14 november is wereld pickles dag, en dat is een culinaire feestdag die ik niet graag zomaar laat passeren. Want niks zo lekker als gepickelde groenten bij een gerecht. Zelfgemaakte ingelegde groenten zijn een smakelijke manier om groenten langer te bewaren en extra smaak toe te voegen aan je maaltijden. Je kunt ze als bijgerecht serveren of als garnituur, bij snacks, salades, paté of tussen sandwiches. Het krokante en (zoet-)zure van zo’n gepekelde groentjes past bij zoveel lekkers, en ze zijn eigenlijk niet zo moeilijk om zelf te maken. En het fijne is: gepekelde groenten kunnen enkele weken tot enkele maanden in de koelkast worden bewaard, afhankelijk van het soort groenten en de bereiding. Hier is een eenvoudige manier om je groenten zelf te pickelen:
Je hebt niet zoveel nodig om zelf aan de slag te gaan. Begin met kraakverse groenten (bijvoorbeeld komkommer, maar ook wortelen, radijs, paprika, bloemkool, enzovoort). Daarnaast heb je water en azijn nodig (dat kan witte wijnazijn zijn, appelciderazijn of rijstazijn), suiker en zout en lekkere kruiden en specerijen naar smaak (bijvoorbeeld knoflook, dille, mosterdzaad, zwarte peperkorrels, chilipepers, etc.)
Was de groenten en snij ze vervolgens in de gewenste grootte en vorm. Breng in een pan een mengsel van gelijke delen water en azijn aan de kook. Voeg suiker en zout toe naar smaak. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met twee kopjes azijn en twee kopjes water, en daar dan 4 eetlepels suiker en 3 koffielepels zout aan toevoegen. Ik doe sowieso veel meer suiker in het mengsel dan zout, waar ik liever niet mee overdrijf. Maar pas de smaak gerust aan zoals je zelf wilt. Heel belangrijk: voeg lekkere kruiden en specerijen toe aan de pan en laat ze even meekoken om smaak aan de vloeistof toe te voegen.
Doe de gesneden groenten in glazen potten en giet de hete azijnoplossing erover, zorg ervoor dat de groenten volledig bedekt zijn. Sluit de potten goed af en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de potten in de koelkast en laat de groenten minstens een dagje lekker marineren voordat je ze consumeert. Geloof me: hoe langer je ze laat staan, hoe sterker de smaak zal worden. Deze gepekelde groenten kunnen weken en soms maanden bewaard worden.
Na een paar drukke maar hele mooie DJ-weekends in eigen land ben ik de komende maand helemaal in vakantiemodus. Dat wil zeggen dat ik in Spanje veel ga niksen, koken, lezen, wandelen, genieten van het leven, en verder schrijven aan mijn nieuwe boek dat er in het najaar zit aan te komen, als alles goed gaat … Lees meer
Een Cuban sandwich, ook wel bekend als een Cubano, is een populaire sandwich die oorspronkelijk afkomstig is uit Cuba en ook in Amerika zeer populair is en zeker op die plaatsten waar de Cubaanse gemeenschap leeft, zoals Miami, Tampa, en Fort Lauderdale inFlorida … Lees meer
Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer
Roomijs heeft een lange geschiedenis die zeker teruggaat tot oude beschavingen. Reeds in de tijd van de oude Grieken en Romeinen zou zoet ijs geconsumeerd zijn, vaak gemengd met honing en fruit … Lees meer
Het zijn allebei zalige desserts, allebei zijn ze heel populair, en op het eerste zicht zou je zelfs denken dat ze precies hetzelfde zijn, met gewoon een andere naam, maar toch is er een verschil … Lees meer
Vergis je niet, “Pizza Hawaii”, ook bekend als Hawaiiaanse pizza, komt oorspronkelijk niet uit Hawaï, maar werd lang geleden, in het jaar 1962 blijkbaar “uitgevonden” door ene Sam Panopoulos, een Griekse immigrant in Canada … Lees meer
Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer
In Barcelona hebben we er gek genoeg geen last van, maar in België komt er ook wel eens zo’n rotmug onze slaapkamer binnen. Muggen kunnen je echt wakker houden en lastig zijn, vooral in de zomermaanden, wanneer je toch af en toe het huis wil verluchten … Lees meer