Koken voor je kat: "gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen..."
Nieuws

Koken voor je kat: “gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen…”

Vandaag is het wereld kattendag. Dat mag wel eens gevierd worden. Als er feestjes zijn voor mensen komt daar lekker eten aan te pas. Maar kun je dat doen voor katten: een speciale feestmaaltijd koken? En wat maak je dan? Of houden poezen het liever droog en zijn de korrels van elke dag het beste voor hen?

Would Be Chef interviewt de beroemdste cat lady van Vlaanderen Véronique Puts over haar ervaring met ‘kokerellen voor katten’ en vroeg haar hoe goed droge voeding nu werkelijk is voor je spinnende viervoeter?

Véronique deelt haar eigen avonturen met haar poezen Cootje & Pernod via Miauwkes Ze schrijft ook voor Dag Allemaal en heeft al zeven succesvolle boeken uit over haar twee katten, waaronder het splinternieuwe “Ik miauw van jou” & ze deelt graag haar culinaire ervaringen met Would Be Chef:

Koken voor je kat: "gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen..."
Koken voor je kat: "gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen..."
Koken voor je kat: "gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen..."
Heb je zelf al gekookt voor jouw poezen?

“Ik kook wel eens voor de katten als ze een kwaaltje hebben en ik hun spijsvertering onder controle moet krijgen. Vooral bij Pernod is er nogal eens een probleempje met de darmen en dan probeer ik dat op die manier op te lossen.”

Wat heb je al klaargemaakt voor Pernod & Cootje?

“Ik kook wel eens specifiek voor hen … dan maak ik vooral gekookte vis of gekookte kip. Meestal maak ik dat voor onszelf klaar maar hou ik de pure stukken zonder kruiden en zonder zout voor hen apart.”

Laat je hen soms gewoon meeëten van tafel?

“Ofschoon mijn katten echte voedseldieven zijn en mijn eten van mijn bord of uit de pan zouden durven stelen, mogen ze geen menseneten hebben. Het is niet goed voor ze en bij ons krijgen ze daarom niets van tafel.”

Je bent wel bezig met de voeding van je katten. Hoe doe je dat precies?

“Ik kijk vooral heel goed op de verpakkingen om zeker te weten dat mijn katten gezond eten. Katten leven van vlees, van (bijna) niets anders. In veel kattenvoeders zit geen of heel weinig vlees. Vier procent is heel gewoon. De rest is mais, graan, vulmiddelen, alles om de prijs voor de fabrikant zover mogelijk te drukken. Dat is ongezond en in mijn ogen bedrieglijk. Heel veel katten hebben om die redenen grote gezondheidsproblemen.”

Koken voor je kat: "gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen..."
Koken voor je kat: "gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen..."
Koken voor je kat: "gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen..."
Veel mensen stappen af van natvoer voor katten maar jij bent er wel voor?

“Droog voer is een gemak voor de eigenaar en voor de producent. Het is in veel gevallen een ramp voor het dier. Droge kattenbrokken die nauwelijks vlees bevatten en soms 10 jaar houdbaar zijn: hoe gezond kan dat zijn voor een dier?”

“Een kat is een jager en heeft vers, nat vlees nodig. Als het voedsel droog is, compenseert een kat dat niet met voldoende drinken. Het zijn van oorsprong woestijndieren die heel weinig drinkreflex hebben. Het meeste vocht moeten ze binnenkrijgen via het vlees. Dat is de reden voor de vele nierproblemen die katten hebben en waaraan heel veel oudere katten overlijden.”

Mocht je toch zelf een volledige maaltijd serveren voor je poezen … wat zou je op het menu zetten?

“Beetje gekookte kabeljauw, wat garnalen, beetje gekookte kip … Om katten via je eigen kookkunsten volledig van voedsel te voorzien, heb je wel recepten nodig, want bij volledig kattenvoer hoort ook bot en huid etc.”

Wat is voor Pernod & Cootje hun ideale maaltijd?

“Cootje kun je geen groter plezier doen dan met een warme, verse muis. Ze eet ze volledig op, alleen de maag laat ze liggen. Altijd! Pernod houdt heel veel van zijn kip met garnalen en ook konijn uit blik vindt hij zalig. Na afloop zullen ze proberen nog wat snacks los te weken bij me: met kaassmaak, they love it!”

“De grootste voedselzonde die we begaan is dat de katten onze yoghurtpotjes 1x per week mogen uitlikken. Geen afwas meer nodig!”

Koken voor je kat: "gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen..."

Volg Véronique Puts op de voet via Miauwkes of via Instagram en Facebook! Veronique heeft trouwens ook een nieuw boek uit. “Ik miauw van jou” is een boek dat ronkt van liefde voor katten.

Want door de ogen van Veronique Puts is iedere kat -dus ook die van jou- adembenemend. In elke kat ziet zij een getalenteerde muizenvanger, een acrobaat, een fluwelen manipulator of charmante verleidster. En als de kat ligt te slapen, blijkt ze ook nog een zenmeester te zijn! Mediteren en ontstressen? Je leert het vanzelf door te kijken naar je eigen kat. Pernod, de grijze kater van stand, deelt zijn mandje met Cootje, een meisje met een gretige neus voor kattenkwaad. Het dagelijkse leven van deze twee katten vormt de basis voor alle hilarische verhalen en tekeningen in dit boek.
Veronique Puts is columniste bij Dag Allemaal (BE) en Majesteit (NL). Ze schreef en illustreerde al zeven succesvolle boeken over haar katten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer