Het zijn barre tijden, met dat rotvirus en de draconische maatregelen die erbij horen. Alle leuke plekken zijn dicht: restaurants, café’s, theaters, bioscopen, voetbalstadions. Dat is echt rot, maar het kan nu even niet anders. We moeten allemaal onze voorzorgen nemen en zo strikt mogelijk de regels van de overheid volgen. Want we willen immers niet ziek worden, en misschien nog belangrijker: we willen vooral niet dat corona de oudere en zwakkere mensen in hun greep krijgt. Want zijn kunnen echt heel ziek worden en zelfs overlijden door corona.
Maar! Er is een grote maar! Uitkijken voor het virus wil niet zeggen dat je enkel “in uw kot moet blijven.” Wat blijkt: het virus overleeft niet in open lucht. Ja, als je met veel mensen buiten dicht bij elkaar staat of loopt, en dan niest er iemand, dan is het wel gevaarlijk. Maar het is niet zo dat het coronavirus rondvliegt als een vogeltje, zich in bomen nestelt, in het water zwemt, of uit de regen komt gevallen. Het waait niet langs de rivieren, het springt niet uit de struiken.
Daarom een warme oproep. Kom uit uw kot en ga wandelen. Groepssporten zijn uit den boze nu, je wil niet te dicht bij anderen komen, en al zeker niet in binnenruimtes. Maar op je eentje of met je kinderen in het bos, in de velden, of zoals ik langs de Dijle wandelen is natuurlijk wel een goed idee. De vogeltjes fluiten, de zon gaat schijnen de komende dagen, en de natuur heeft niet door dat het land in halve lockdown gaat, want de lente staat op doorbreken en zal zich door niks laten tegenhouden.
Zeker in tijden van crisis, van beperkingen en regeltjes, is het goed om die vrijheid te hebben en te voelen. Je mag wandelen. Je zal de natuur zien. Je zal de zon voelen. Je zal de vreugde van de fysieke inspanning ervaren. En het zorgt er voor dat je niet voortdurend in je kot moet zitten, na die ellendig natte en donkere wintermaanden. Een mens zou daar depressief van worden. En wandelen is dan misschien geen fitness, maar het is wel bewegen! En dat is gezond. En gezondheid is zo belangrijk. We moeten niet alleen corona tegenhouden, maar we moeten ook gezond blijven, fit zijn, want fitte gezonde mensen kunnen virussen veel beter bestrijden.
Dus kom uit uw kot. Ga naar buiten. Ga wandelen. Of joggen. Fietsen kan ook. Lekker op je eentje of met je partner. Niet in groep. De kindjes mogen niet met de grootouders op pad en handje in handje wandelen uiteraard niet. En kom je een andere wandelaar tegen, groet vriendelijk, vanop een gezonde afstand. Geen handen geven. Niet kussen. Gewoon hallo zeggen. Maar doe me een lol, en vooral jezelf: trek je jas aan en je wandelschoenen, geniet van de stilte van de natuur. Het gaat zon brengen in deze moeilijke tijden!
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer