Kussen kan dodelijk zijn!
Nieuws

Kussen kan dodelijk zijn!

De titel klinkt dramatisch. Niks zo, plezant als zoenen, zou je denken. Maar in sommige gevallen kan kussen echt levensgevaarlijk zijn. Een goede vriend van ons is enorm allergisch aan schaaldieren. In die mate dat hij zijn partner zelfs niet mag kussen wanneer ze een kreeft of een langoustine heeft gegeten. Ze zou hem op die manier zomaar het ziekenhuis of in het slechtste geval het graf kunnen in zoenen.

Helemaal onlogisch is dat ook niet want allergische reacties treden op wanneer het immuunsysteem van een persoon reageert op een bepaalde stof, zoals voedsel, maar ook bepaalde medicijnen, insectenbeten of allergenen in de omgeving. Bij een kus kunnen er dus allergische reacties optreden als een persoon allergisch is voor bepaalde stoffen die aanwezig zijn in de mond of op de lippen van de andere persoon.

Er zijn best wel wat allergenen die een gevaarlijke allergische reactie kunnen veroorzaken na een zoen, en schaaldieren, maar ook pinda’s zijn daar bekende voorbeelden van, maar ook bepaalde lippenbalsem, tandpasta, mondwater of andere stoffen die direct in contact komen met de mond. In sommige gevallen kan iemand zelfs allergisch zijn voor de speekselproteïnen van de andere persoon.

De meest opvallende symptomen van een allergische reactie na een kus zijn: zwelling of jeuk van de lippen, de mond of de tong, heftige uitslag rond de mond, niezen, loopneus, jeukende ogen, hoesten, kortademigheid. Dat is allemaal zeer onaangenaam. Maar in hele ernstige gevallen kan er dus sprake zijn van anafylaxie, een heel extreme allergische reactie die levensbedreigend kan zijn. Dus ja, zoenen kan dodelijk zijn.

PS: ook zoenen met de partner van iemand anders kan levensgevaarlijk zijn, want jaloezie moet je nooit onderschatten, maar dat lijkt me eerder een onderwerp voor een artikel op een ander soort blog. Hier gaat het toch vooral over eten…

Gerelateerde nieuwsberichten

Dit zijn de allerbeste taarten!

Vier wereld bakdag

19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer