Kokosnoot is een lekker ingrediënt dat ik persoonlijk wel eens durf te gebruiken in allerlei desserts en vaak ook in hartige Aziatische gerechten. Een mooie smaakmaker, maar je hoort wel eens beweren dat kokosnoot niet per se gezond is. Klopt dat?
Ik heb het even voor je uitgezocht en het antwoord is dubbel: kokosnoot heeft zowel positieve als enkele mogelijke negatieve aspecten voor de gezondheid. Kokosnoot is namelijk rijk aan verzadigde vetten, wat het cholesterolgehalte negatief kan beïnvloeden. Maar kokosnoot bevat ook middellange-keten triglyceriden (MCT’s) die sneller worden gemetaboliseerd en energie kunnen leveren.
Kokosnoot is een bron van vezels, vitamines en mineralen zoals kalium en magnesium. Het kan helpen bij hydratatie en een bron zijn van antioxidanten. Echt ongezond is het dus niet, maar toch kun je kokosnoot net omwille van die verzadigde vetten maar beter matig consumeren.
Kokosnootvlees
Het eten van kleine porties kokosnootvlees per dag, een handvol geraspte kokosnoot bijvoorbeeld, is OK als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.
Kokoswater
Ook niet teveel zorgen maken over kokoswater. Het is een hydraterende drank en het bevat minder calorieën en vet dan het kokosnootvlees. Overdrijf wel niet, want het blijft calorieën bevatten.
Kokosolie
Veel mensen zweren tegenwoordig bij kokosolie in plaats van boter of olijfolie bij het koken, maar daar mag je echt niet meer overdrijven vanwege het hoge verzadigde vetgehalte. Richtlijnen variëren nogal, maar over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 2 eetlepels (ongeveer 30 ml) kokosolie per dag te consumeren.
Vandaag is het 14 juli, de nationale feestdag van Frankrijk. Een dag die in heel het land groots gevierd wordt met spectaculaire vuurwerken, en ook vanavond zal dat ongetwijfeld weer gebeuren … Lees meer
Wie me al langer volgt weet het natuurlijk wel: ik heb al bijna vijftien jaar een flat in het prachtige Barcelona, een stad waar mijn hart ligt, waar ik vrijwel al mijn vakanties doorbreng en waar ik telkens opnieuw inspiratie vind … Lees meer
Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer
Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer
Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer
Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer