Vandaag is het wereld kattendag. Dat mag wel eens gevierd worden. Als er feestjes zijn voor mensen komt daar lekker eten aan te pas. Maar kun je dat doen voor katten: een speciale feestmaaltijd koken? En wat maak je dan? Of houden poezen het liever droog en zijn de korrels van elke dag het beste voor hen?
Would Be Chef interviewt de beroemdste cat lady van Vlaanderen Véronique Puts over haar ervaring met ‘kokerellen voor katten’ en vroeg haar hoe goed droge voeding nu werkelijk is voor je spinnende viervoeter?
Véronique deelt haar eigen avonturen met haar poezen Cootje & Pernod via Miauwkes Ze schrijft ook voor Dag Allemaal en heeft al zeven succesvolle boeken uit over haar twee katten, waaronder het splinternieuwe “Ik miauw van jou” & ze deelt graag haar culinaire ervaringen met Would Be Chef:
“Ik kook wel eens voor de katten als ze een kwaaltje hebben en ik hun spijsvertering onder controle moet krijgen. Vooral bij Pernod is er nogal eens een probleempje met de darmen en dan probeer ik dat op die manier op te lossen.”
“Ik kook wel eens specifiek voor hen … dan maak ik vooral gekookte vis of gekookte kip. Meestal maak ik dat voor onszelf klaar maar hou ik de pure stukken zonder kruiden en zonder zout voor hen apart.”
“Ofschoon mijn katten echte voedseldieven zijn en mijn eten van mijn bord of uit de pan zouden durven stelen, mogen ze geen menseneten hebben. Het is niet goed voor ze en bij ons krijgen ze daarom niets van tafel.”
“Ik kijk vooral heel goed op de verpakkingen om zeker te weten dat mijn katten gezond eten. Katten leven van vlees, van (bijna) niets anders. In veel kattenvoeders zit geen of heel weinig vlees. Vier procent is heel gewoon. De rest is mais, graan, vulmiddelen, alles om de prijs voor de fabrikant zover mogelijk te drukken. Dat is ongezond en in mijn ogen bedrieglijk. Heel veel katten hebben om die redenen grote gezondheidsproblemen.”
“Droog voer is een gemak voor de eigenaar en voor de producent. Het is in veel gevallen een ramp voor het dier. Droge kattenbrokken die nauwelijks vlees bevatten en soms 10 jaar houdbaar zijn: hoe gezond kan dat zijn voor een dier?”
“Een kat is een jager en heeft vers, nat vlees nodig. Als het voedsel droog is, compenseert een kat dat niet met voldoende drinken. Het zijn van oorsprong woestijndieren die heel weinig drinkreflex hebben. Het meeste vocht moeten ze binnenkrijgen via het vlees. Dat is de reden voor de vele nierproblemen die katten hebben en waaraan heel veel oudere katten overlijden.”
“Beetje gekookte kabeljauw, wat garnalen, beetje gekookte kip … Om katten via je eigen kookkunsten volledig van voedsel te voorzien, heb je wel recepten nodig, want bij volledig kattenvoer hoort ook bot en huid etc.”
“Cootje kun je geen groter plezier doen dan met een warme, verse muis. Ze eet ze volledig op, alleen de maag laat ze liggen. Altijd! Pernod houdt heel veel van zijn kip met garnalen en ook konijn uit blik vindt hij zalig. Na afloop zullen ze proberen nog wat snacks los te weken bij me: met kaassmaak, they love it!”
“De grootste voedselzonde die we begaan is dat de katten onze yoghurtpotjes 1x per week mogen uitlikken. Geen afwas meer nodig!”
Volg Véronique Puts op de voet via Miauwkes of via Instagram en Facebook! Veronique heeft trouwens ook een nieuw boek uit. “Ik miauw van jou” is een boek dat ronkt van liefde voor katten.
Want door de ogen van Veronique Puts is iedere kat -dus ook die van jou- adembenemend. In elke kat ziet zij een getalenteerde muizenvanger, een acrobaat, een fluwelen manipulator of charmante verleidster. En als de kat ligt te slapen, blijkt ze ook nog een zenmeester te zijn! Mediteren en ontstressen? Je leert het vanzelf door te kijken naar je eigen kat. Pernod, de grijze kater van stand, deelt zijn mandje met Cootje, een meisje met een gretige neus voor kattenkwaad. Het dagelijkse leven van deze twee katten vormt de basis voor alle hilarische verhalen en tekeningen in dit boek.
Veronique Puts is columniste bij Dag Allemaal (BE) en Majesteit (NL). Ze schreef en illustreerde al zeven succesvolle boeken over haar katten.
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer
Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer