Koken voor je kat: "gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen..."
Nieuws

Koken voor je kat: “gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen…”

Vandaag is het wereld kattendag. Dat mag wel eens gevierd worden. Als er feestjes zijn voor mensen komt daar lekker eten aan te pas. Maar kun je dat doen voor katten: een speciale feestmaaltijd koken? En wat maak je dan? Of houden poezen het liever droog en zijn de korrels van elke dag het beste voor hen?

Would Be Chef interviewt de beroemdste cat lady van Vlaanderen Véronique Puts over haar ervaring met ‘kokerellen voor katten’ en vroeg haar hoe goed droge voeding nu werkelijk is voor je spinnende viervoeter?

Véronique deelt haar eigen avonturen met haar poezen Cootje & Pernod via Miauwkes Ze schrijft ook voor Dag Allemaal en heeft al zeven succesvolle boeken uit over haar twee katten, waaronder het splinternieuwe “Ik miauw van jou” & ze deelt graag haar culinaire ervaringen met Would Be Chef:

Koken voor je kat: "gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen..."
Koken voor je kat: "gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen..."
Koken voor je kat: "gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen..."
Heb je zelf al gekookt voor jouw poezen?

“Ik kook wel eens voor de katten als ze een kwaaltje hebben en ik hun spijsvertering onder controle moet krijgen. Vooral bij Pernod is er nogal eens een probleempje met de darmen en dan probeer ik dat op die manier op te lossen.”

Wat heb je al klaargemaakt voor Pernod & Cootje?

“Ik kook wel eens specifiek voor hen … dan maak ik vooral gekookte vis of gekookte kip. Meestal maak ik dat voor onszelf klaar maar hou ik de pure stukken zonder kruiden en zonder zout voor hen apart.”

Laat je hen soms gewoon meeëten van tafel?

“Ofschoon mijn katten echte voedseldieven zijn en mijn eten van mijn bord of uit de pan zouden durven stelen, mogen ze geen menseneten hebben. Het is niet goed voor ze en bij ons krijgen ze daarom niets van tafel.”

Je bent wel bezig met de voeding van je katten. Hoe doe je dat precies?

“Ik kijk vooral heel goed op de verpakkingen om zeker te weten dat mijn katten gezond eten. Katten leven van vlees, van (bijna) niets anders. In veel kattenvoeders zit geen of heel weinig vlees. Vier procent is heel gewoon. De rest is mais, graan, vulmiddelen, alles om de prijs voor de fabrikant zover mogelijk te drukken. Dat is ongezond en in mijn ogen bedrieglijk. Heel veel katten hebben om die redenen grote gezondheidsproblemen.”

Koken voor je kat: "gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen..."
Koken voor je kat: "gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen..."
Koken voor je kat: "gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen..."
Veel mensen stappen af van natvoer voor katten maar jij bent er wel voor?

“Droog voer is een gemak voor de eigenaar en voor de producent. Het is in veel gevallen een ramp voor het dier. Droge kattenbrokken die nauwelijks vlees bevatten en soms 10 jaar houdbaar zijn: hoe gezond kan dat zijn voor een dier?”

“Een kat is een jager en heeft vers, nat vlees nodig. Als het voedsel droog is, compenseert een kat dat niet met voldoende drinken. Het zijn van oorsprong woestijndieren die heel weinig drinkreflex hebben. Het meeste vocht moeten ze binnenkrijgen via het vlees. Dat is de reden voor de vele nierproblemen die katten hebben en waaraan heel veel oudere katten overlijden.”

Mocht je toch zelf een volledige maaltijd serveren voor je poezen … wat zou je op het menu zetten?

“Beetje gekookte kabeljauw, wat garnalen, beetje gekookte kip … Om katten via je eigen kookkunsten volledig van voedsel te voorzien, heb je wel recepten nodig, want bij volledig kattenvoer hoort ook bot en huid etc.”

Wat is voor Pernod & Cootje hun ideale maaltijd?

“Cootje kun je geen groter plezier doen dan met een warme, verse muis. Ze eet ze volledig op, alleen de maag laat ze liggen. Altijd! Pernod houdt heel veel van zijn kip met garnalen en ook konijn uit blik vindt hij zalig. Na afloop zullen ze proberen nog wat snacks los te weken bij me: met kaassmaak, they love it!”

“De grootste voedselzonde die we begaan is dat de katten onze yoghurtpotjes 1x per week mogen uitlikken. Geen afwas meer nodig!”

Koken voor je kat: "gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen..."

Volg Véronique Puts op de voet via Miauwkes of via Instagram en Facebook! Veronique heeft trouwens ook een nieuw boek uit. “Ik miauw van jou” is een boek dat ronkt van liefde voor katten.

Want door de ogen van Veronique Puts is iedere kat -dus ook die van jou- adembenemend. In elke kat ziet zij een getalenteerde muizenvanger, een acrobaat, een fluwelen manipulator of charmante verleidster. En als de kat ligt te slapen, blijkt ze ook nog een zenmeester te zijn! Mediteren en ontstressen? Je leert het vanzelf door te kijken naar je eigen kat. Pernod, de grijze kater van stand, deelt zijn mandje met Cootje, een meisje met een gretige neus voor kattenkwaad. Het dagelijkse leven van deze twee katten vormt de basis voor alle hilarische verhalen en tekeningen in dit boek.
Veronique Puts is columniste bij Dag Allemaal (BE) en Majesteit (NL). Ze schreef en illustreerde al zeven succesvolle boeken over haar katten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer