Kritiek op social media omdat ik mijn gasten "zelftesten opdring"
Nieuws

Kritiek op social media omdat ik mijn gasten “zelftesten opdring”

De regels rond corona versoepelen beetje bij beetje, en we kunnen dus ook steeds meer mensen zien. Vrienden of familie mogen we in de tuin ontvangen, tot tien personen. Binnen mag je nu al telkens twee mensen ontvangen. En je mag met een ander koppel op restaurant, op terras, en vanaf 9 juni ook binnen. Dan zit je samen aan tafel, en dan is de anderhalve meter afstand niet meer mogelijk.

Dat is fijn, dat doet deugd. We hebben het gemist om mensen te zien. En de cijfers gaan de goede richting uit, dus het is ook niet onlogisch dat het kan en mag. Maar covid is nog niet weg. En ik weet dat veel van de volgers van de blog al hun vaccin hebben gekregen, maar bij mij is de uitnodiging nog niet in de bus gevallen. Dus ik kan nog steeds besmet en dus ziek raken, en we kunnen zelf ook nog steeds mensen besmetten.

Ik zal maar eerlijk zijn: ik wil leven, ik wil genieten, ik wil mensen ontmoeten. Maar ik wil niet ziek worden, en niemand ziek maken. En daarom hebben wij, van zodra ze te koop waren, zelftests gekocht. En telkens wanneer wij bezoek hebben of bij vrienden op bezoek gaan, doen wij zo’n test. We hebben er dus meer dan genoeg gekocht, zodat we onze gasten ook zo’n test kunnen geven. De testen kosten een goede zeven euro per stuk. Dat valt goed mee.

Dat gaat dan als volgt: het aperitief nemen we sowieso buiten en op anderhalve meter afstand. Dan zorg ik voor een heerlijk glas champagne, voor hapjes in aparte kommetjes, en voor een zelftest voor iedereen. Het heeft zelfs iets gezellig, iets grappigs, iets solidairs, en sorry dat ik het zeg… iets spannends. Dan stopt iedereen zo’n lang stokje hoog in de neus, roert dan in het testvocht, giet het op het teststrookje en wacht af tijdens het aperitieven.

Het is altijd fijn om dan zo na een half uurtje te zien dat niemand positief kleurt. Kijk, zo’n test geeft geen 100 procent zekerheid, maar als de gasten zich gewoon gezond voelen, de zelftest doen, en vervolgens zich aan de regels houden, dan is de kans toch niet zo groot dat er daarna besmettingen zullen worden doorgegeven. Het geeft toch een iets veiliger gevoel.

Voorlopig hebben alle gasten die bij ons kwamen lunchen of dineren de test willen doen. Er was er af en toe wel eentje bij wie ik voelde dat het een beetje met schrik was, zo roeren in de neus met een stokje schrikt mensen af, maar niemand had er echt een probleem mee of heeft het geweigerd. Het is gewoon een vorm van respect voor elkaar vind ik. En als we straks events willen gaan doen, zullen die testen vanzelfsprekend worden voor iedereen.

Toch komt er telkens ook veel kritiek op social media wanneer ik voor een etentje die testen toon. Er zijn altijd volgers die het belachelijk vinden en die me zeggen: “als je mij zou verplichten om zo’n test te doen, zou ik niet bij je thuis komen eten”. Ze vinden het onbeleefd en niet gastvrij. En ze vinden dat een gastheer zoiets niet kan vragen aan zijn gasten, tenslotte is het een soort van prijsgeven van je privacy of zo. “Belachelijk”, schreef iemand. “Doe eens normaal”. En er zijn vooral veel mensen die vinden dat zo’n testen ene vals gevoel van veiligheid geven.

Mijn antwoord is altijd: ik verplicht uiteindelijk niemand om zo’n test te doen. Ik bied het aan. En ik doe het zelf sowieso. Het is een klein teken van respect voor elkaar. En ik maak het wel goed hoor. Want ik serveer dus altijd heerlijke champagne en zalige hapjes bij de zelftest. En nadien zijn de lunchen zoveel relaxer, geruster, en lekkerder. Sorry he.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer