Koortsthermometer op restaurant? Mag dat eigenlijk wel?
Nieuws

Koortsthermometer op restaurant? Mag dat eigenlijk wel?

Zondag gingen we lunchen in Wetteren, in L’Esco. Een luisteraar van Joe had het me aangeraden. Hij gaat er bijzonder graag met z’n vrouw eten omdat het er heerlijk zitten is, in de prachtige tuin van een oud pand, omdat het er lekker eten is, en omdat de aangepaste wijntjes er zeer goed zouden zijn. Wetteren ligt zo’n 15 kilometer van Lochristi, dus we vonden het wel een leuk idee om op de fiets te gaan. Een leuk tochtje fietsen, lekker eten, en ook op de terugweg nog wat calorieën verbranden. En als ik een glas drink dan toch liever rustig op de fiets dan met de auto.

We plaatsten onze fiets in de inderdaad indrukwekkende tuin van het restaurant, deden onze mondmaskertjes aan, zoals dat hoort, en toen we ons aan de desk aanmeldden haalde de gastvrouw meteen een koortsthermometer tevoorschijn. Ze legde uit dat ze het belangrijk vonden dat niemand met koorts het restaurant binnenkwam, voor de veiligheid van het personeel en de andere klanten. En ze zei ook “in principe laten we niemand toe die meer dan 38 graden koorts heeft.”

Nou. Ik kreeg de knik in de knieën. Na 15 kilometer fietsen in de zon was ik toch behoorlijk aan het zweten, en ik dacht: “oh nee, straks mogen we hier niet eens lunchen”. “Mensen zijn daar vaak bezorgd over, maar je temperatuur stijgt niet van het fietsen hoor,” zei de gastvrouw. De paniek was inderdaad nergens goed voor, mijn temperatuur was 35,9 graden. Eigenlijk een beetje aan de hoge kant voor mij, want ik heb zelden meer dan 35,5. Maar soit, ik was dus kerngezond, en ik werd toegelaten. Mijn partner ook. Ik kreeg wel eerst nog wat alcohol in de handen gespoten, “alcohol geparfumeerd met kruiden uit de tuin. Wanneer de alcohol verdampt blijven de aroma’s over.” Leuk detail, toegegeven.

Er waren geen menu’s voor handen, ook omwille van de veiligheid, en dat was ook de reden waarom er geen zout en peper op tafel stond. Dat is vandaag overal het geval. Maar toen ik de wijnkaart vroeg kwam de gastvrouw tevoorschijn met een dik boek en, geloof het of niet, blauwe plastic handschoenen. Ook al had ik net daarvoor m’n handen ontsmet met de alcohol, toch was het voor de veiligheid belangrijk dat ik de handschoentjes aandeed. Ik vond het allemaal wel een gedoe. Maar ja, veiligheid eerst zeker?

Op een bepaald moment kwam een dame van een andere tafel naar de onze gewandeld. Bleek dat haar man nog leraar was geweest op de school waar ik op internaat heb gezeten, en dat we ooit nog samen op kamp waren geweest, dertig jaar geleden. Mevrouw kwam naar me toe gewandeld zonder mondkapje. Ja, dat is natuurlijk niet volgens de regels. De gastvrouw was er dan ook als de kippen bij om de vrouw letterlijk en figuurlijk op haar plaats te zetten. “Alstublieft hé mevrouw, dat kan echt niet hé, in coronatijden.” Ze zei het nogal berispend. Het voelde alsof er een strafstudie in de lucht hing.

Het eten was lekker, de locatie prachtig, de tuin erg mooi, en de bijpassende wijntjes bij het menu uitstekend. Maar de extreme corona-maatregelen waren toch wel heel streng. De gastvrouw voelde ergens wel aan dat het mij een beetje irriteerde en kwam nog eens extra uitleggen waarom ze zo streng was. “Het virus is geen lachertje, en de economische realiteit is dat je de zaak meteen mag sluiten als het ergens fout gaat met besmettingen. En daarom die thermometer bij aankomst, en daarom die handschoentjes bij het bekijken van de wijnkaart.” Ze vroeg om wat begrip. “Het gaat om veiligheid en gezondheid, en dan kun je niet genoeg uitkijken.”

Overigens zit de zaak sinds de opening na de lockdown volgens de gastvrouw bijna altijd vol. “Mensen waarderen het dat we de strengste maatregelen nemen om corona tegen te gaan, het geeft een veilig gevoel, en ook op recensie-websites hebben de klanten hun waardering voor de rigoureuze maatregelen al uitgesproken. klanten noemen L’Esco helemaal corona-proof. We moeten samen proberen om gezond te blijven en van de horeca een veilige omgeving te maken.”

Het was eerlijk gezegd een bijzondere ervaring. Misschien is l’Esco niet het allerbeste maar wellicht wel het meest veilige restaurant in de wijde omgeving. Dat is ook duidelijk de bedoeling van de chef en de gastvrouw: meteen het gevoel geven dat het er helemaal safe is. Ik kan me voorstellen dat dat door veel mensen gewaardeerd wordt. Dus als je zo’n restaurant zoekt: L’Esco is the place to be.

Ikzelf vind dat zo’n thermometer die op je voorhoofd gericht wordt niet meteen een gastvrij gevoel geeft. Restaurants en café’s moeten zich uiteraard aan alle maatregelen houden, en wij klanten moeten dat ook doen. Maar voor mij hoeft de horeca niet nog strenger te zijn dan de regels van de overheid. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Wanneer restaurateurs ook politie-agent of security-personeel worden, of meer nog: verpleegstertje gaan spelen, dan gaat er een alarmbelletje af bij mij.

Je zou je zelfs kunnen afvragen of het wettelijk is. Ik denk het eerlijk gezegd niet. Werkgevers mogen het bijvoorbeeld niet zomaar doen bij hun werknemers omdat het opmeten van de temperatuur een medische handeling is en die mag niet zomaar iedereen ongevraagd stellen. Enkel wanneer het duidelijk in het arbeidsreglement wordt opgenomen en in uitzonderlijke omstandigheden zou het moeten kunnen. In L’Esco doen ze dat dus wel. Het is een duidelijk statement nog voor je je eerste hapje hebt gekregen. En men zet er op die manier meteen de toon… Soit, ik ga er zeker nog eens terug, na de corona denk ik.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer