14 november is wereld pickles dag, en dat is een culinaire feestdag die ik niet graag zomaar laat passeren. Want niks zo lekker als gepickelde groenten bij een gerecht. Zelfgemaakte ingelegde groenten zijn een smakelijke manier om groenten langer te bewaren en extra smaak toe te voegen aan je maaltijden. Je kunt ze als bijgerecht serveren of als garnituur, bij snacks, salades, paté of tussen sandwiches. Het krokante en (zoet-)zure van zo’n gepekelde groentjes past bij zoveel lekkers, en ze zijn eigenlijk niet zo moeilijk om zelf te maken. En het fijne is: gepekelde groenten kunnen enkele weken tot enkele maanden in de koelkast worden bewaard, afhankelijk van het soort groenten en de bereiding. Hier is een eenvoudige manier om je groenten zelf te pickelen:
Je hebt niet zoveel nodig om zelf aan de slag te gaan. Begin met kraakverse groenten (bijvoorbeeld komkommer, maar ook wortelen, radijs, paprika, bloemkool, enzovoort). Daarnaast heb je water en azijn nodig (dat kan witte wijnazijn zijn, appelciderazijn of rijstazijn), suiker en zout en lekkere kruiden en specerijen naar smaak (bijvoorbeeld knoflook, dille, mosterdzaad, zwarte peperkorrels, chilipepers, etc.)
Was de groenten en snij ze vervolgens in de gewenste grootte en vorm. Breng in een pan een mengsel van gelijke delen water en azijn aan de kook. Voeg suiker en zout toe naar smaak. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met twee kopjes azijn en twee kopjes water, en daar dan 4 eetlepels suiker en 3 koffielepels zout aan toevoegen. Ik doe sowieso veel meer suiker in het mengsel dan zout, waar ik liever niet mee overdrijf. Maar pas de smaak gerust aan zoals je zelf wilt. Heel belangrijk: voeg lekkere kruiden en specerijen toe aan de pan en laat ze even meekoken om smaak aan de vloeistof toe te voegen.
Doe de gesneden groenten in glazen potten en giet de hete azijnoplossing erover, zorg ervoor dat de groenten volledig bedekt zijn. Sluit de potten goed af en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de potten in de koelkast en laat de groenten minstens een dagje lekker marineren voordat je ze consumeert. Geloof me: hoe langer je ze laat staan, hoe sterker de smaak zal worden. Deze gepekelde groenten kunnen weken en soms maanden bewaard worden.
Nu ik al een paar maanden gezond probeer te eten, is een van de favoriete tradities bij ons thuis: soep eten ’s middags. En daarom een ferme shout out en dankjewel naar mijn mama Anny, die heel vaak soep voor ons maakt … Lees meer
Ice Cream for Breakfast Day is een leuke, niet-officiële feestdag die elk jaar op de eerste zaterdag van februari wordt gevierd. Het werd in 1966 bedacht door Marian O’Rourke uit New York, die haar kinderen wilde aanmoedigen om af en toe van het leven te genieten … Lees meer
Dim sum maken is zoooo makkelijk. Maar het is, net als kroketten, een ideaal gerecht om mee te experimenteren en variëren. Ik heb enkele super simpele recepten op Would Be Chef staan … Lees meer
Spruiten worden “Brussels sprouts” genoemd omdat ze oorspronkelijk uit België komen, en specifiek rond de stad Brussel werden verbouwd. De naam “Brussels” verwijst dus naar de locatie van de teelt, en “sprouts” betekent ‘scheuten’ of ‘kiemen’ … Lees meer
Sapjes zijn lekker en behoorlijk gezond, maar bevatten, zelfs als ze versgeperst zijn vaak behoorlijk veel suikers. Niet zolang geleden heb ik je hier op de blog daarom aangeraden om af en toe wat groenten in je versgeperste sapje of smoothie te verwerken … Lees meer
Taco’s komen oorspronkelijk uit Mexico. Ze zijn een traditioneel gerecht uit de Mexicaanse keuken, waar ze werden gemaakt van maïstortilla’s gevuld met vlees, vis, groenten of andere ingrediënten … Lees meer
Opgelet! Dit is geen artikel voor gevoelige zieltjes, zoals ikzelf. Een beetje spicy mag van mij, maar ik hou het toch liefst mild. Maar er zijn mensen die kicken op extreem hete sauzen … Lees meer
Een abrikoos is kleiner, heeft een gladde, eetbare schil en een korreliger, zoet-zurige smaak, terwijl een perzik meestal wat groter is, een vachtige schil heeft die meestal niet gegeten wordt, sappiger en zoeter is, en een zachter vlees heeft … Lees meer