“Het is een droom die werkelijkheid wordt. Eindelijk gaan mijn schrijfsels als zoete broodjes over de toonbank. Letterlijk. Mijn woorden zijn voortaan krenten in uw zondagskrant. Soms zorg ik straks eens voor een harde noot. Of sandwich ik tegenstrijdige gevoelens. Als ik lief ga schrijven wordt dat glazuur op uw koffiekoek. Wellicht bak ik het ook wel eens te bruin; sorry daarvoor. Dat is de keerzijde van authentiek ambacht.”
Zo begint vandaag mijn nieuwe column in de gratis krant die je bij de bakker kunt krijgen: De Zondag. Nadat ik bijna zestien jaar lang drie keer per week een column had in Het Laatste Nieuws, ben ik vanochtend dus met veel goesting aan een nieuw schrijfverhaal begonnen. Geen culinaire column, dat niet. Maar vandaag begin ik toch al met een welgemeend compliment aan de bakkers en hun klanten.
“Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt,” zul je wellicht zeggen. Ja, en neen. Want ik meen het wel. Warme bakkers zijn ook vaak warme mensen, die met heel veel liefde voor wat lekker is, voor dag en dauw bezig zijn om ons elke dag weer, en zeker op zondag te verwennen. En mensen die naar de bakker gaan om hun broodje(s) zijn ook mensen naar mijn hart. Ze weten de kwaliteit van een goed product te waarderen, en zeker op zondag. want niks zo leuk dan met de familie rond de zondagse ontbijttafel even te genieten van een rustig samenzijn om de mooiste dag van de week te vieren.
Voortaan schrijf ik dus voor dat goed volk elke week een column. Steun zelf ook de warme bakker. Haal lekkere croissants of boterkoeken, pistolets of sandwiches, of een taartje voor vanmiddag na de lunch, bij een bakker in de buurt, en neem De Zondag, met daarin mijn kraakverse column even mee. En lees smakelijk! Geniet van De Zondag!
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer