(KEUKEN)TIPS TEGEN DE WINTERDIP

Het zijn weer bijzonder koude, en nog altijd korte dagen. Er ligt eindelijk ook nog eens sneeuw. Geen gigantisch pak, maar wat niet is kan altijd nog komen. Want de koude temperaturen zouden nog wel een tijdje kunnen aanhouden. Dat wil voor veel mensen helaas ook zeggen: krabben in de ochtend, uitkijken dat je niet op je neus gaat op de spekgladde stoep, en met een beetje pech ook langere files.

Als we nu niet opletten glijden we zo een would be depressie in. En dat moeten we dus echt niet laten gebeuren. De winter is een seizoen waar je ook moet van genieten, met volle teugen. Ikzelf wapen me tegen winterdipjes altijd met enkele simpele trucjes!

KOM BUITEN

Buitenlucht, en zonlicht is zo belangrijk voor je. Kom buiten. Vaak is het nog donker wanneer je naar je werk rijdt, en alweer donker als je terug naar huis komt. Maar vitamine D krijg je natuurlijk door buiten te komen, en heb je broodnodig. Dus zoek je momentjes. Doe eens een wandelvergadering. Ga je boterhammen eens buiten opeten onder de lunch. De koude zal je niet kapot krijgen, integendeel.

GA WANDELEN

Die had je kunnen zien aankomen: wandel veel. Het is de makkelijkste en misschien wel meest efficiënte manier om te bewegen. En als je een winterwandeling maakt heb je nadien extra veel trek in lekker eten, maar dat heb je dan ook verdiend. Ikzelf blijf mijn tienduizend stappen per dag zeker doen. Liefst overdag natuurlijk, maar ’s avonds wandelen kan ook. Zet een lamp op je hoofd en trek voldoende fluo aan. Geloof me, eens je eraan begint zal je er veel plezier aan beleven. Beter in het donker buitenkomen dan zitten niksen in de zetel. Het houdt mij in elk geval fit en het helpt me om mijn gewicht onder controle te houden.

DRINK VEEL WATER

In de zomer lijkt dat eerder logisch: water drinken wanneer je dorst hebt door de warmere temperaturen. Maar ook in de winter moet je dat blijven doen. Het is een prima manier om je lichaam te zuiveren, en ook om af te vallen. Maak misschien eens wat fruitwater, door wat limoen toe te voegen en wat verse munt, experimenteer er mee, maar blijf in elk geval voldoende vocht opnemen. Zet de fles naast je op kantoor en drink de hele dag door. Je gaat je zoveel beter voelen.

VERWEN JEZELF MET LEKKER (MAAR OOK GEZOND) ETEN

Eten biedt troost. Maar daarom hoef je niet per se voor het typische troosteten te gaan. Na een winterwandeling zijn stoofpotjes een feest, maar blijf ook zeker veel groenten eten. Vette vis is ook een absolute aanrader want bevat Vitamine D die we in de winter sowieso niet enkel uit het zonlicht kunnen halen.

MAAK DE AVONDEN OOK CULINAIR GEZELLIG

In de zomer doe je veel gezellige dingen ’s avonds, dan organiseer je een barbecue met vrienden of een terrasje na het sporten. Organiseer zo’n dingen in de winter ook. Het is niet omdat het al om vijf uur donker wordt dat de avond met een zak chips voor TV eindigen moet. Ga eens op restaurant, of nodig vrienden uit voor een pastaschotel. Er staan heel veel receptjes hier op deze foodblog en veel nuttige tips… profiteer er van. Een mens haalt massa’s energie uit lekker eten. Zeker na het sporten.