Eerst en vooral: ik snap de critici ergens wel die dit spaghetti-recept not done vonden. De kritiek die ik kreeg op vorige post ging trouwens niet over de kern van de zaak, namelijk het gebruik van worst in plaats van gehakt in mijn recept. Want daar valt echt veel voor te zeggen en dat snapten zelfs mijn Italiaanse volgers. Maar dat ik ketchup in het gerecht gebruiken vonden ze moeilijker, en sommigen vonden het echt vloeken in de culinaire kerk.
Eerst en vooral: ik geef toe, ketchup is een gemakkelijkheidsoplossing. Maar dat vind ik zelf geen probleem. Je moet niet altijd voor de easy way gaan in de keuken, natuurlijk niet. Maar we werken allemaal hard en veel, en op het einde van de dag willen we een lekkere maaltijd op tafel zetten (als het kan nog een beetje gezond ook) zonder dat we drie uur in de keuken staan.
Als je meer tijd hebt is het natuurlijk simpel, en ook een slim idee: want als tomaten lang genoeg staan pruttelen op het vuur gaan de zuren vanzelf verdwijnen. En dan heb je een geniale tomatensaus. Kijk maar eens naar dit recept met een hele trage tomatensaus…
Maar de belangrijkste kritiek dat ketchup ongezond is wil ik toch echt even counteren. Goede tomatenketchup en puree bevat namelijk extra veel lycopeen. Nog meer dan verse tomaten zelfs, want ketchup is extra geconcentreerd. Lycopeen is de kleurstof die tomaten rood maakt. Maar dat is vooral een zeer belangrijke antioxidant. Die zorgt voor lagere cholesterol, beschermt tegen zonnebrand, houdt ogen en botten gezond en beschermt je tegen schimmelinfecties. Als lycopeen trouwens samen met wat vet wordt gegeten wordt ze makkelijker opgenomen en komen de positieve effecten beter toch hun recht. Wel een beetje uitkijken of er niet teveel suiker in de ketchup zit, want dat is natuurlijk minder gezond, maar los daarvan is ketchup echt geen ongezond ingrediënt, misschien zelfs integendeel.
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer