IJSKOUDE DRANKJES OM JE OP TE WARMEN?
Nieuws

Ijskoude drankjes om je op te warmen?

Ijskoud weer? Drink een lekker warm drankje. Soep. Thee. Koffie. Dat geeft je warmte. Tenminste, dat denken wij. De gedachte om nu een ijskoud drankje te drinken vinden we gruwelijk. Maar klopt die redenering wel? Want als het echt warm is, dat weten we uit onderzoek, moet je net warme drankjes drinken. Mensen in het bloedhete Indië weten dat maar al te goed: die drinken hete thee wanneer hun land kreunt onder de zomerzon. En dat helpt om af te koelen. Hoe komt dat precies?

In onze tong en mond zitten zenuwen die moleculen bevatten die receptoren worden genoemd. Wanneer die een warme stimulans krijgen, sturen die een signaal naar de hersenen dat zegt: het is heet hier. En de hersenen reageren door je meer te laten zweten. En algemeen is geweten dat je afkoelt door te zweten. Uit onderzoek aan de Universiteit van Ottawa bleek het effect ook echt goed meetbaar: mensen die warme drankjes dronken koelden sneller af dan proefkonijnen die ijsgekoelde drankjes nuttigden.

Over de omgekeerde redenering is veel meer discussie: koude drankjes zullen je niet echt helpen om warm te krijgen, maar dat doen warme drankjes blijkbaar ook niet echt. Enkel psychologisch maakt warme drank je gelukkiger dus ga er gerust voor: je mond, keel en maag krijgen even een behaaglijk gevoel. Maar eerlijk is eerlijk: je lichaam warmt er niet echt van op.

En het idee dat alcohol helpt is al helemaal flauwekul. Op druglijn.be las ik dit: “De ‘warme gloed’ na het drinken van alcohol is een bedrieglijk effect. Want hoe meer bloed bij de oppervlakte van je huid, hoe sneller je lichaamswarmte kan verliezen aan de koude buitenlucht. Je lichaam koelt dus net sneller af als je alcohol gedronken hebt. Zelf in die mate dat de wie stevig drinkt bij koud weer echt onderkoeld kan raken. Dat laatste heeft er ook mee te maken dat alcohol ook je zenuwstelsel verdooft.

Eenvoudiger gezegd: door de alcoholroes komen de koudesignalen in je hersenen niet meer aan. Je krijgt wel kou, maar beseft het veel minder of helemaal niet meer. Het verklaart waarom je soms dronken mensen in ontbloot bovenlijf in de koude buitenlucht ziet zonder dat het hen lijkt te deren. Denk bijvoorbeeld aan voetbalsupporters. Het verlies aan lichaamswarmte en het gebrek aan koudegevoel door de verdoving is ook de reden waarom er helaas wel eens dakloze mensen sterven aan onderkoeling.”

Dus: er bestaan geen wondermiddeltjes. Duffel je goed in. En weet: van een beetje koude ga je gelukkig ook niet dood. Ik heb de afgelopen dagen bijzonder veel kilometer gewandeld, en dat warme badje nadien, met een lekkere warme thee of kopje soep, of zelfs een glaasje rode wijn, zijn een heerlijke bekroning na de inspanning. Warme groeten! Voor je het weet is het weer lente.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer

Breaking news: dit zijn de (nieuwe) sterren in de Michelin Gids

Daarnet werd in Antwerpen de nieuwe Michelin gids voorgesteld. Altijd een spannend moment voor de chefs die natuurlijk hopen dat ze voor hun restaurants een ster, misschien twee, en wie weet drie sterren kunnen binnenhalen … Lees meer

Mom with her 4 years old daughter are cooking in the kitchen to Mothers day

Een verschrikkelijk lekker weekmenu voor de schrikkelweek

Deze week krijgen we een dagje extra. Eens om de vier jaar komt er in een schrikkeljaar een 29ste februari bij, en dat is deze week dus het geval. Dat is dus een dagje langer werken, ja … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer