Klopt het dat kokosnoot ongezond is?

Kokosnoot is een lekker ingrediënt dat ik persoonlijk wel eens durf te gebruiken in allerlei desserts en vaak ook in hartige Aziatische gerechten. Een mooie smaakmaker, maar je hoort wel eens beweren dat kokosnoot niet per se gezond is. Klopt dat?

Ik heb het even voor je uitgezocht en het antwoord is dubbel: kokosnoot heeft zowel positieve als enkele mogelijke negatieve aspecten voor de gezondheid. Kokosnoot is namelijk rijk aan verzadigde vetten, wat het cholesterolgehalte negatief kan beïnvloeden. Maar kokosnoot bevat ook middellange-keten triglyceriden (MCT’s) die sneller worden gemetaboliseerd en energie kunnen leveren.

Kokosnoot is een bron van vezels, vitamines en mineralen zoals kalium en magnesium. Het kan helpen bij hydratatie en een bron zijn van antioxidanten. Echt ongezond is het dus niet, maar toch kun je kokosnoot net omwille van die verzadigde vetten maar beter matig consumeren.

Kokosnootvlees

Het eten van kleine porties kokosnootvlees per dag, een handvol geraspte kokosnoot bijvoorbeeld, is OK als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

Kokoswater

Ook niet teveel zorgen maken over kokoswater. Het is een hydraterende drank en het bevat minder calorieën en vet dan het kokosnootvlees. Overdrijf wel niet, want het blijft calorieën bevatten.
 
Kokosolie

Veel mensen zweren tegenwoordig bij kokosolie in plaats van boter of olijfolie bij het koken, maar daar mag je echt niet meer overdrijven vanwege het hoge verzadigde vetgehalte. Richtlijnen variëren nogal, maar over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 2 eetlepels (ongeveer 30 ml) kokosolie per dag te consumeren.