Klopt het dat kokosnoot ongezond is?
Nieuws

Klopt het dat kokosnoot ongezond is?

Kokosnoot is een lekker ingrediënt dat ik persoonlijk wel eens durf te gebruiken in allerlei desserts en vaak ook in hartige Aziatische gerechten. Een mooie smaakmaker, maar je hoort wel eens beweren dat kokosnoot niet per se gezond is. Klopt dat?

Ik heb het even voor je uitgezocht en het antwoord is dubbel: kokosnoot heeft zowel positieve als enkele mogelijke negatieve aspecten voor de gezondheid. Kokosnoot is namelijk rijk aan verzadigde vetten, wat het cholesterolgehalte negatief kan beïnvloeden. Maar kokosnoot bevat ook middellange-keten triglyceriden (MCT’s) die sneller worden gemetaboliseerd en energie kunnen leveren.

Kokosnoot is een bron van vezels, vitamines en mineralen zoals kalium en magnesium. Het kan helpen bij hydratatie en een bron zijn van antioxidanten. Echt ongezond is het dus niet, maar toch kun je kokosnoot net omwille van die verzadigde vetten maar beter matig consumeren.

Kokosnootvlees

Het eten van kleine porties kokosnootvlees per dag, een handvol geraspte kokosnoot bijvoorbeeld, is OK als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

Kokoswater

Ook niet teveel zorgen maken over kokoswater. Het is een hydraterende drank en het bevat minder calorieën en vet dan het kokosnootvlees. Overdrijf wel niet, want het blijft calorieën bevatten.
 
Kokosolie

Veel mensen zweren tegenwoordig bij kokosolie in plaats van boter of olijfolie bij het koken, maar daar mag je echt niet meer overdrijven vanwege het hoge verzadigde vetgehalte. Richtlijnen variëren nogal, maar over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 2 eetlepels (ongeveer 30 ml) kokosolie per dag te consumeren.

Gerelateerde nieuwsberichten

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer

iStock

Een slim trucje om je lief vandaag te verrassen

Over exact twee maand is het… 14 februari. Dan is het Valentijn. Het feest van de liefde. Maar zoveel mensen vinden dat een commercieel gedoe en zien het niet zitten om dan het verplichte romantische nummertje op te voeren … Lees meer