KRITIEK EN COMPLIMENTEN OMDAT IK CO2-NEUTRAAL WIL VLIEGEN
Nieuws

Kritiek en complimenten omdat ik co2-neutraal wil vliegen

Ik had er al een tijdje over nagedacht, weervrouw Jill Peeters had er me al een paar keer op aangesproken, en nadat in heel het land steeds meer mensen betogen en opkomen voor een beter milieu heb ik beseft dat ik mijn (vele) tripjes naar Barcelona moest compenseren. En ik ga dat dus voortaan doen. Vliegen is vervuilend, maar je kunt de C02-uitstoot van je vlucht en dus de belasting van de planeet wel degelijk compenseren. Via www.greentripper.org/nl ga ik voortaan een vrijwillige bijdrage per vlucht betalen aan maatregelen die de opwarming van de aarde daadwerkelijk tegen gaan. Waarom ik dat ga doen, hoe ik daartoe ben gekomen, en hoeveel ik per vlucht zal moeten betalen kun je hier nog eens lezen.

Sinds ik mijn goede voornemen gisteren op Would Be Chef plaatste en ook deelde via sociale media word ik werkelijk overspoeld door (overigens zeer diverse) reacties. Zware kritiek en fijne complimenten. Nogal wat mensen laten me weten dat de reacties op mijn vele vliegen naar Barcelona “pure jaloezie” zijn. Martin De Bakker schrijft op Twitter: “Voel je zeker niet schuldig! Politiek neemt ook te pas en te onpas het vliegtuig! Dus waarom zou jij niet naar Barcelona mogen gaan. Doen!” Lies G schrijft: “Je werkt keihard. Je verdient dit! Voel je niet schuldig.” Kristof Vandersteen schreef: “Al ga je elk weekend naar Barcelona, daar heeft niemand toch geen zaken mee! Die treinen gisteren naar Brussel rijden ook niet op groene stroom hoor.” En Robbekurt schrijft: “En toch vind ik het niet fijn dat je een soort schuldgevoel wordt aangepraat omdat je een paar keer per jaar vliegt. Ik werk ook hard net zoals velen onder ons en vlieg ook minstens 3 keer per jaar. Ik heb door mijn job een bedrijfswagen dus ik moet mij nu echt schuldig voelen?”

Heel vaak kwam ook het argument: “Of je er nu op zit of niet, vliegen doet dat toestel toch …” Dat is natuurlijk een beetje een flauw argument. Maar vooral de kritiek dat ik me als typische linkse rakker (wat ik natuurlijk niet ben) voor een fake milieuverhaal laat spannen raakt me wel wat. Links en rechts moeten beseffen dat er toch wel iets aan de hand is met de planeet, en dat vliegen vervuilend is. Ik droom van propere luchtvaart, maar in afwachting wil ik wel een bijdrage leveren om mijn deeltje van de vervuiling te compenseren.De vervuiler betaalt’ vind ik een gezond, proper en eerlijk principe.

Gelukkig kreeg ik ook veel positieve reacties. Q-collega Sam De Bruyn, die met Håndbagage zelf een bekende travelblog heeft maar ook zeer met de planeet begaan is, schreef op Twitter “Tooooop! Een kleine moeite voor een wereld van verschil!” En bekende sociale media expert, en rondreizende auteur en keynote speaker Steven Van Belleghem liet me weten: “Heel goed idee! Ik vlieg voor mijn werk bijna wekelijks. Heel fijn om op deze manier toch iets terug te doen. Had er nog niet van gehoord, bedankt voor de tip.” En zo kreeg ik heel veel reacties. Veel mensen beloven volgende keer toch eens te overwegen om de C02-uitstoot van hun vluchten te compenseren.

Is het een druppel op een hete plaat? Misschien. Maar de plaat is wel heel heet aan het worden, en als we allemaal ons druppeltje bijdragen kan dat een zee van verschil maken.

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer