Kunnen wij in tegenstelling tot Nederland een horeca lockdown wel vermijden?

Waar voor gevreesd werd is dan toch gebeurd: de Nederlandse horeca gaat helemaal op slot. De corona-cijfers swingen in Nederland, net als bij ons, de pan uit, en de regering Rutte kon naar eigen zeggen niet anders dan ingrijpen. De gevolgen zijn immens voor veel sectoren: de sportwereld, de cultuursector, en inderdaad ook de horeca. De restaurants en cafés gaan een maand dicht. Premier Rutte probeert wel zo lang mogelijk de scholen open te houden, omdat het welzijn van de kinderen, en hun opvoeding essentieel zijn. Een beetje hetzelfde wat je hier bij ons ook voortdurend hoort: het laatste wat men in Vlaanderen wil dicht doen zijn de scholen.

De horeca in Nederland reageert ontzettend verslagen. Sommigen zijn woedend. Veel cafés en restaurants hebben de eerste lockdown in het voorjaar al nauwelijks overleefd, en de tweede lockdown die nu dus ingaat, zal voor die zaken de definitieve doodsteek betekenen. Er zou al meer dan 5 miljard aan spaargeld in rook zijn opgegaan, meer kunnen de restaurateurs en café-uitbaters vandaag niet meer aan, zeggen ze. Ze eisen van Rutte dan ook 100 procent compensatie voor alle vaste kosten, maar de kans is klein dat die volledige compensatie er ook komt, de financiële middelen zijn zelfs in het rijke Nederland niet onuitputtelijk. De sector geeft zelf aan dat er andere oplossingen bedacht hadden kunnen worden, zoals strengere veiligheidsmaatregelen, maar daar heeft Rutte geen oren naar.

Ook in Vlaanderen houden restaurateurs hun hart nu vast. Ook bij ons gaat het zeer slecht met de coronacijfers. En de restaurateurs zijn bang dat ook hier de horeca binnenkort op slot gaat. Het valt te hopen dat dat bij ons nog te vermijden valt. Want de financiële reserves van de sector zijn ook hier volledig op. Een sluiting zou een financieel bloedbad veroorzaken. Maar de vraag is wat de regering Decroo gaat doen om de lawine aan besmettingen tegen te gaan.

Misschien is er toch een klein verschil met de Nederlandse situatie. De strengere veiligheidsregels in de horeca in Vlaanderen waren in vergelijking met die in Nederland toch wel altijd opvallend. Bij onze Noorderburen zag je bijvoorbeeld nergens mondkapjes op restaurant. Zelfs het personeel dat je bediende aan tafel droeg ze niet. Was ook niet nodig vonden ze daar. Handen ontsmetten bij het binnenkomen? Hoefde ook niet overal. Hier zijn we dat dus wel gewoon. Al maanden. En hier doen we ook niet moeilijk daarover.

In België zijn er daardoor zeer weinig gevallen bekend van besmettingen binnen de restaurants. Nu ook in Nederland blijkt dat maar 1,8 procent van de mensen in de horeca besmet zijn geraakt!! Bij ons zijn er geen cijfers wat besmettingen in de horeca betreft. Maar wellicht zijn die hier niet erger dan in Nederland. Logisch, want de horeca doet echt immense inspanningen om alles veilig te laten verlopen. Ik kan me ergens nog voorstellen dat dat in cafés in de late uurtjes net wat anders ligt, ook al doen de meeste cafébazen daar ook hun uiterste best. We kunnen maar hopen dat de veiligheidsmaatregelen die al maanden gelden voldoende zijn, en dat er bij ons geen lockdown komt zoals in Nederland. Hoe dan ook, het worden bange dagen voor de horeca bij ons, want de schrik zit er hier ook in dat er weldra slecht nieuws komt. En ook hier zou dat het definitieve einde van veel prachtige zaken betekenen.