Pff, gisterenavond was ik flink van de kaart. Dinsdag was aangekondigd als de mooiste dag van de week in Barcelona. Dus ik wou een stevige wandeling maken in de zon. Het werden 28 heerlijke kilometers. Ik moet wel zeggen: op het einde deden mijn spieren en gewrichten wat pijn, want ik sukkel met één achillespees, en we hebben nogal wat geklommen op de tocht.
Naderhand, toen ik op ons terras lag te lezen in het boek De Laatste Koningin van Jo De Poorter, werd ik plots koud en warm tegelijk, en wat koortsig. Mijn lijf deed pijn. Mijn gewrichten ook. Ik had absoluut geen honger en veel dorst. En ik wist niet wat me overkomen was.
Eén blik in de spiegel vertelde alles: ik zag er zo rood uit als een tomaat in mijn gezicht. Ik was duidelijk verbrand door de lentezon. Ik had een zonnesteek op de eerste dag van maart. Neen, ik had me niet ingesmeerd voor de wandeling, omdat ik dat aan het einde van de winter, zo aan het prille begin van de lente wat belachelijk vond.
Maar dat had ik dan toch beter gedaan duidelijk. De zon, zeker als er geen wolken zijn, en ze toch al goed klimmen kan, hier in het zuiden, is niet te onderschatten. Zeker wanneer je huid er na de winter niet op voorbereid is. Op de koop toe heb ik vorige week nog een gelaatsreiniging ondergaan, en wie weet speelt dat ook een rol.
Anyway, ik had dus prijs. Alle symptomen die ik voelde wezen op een zonneslag, en mijn knalrode hoofd gaf me het duidelijkste bewijs. Ik heb heel veel water gedronken, een Dafalgan genomen, wat geslapen en me heel rustig gehouden. Vandaag voel ik me al stukken beter.
Maar laat het duidelijk zijn: de eerste zon, na een winter waarin je met je bleke huid enkel onder grijze wolkenluchten hebt rondgewandeld, kan flink gevaarlijk zijn. Smeer je in, of draag een hoedje of een pet, en zeker als je zo’n kale knikker hebt als ondergetekende.
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer