Kritiek op social media omdat ik mijn gasten "zelftesten opdring"
Nieuws

Kritiek op social media omdat ik mijn gasten “zelftesten opdring”

De regels rond corona versoepelen beetje bij beetje, en we kunnen dus ook steeds meer mensen zien. Vrienden of familie mogen we in de tuin ontvangen, tot tien personen. Binnen mag je nu al telkens twee mensen ontvangen. En je mag met een ander koppel op restaurant, op terras, en vanaf 9 juni ook binnen. Dan zit je samen aan tafel, en dan is de anderhalve meter afstand niet meer mogelijk.

Dat is fijn, dat doet deugd. We hebben het gemist om mensen te zien. En de cijfers gaan de goede richting uit, dus het is ook niet onlogisch dat het kan en mag. Maar covid is nog niet weg. En ik weet dat veel van de volgers van de blog al hun vaccin hebben gekregen, maar bij mij is de uitnodiging nog niet in de bus gevallen. Dus ik kan nog steeds besmet en dus ziek raken, en we kunnen zelf ook nog steeds mensen besmetten.

Ik zal maar eerlijk zijn: ik wil leven, ik wil genieten, ik wil mensen ontmoeten. Maar ik wil niet ziek worden, en niemand ziek maken. En daarom hebben wij, van zodra ze te koop waren, zelftests gekocht. En telkens wanneer wij bezoek hebben of bij vrienden op bezoek gaan, doen wij zo’n test. We hebben er dus meer dan genoeg gekocht, zodat we onze gasten ook zo’n test kunnen geven. De testen kosten een goede zeven euro per stuk. Dat valt goed mee.

Dat gaat dan als volgt: het aperitief nemen we sowieso buiten en op anderhalve meter afstand. Dan zorg ik voor een heerlijk glas champagne, voor hapjes in aparte kommetjes, en voor een zelftest voor iedereen. Het heeft zelfs iets gezellig, iets grappigs, iets solidairs, en sorry dat ik het zeg… iets spannends. Dan stopt iedereen zo’n lang stokje hoog in de neus, roert dan in het testvocht, giet het op het teststrookje en wacht af tijdens het aperitieven.

Het is altijd fijn om dan zo na een half uurtje te zien dat niemand positief kleurt. Kijk, zo’n test geeft geen 100 procent zekerheid, maar als de gasten zich gewoon gezond voelen, de zelftest doen, en vervolgens zich aan de regels houden, dan is de kans toch niet zo groot dat er daarna besmettingen zullen worden doorgegeven. Het geeft toch een iets veiliger gevoel.

Voorlopig hebben alle gasten die bij ons kwamen lunchen of dineren de test willen doen. Er was er af en toe wel eentje bij wie ik voelde dat het een beetje met schrik was, zo roeren in de neus met een stokje schrikt mensen af, maar niemand had er echt een probleem mee of heeft het geweigerd. Het is gewoon een vorm van respect voor elkaar vind ik. En als we straks events willen gaan doen, zullen die testen vanzelfsprekend worden voor iedereen.

Toch komt er telkens ook veel kritiek op social media wanneer ik voor een etentje die testen toon. Er zijn altijd volgers die het belachelijk vinden en die me zeggen: “als je mij zou verplichten om zo’n test te doen, zou ik niet bij je thuis komen eten”. Ze vinden het onbeleefd en niet gastvrij. En ze vinden dat een gastheer zoiets niet kan vragen aan zijn gasten, tenslotte is het een soort van prijsgeven van je privacy of zo. “Belachelijk”, schreef iemand. “Doe eens normaal”. En er zijn vooral veel mensen die vinden dat zo’n testen ene vals gevoel van veiligheid geven.

Mijn antwoord is altijd: ik verplicht uiteindelijk niemand om zo’n test te doen. Ik bied het aan. En ik doe het zelf sowieso. Het is een klein teken van respect voor elkaar. En ik maak het wel goed hoor. Want ik serveer dus altijd heerlijke champagne en zalige hapjes bij de zelftest. En nadien zijn de lunchen zoveel relaxer, geruster, en lekkerder. Sorry he.

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer