Kunnen wij in tegenstelling tot Nederland een horeca lockdown wel vermijden?
Nieuws

Kunnen wij in tegenstelling tot Nederland een horeca lockdown wel vermijden?

Waar voor gevreesd werd is dan toch gebeurd: de Nederlandse horeca gaat helemaal op slot. De corona-cijfers swingen in Nederland, net als bij ons, de pan uit, en de regering Rutte kon naar eigen zeggen niet anders dan ingrijpen. De gevolgen zijn immens voor veel sectoren: de sportwereld, de cultuursector, en inderdaad ook de horeca. De restaurants en cafés gaan een maand dicht. Premier Rutte probeert wel zo lang mogelijk de scholen open te houden, omdat het welzijn van de kinderen, en hun opvoeding essentieel zijn. Een beetje hetzelfde wat je hier bij ons ook voortdurend hoort: het laatste wat men in Vlaanderen wil dicht doen zijn de scholen.

De horeca in Nederland reageert ontzettend verslagen. Sommigen zijn woedend. Veel cafés en restaurants hebben de eerste lockdown in het voorjaar al nauwelijks overleefd, en de tweede lockdown die nu dus ingaat, zal voor die zaken de definitieve doodsteek betekenen. Er zou al meer dan 5 miljard aan spaargeld in rook zijn opgegaan, meer kunnen de restaurateurs en café-uitbaters vandaag niet meer aan, zeggen ze. Ze eisen van Rutte dan ook 100 procent compensatie voor alle vaste kosten, maar de kans is klein dat die volledige compensatie er ook komt, de financiële middelen zijn zelfs in het rijke Nederland niet onuitputtelijk. De sector geeft zelf aan dat er andere oplossingen bedacht hadden kunnen worden, zoals strengere veiligheidsmaatregelen, maar daar heeft Rutte geen oren naar.

Ook in Vlaanderen houden restaurateurs hun hart nu vast. Ook bij ons gaat het zeer slecht met de coronacijfers. En de restaurateurs zijn bang dat ook hier de horeca binnenkort op slot gaat. Het valt te hopen dat dat bij ons nog te vermijden valt. Want de financiële reserves van de sector zijn ook hier volledig op. Een sluiting zou een financieel bloedbad veroorzaken. Maar de vraag is wat de regering Decroo gaat doen om de lawine aan besmettingen tegen te gaan.

Misschien is er toch een klein verschil met de Nederlandse situatie. De strengere veiligheidsregels in de horeca in Vlaanderen waren in vergelijking met die in Nederland toch wel altijd opvallend. Bij onze Noorderburen zag je bijvoorbeeld nergens mondkapjes op restaurant. Zelfs het personeel dat je bediende aan tafel droeg ze niet. Was ook niet nodig vonden ze daar. Handen ontsmetten bij het binnenkomen? Hoefde ook niet overal. Hier zijn we dat dus wel gewoon. Al maanden. En hier doen we ook niet moeilijk daarover.

In België zijn er daardoor zeer weinig gevallen bekend van besmettingen binnen de restaurants. Nu ook in Nederland blijkt dat maar 1,8 procent van de mensen in de horeca besmet zijn geraakt!! Bij ons zijn er geen cijfers wat besmettingen in de horeca betreft. Maar wellicht zijn die hier niet erger dan in Nederland. Logisch, want de horeca doet echt immense inspanningen om alles veilig te laten verlopen. Ik kan me ergens nog voorstellen dat dat in cafés in de late uurtjes net wat anders ligt, ook al doen de meeste cafébazen daar ook hun uiterste best. We kunnen maar hopen dat de veiligheidsmaatregelen die al maanden gelden voldoende zijn, en dat er bij ons geen lockdown komt zoals in Nederland. Hoe dan ook, het worden bange dagen voor de horeca bij ons, want de schrik zit er hier ook in dat er weldra slecht nieuws komt. En ook hier zou dat het definitieve einde van veel prachtige zaken betekenen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer