Eerst en vooral: ik snap de critici ergens wel die dit spaghetti-recept not done vonden. De kritiek die ik kreeg op vorige post ging trouwens niet over de kern van de zaak, namelijk het gebruik van worst in plaats van gehakt in mijn recept. Want daar valt echt veel voor te zeggen en dat snapten zelfs mijn Italiaanse volgers. Maar dat ik ketchup in het gerecht gebruiken vonden ze moeilijker, en sommigen vonden het echt vloeken in de culinaire kerk.
Eerst en vooral: ik geef toe, ketchup is een gemakkelijkheidsoplossing. Maar dat vind ik zelf geen probleem. Je moet niet altijd voor de easy way gaan in de keuken, natuurlijk niet. Maar we werken allemaal hard en veel, en op het einde van de dag willen we een lekkere maaltijd op tafel zetten (als het kan nog een beetje gezond ook) zonder dat we drie uur in de keuken staan.
Als je meer tijd hebt is het natuurlijk simpel, en ook een slim idee: want als tomaten lang genoeg staan pruttelen op het vuur gaan de zuren vanzelf verdwijnen. En dan heb je een geniale tomatensaus. Kijk maar eens naar dit recept met een hele trage tomatensaus…
Maar de belangrijkste kritiek dat ketchup ongezond is wil ik toch echt even counteren. Goede tomatenketchup en puree bevat namelijk extra veel lycopeen. Nog meer dan verse tomaten zelfs, want ketchup is extra geconcentreerd. Lycopeen is de kleurstof die tomaten rood maakt. Maar dat is vooral een zeer belangrijke antioxidant. Die zorgt voor lagere cholesterol, beschermt tegen zonnebrand, houdt ogen en botten gezond en beschermt je tegen schimmelinfecties. Als lycopeen trouwens samen met wat vet wordt gegeten wordt ze makkelijker opgenomen en komen de positieve effecten beter toch hun recht. Wel een beetje uitkijken of er niet teveel suiker in de ketchup zit, want dat is natuurlijk minder gezond, maar los daarvan is ketchup echt geen ongezond ingrediënt, misschien zelfs integendeel.
Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer