchup zou een Engelse verbastering van ke-tsiap zijn, ook hier zijn er weer diverse theorieën die proberen de oorsprong van de saus en zijn naam te verklaren.
Tot in de 19de eeuw zijn er allerlei varianten van ketchup, soms met en soms zonder tomaten. Het eerst bekende gepubliceerde recept met tomaten stamt uit 1824 (The Virginia Housewife).
In de Filipijnen lusten ze een speciale variant van ketchup. Het land is afhankelijk van de import van tomaten en de voedseltechnoloog Maria Ylagan Orosa zocht en vond een alternatief met de focus op het gebruik van lokaal beschikbare ingrediënten. En dat ingredient is … banaan.
De saus is op basis van geprakte bananen, suiker, azijn en kruiden. Van nature heeft de saus een bruinachtige tot gelige kleur, door het toevoegen van rode kleurstof bekomt men dezelfde kleur als die van de traditionele ketchup. De smaak is zoet en pittig de Filipijnen gebruiken het op dezelfde manier als wij.
Vandaag is de dag tegen voedselverspilling. Het is iets waar ik het erg moeilijk mee heb: eten weggooien. Mijn grootouders en ouders hadden het niet ontzettend breed, maar er werd wel elke dag lekker gegeten … Lees meer
Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer
Het staat op de kaart van sommige restaurants in Europa, maar het gerecht is vooral in Amerika waanzinnig populair. Eggs Benedict is een klassiek brunchgerecht dat bestaat uit een gepocheerd ei dat op een helft van een Engelse muffin wordt geplaatst, bedekt met plakjes ham of spek en overgoten met hollandaisesaus … Lees meer
Op Would Be Chef volgen we graag culinaire feestdagen, en 13 april staat zo in alle lijstjes als “National Peach Cobbler Day”. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, dus ben ik het maar even gaan opzoeken wat het was … Lees meer
Ik ben geen enorme bierdrinker. Geef mij maar een wijntje. Maar ik weet dat veel volgers van Would Be Chef wel eens een biertje kunnen appreciëren. Er zijn massa’s bieren in de wereld, maar het zwaarste commercieel verkrijgbare bier ter wereld is “Snake Venom”, gebrouwen door Brewmeister, een Schotse brouwerij … Lees meer
In de volksmond hoor je wel eens dat cola helpt bij het verwijderen van roestvlekken. Het is zo’n typische Tante Kaat tip. En ja het is geen fabeltje, Cola werkt wel degelijk tegen roest en dat komt door de aanwezigheid van fosforzuur … Lees meer
Op 6 april is het carbonara dag. Heerlijk gerecht, die carbonara. Maar als ik je in een kwis zou vragen: hoe moet je dat echt maken, zou je het misschien niet weten … Lees meer
Je kent dat gevoel ongetwijfeld. Je ziet een plezant recept op een of andere site, neem nu Would Be Chef. In dat recept worden kruiden gebruikt. Die koop je dan bij de groentenboer, specifiek voor dat recept, maar nadien heb je die kruiden niet per se meteen weer nodig … Lees meer