
SORRY, MAAR KETCHUP IS GEZOND!
Eerst en vooral: ik snap de critici ergens wel die dit spaghetti-recept not done vonden. De kritiek die ik kreeg op vorige post ging trouwens niet over de kern van de zaak, namelijk het gebruik van worst in plaats van gehakt in mijn recept. Want daar valt echt veel voor te zeggen en dat snapten zelfs mijn Italiaanse volgers. Maar dat ik ketchup in het gerecht gebruiken vonden ze moeilijker, en sommigen vonden het echt vloeken in de culinaire kerk.
Eerst en vooral: ik geef toe, ketchup is een gemakkelijkheidsoplossing. Maar dat vind ik zelf geen probleem. Je moet niet altijd voor de easy way gaan in de keuken, natuurlijk niet. Maar we werken allemaal hard en veel, en op het einde van de dag willen we een lekkere maaltijd op tafel zetten (als het kan nog een beetje gezond ook) zonder dat we drie uur in de keuken staan.
Als je meer tijd hebt is het natuurlijk simpel, en ook een slim idee: want als tomaten lang genoeg staan pruttelen op het vuur gaan de zuren vanzelf verdwijnen. En dan heb je een geniale tomatensaus. Kijk maar eens naar dit recept met een hele trage tomatensaus…
Maar de belangrijkste kritiek dat ketchup ongezond is wil ik toch echt even counteren. Goede tomatenketchup en puree bevat namelijk extra veel lycopeen. Nog meer dan verse tomaten zelfs, want ketchup is extra geconcentreerd. Lycopeen is de kleurstof die tomaten rood maakt. Maar dat is vooral een zeer belangrijke antioxidant. Die zorgt voor lagere cholesterol, beschermt tegen zonnebrand, houdt ogen en botten gezond en beschermt je tegen schimmelinfecties. Als lycopeen trouwens samen met wat vet wordt gegeten wordt ze makkelijker opgenomen en komen de positieve effecten beter toch hun recht. Wel een beetje uitkijken of er niet teveel suiker in de ketchup zit, want dat is natuurlijk minder gezond, maar los daarvan is ketchup echt geen ongezond ingrediƫnt, misschien zelfs integendeel.
Reacties