14 november is wereld pickles dag, en dat is een culinaire feestdag die ik niet graag zomaar laat passeren. Want niks zo lekker als gepickelde groenten bij een gerecht. Zelfgemaakte ingelegde groenten zijn een smakelijke manier om groenten langer te bewaren en extra smaak toe te voegen aan je maaltijden. Je kunt ze als bijgerecht serveren of als garnituur, bij snacks, salades, paté of tussen sandwiches. Het krokante en (zoet-)zure van zo’n gepekelde groentjes past bij zoveel lekkers, en ze zijn eigenlijk niet zo moeilijk om zelf te maken. En het fijne is: gepekelde groenten kunnen enkele weken tot enkele maanden in de koelkast worden bewaard, afhankelijk van het soort groenten en de bereiding. Hier is een eenvoudige manier om je groenten zelf te pickelen:
Je hebt niet zoveel nodig om zelf aan de slag te gaan. Begin met kraakverse groenten (bijvoorbeeld komkommer, maar ook wortelen, radijs, paprika, bloemkool, enzovoort). Daarnaast heb je water en azijn nodig (dat kan witte wijnazijn zijn, appelciderazijn of rijstazijn), suiker en zout en lekkere kruiden en specerijen naar smaak (bijvoorbeeld knoflook, dille, mosterdzaad, zwarte peperkorrels, chilipepers, etc.)
Was de groenten en snij ze vervolgens in de gewenste grootte en vorm. Breng in een pan een mengsel van gelijke delen water en azijn aan de kook. Voeg suiker en zout toe naar smaak. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met twee kopjes azijn en twee kopjes water, en daar dan 4 eetlepels suiker en 3 koffielepels zout aan toevoegen. Ik doe sowieso veel meer suiker in het mengsel dan zout, waar ik liever niet mee overdrijf. Maar pas de smaak gerust aan zoals je zelf wilt. Heel belangrijk: voeg lekkere kruiden en specerijen toe aan de pan en laat ze even meekoken om smaak aan de vloeistof toe te voegen.
Doe de gesneden groenten in glazen potten en giet de hete azijnoplossing erover, zorg ervoor dat de groenten volledig bedekt zijn. Sluit de potten goed af en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de potten in de koelkast en laat de groenten minstens een dagje lekker marineren voordat je ze consumeert. Geloof me: hoe langer je ze laat staan, hoe sterker de smaak zal worden. Deze gepekelde groenten kunnen weken en soms maanden bewaard worden.
Ik ben een grote fan van dumplings. Je kunt het deeg in de supermarkt kopen en dan zelf vullen met Aziatisch opgewerkt gemengd gehakt met knoflook, gember, lente-ui, sojasaus en sesamolie, of met een soortgelijke mengeling met gehakte garnalen en Aziatische smaakmakers … Lees meer
Vandaag is de dag van de chocolademelk! Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer
Nu ik een kleine maand aan het diëten en extra aan het sporten ben, probeer ik met echte zondes wat voorzichtig te zijn. Ik drink veel minder wijn, wat best wel lastig is voor mij, want een glaasje of twee, drie bij het eten was een dagelijkse plezante gewoonte … Lees meer
16 september is de dag van de onafhankelijkheid in Mexico, een absolute feestdag daar. Ik ben gek op Mexicaans eten, zeker als het top is klaar gemaakt en niet al te spicy … Lees meer
Zondag 15 september is linguini dag (of “linguine dag”). Het is een soort pasta die afkomstig is uit Italië. Het lijkt wat op spaghetti, maar is platter en iets breder, met de vorm van een lang, dunne lint … Lees meer
Vandaag is de dag tegen voedselverspilling. Het is iets waar ik het persoonlijk erg moeilijk mee heb: eten weggooien. Mijn grootouders en ouders hadden het namelijk niet ontzettend breed, dus ze konden niet zomaar doen wat ze wilden, duur eten of veel op restaurant gaan, maar er werd wel elke dag lekker gegeten … Lees meer
Liefste vrienden van Would Be Chef. We hebben het willen ontkennen, we vechten er tegen met alle positiviteit die we in ons hebben, maar de waarheid is nu wel duidelijk: de zomervakantie van 2024 ligt nu echt wel achter de rug … Lees meer
Deze zomer heb ik in Barcelona twee gerechten voor vier personen kunnen maken, een slaatje en een pasta, met één kreeft. Het was een gigantische Europese kreeft van wel 63 cm lang en meer dan twee kilo, die ik in een culinaire supermarkt op de kop kon tikken … Lees meer