Kom uit uw kot! Ik meen het hé. Kom uit uw kot!!!

Het zijn barre tijden, met dat rotvirus en de draconische maatregelen die erbij horen. Alle leuke plekken zijn dicht: restaurants, café’s, theaters, bioscopen, voetbalstadions. Dat is echt rot, maar het kan nu even niet anders. We moeten allemaal onze voorzorgen nemen en zo strikt mogelijk de regels van de overheid volgen. Want we willen immers niet ziek worden, en misschien nog belangrijker: we willen vooral niet dat corona de oudere en zwakkere mensen in hun greep krijgt. Want zijn kunnen echt heel ziek worden en zelfs overlijden door corona.

Maar! Er is een grote maar! Uitkijken voor het virus wil niet zeggen dat je enkel “in uw kot moet blijven.” Wat blijkt: het virus overleeft niet in open lucht. Ja, als je met veel mensen buiten dicht bij elkaar staat of loopt, en dan niest er iemand, dan is het wel gevaarlijk. Maar het is niet zo dat het coronavirus rondvliegt als een vogeltje, zich in bomen nestelt, in het water zwemt, of uit de regen komt gevallen. Het waait niet langs de rivieren, het springt niet uit de struiken.

Daarom een warme oproep. Kom uit uw kot en ga wandelen. Groepssporten zijn uit den boze nu, je wil niet te dicht bij anderen komen, en al zeker niet in binnenruimtes. Maar op je eentje of met je kinderen in het bos, in de velden, of zoals ik langs de Dijle wandelen is natuurlijk wel een goed idee. De vogeltjes fluiten, de zon gaat schijnen de komende dagen, en de natuur heeft niet door dat het land in halve lockdown gaat, want de lente staat op doorbreken en zal zich door niks laten tegenhouden.

Zeker in tijden van crisis, van beperkingen en regeltjes, is het goed om die vrijheid te hebben en te voelen. Je mag wandelen. Je zal de natuur zien. Je zal de zon voelen. Je zal de vreugde van de fysieke inspanning ervaren. En het zorgt er voor dat je niet voortdurend in je kot moet zitten, na die ellendig natte en donkere wintermaanden. Een mens zou daar depressief van worden. En wandelen is dan misschien geen fitness, maar het is wel bewegen! En dat is gezond. En gezondheid is zo belangrijk. We moeten niet alleen corona tegenhouden, maar we moeten ook gezond blijven, fit zijn, want fitte gezonde mensen kunnen virussen veel beter bestrijden.

Dus kom uit uw kot. Ga naar buiten. Ga wandelen. Of joggen. Fietsen kan ook. Lekker op je eentje of met je partner. Niet in groep. De kindjes mogen niet met de grootouders op pad en handje in handje wandelen uiteraard niet. En kom je een andere wandelaar tegen, groet vriendelijk, vanop een gezonde afstand. Geen handen geven. Niet kussen. Gewoon hallo zeggen. Maar doe me een lol, en vooral jezelf: trek je jas aan en je wandelschoenen, geniet van de stilte van de natuur. Het gaat zon brengen in deze moeilijke tijden!