Kussen kan dodelijk zijn!

De titel klinkt dramatisch. Niks zo, plezant als zoenen, zou je denken. Maar in sommige gevallen kan kussen echt levensgevaarlijk zijn. Een goede vriend van ons is enorm allergisch aan schaaldieren. In die mate dat hij zijn partner zelfs niet mag kussen wanneer ze een kreeft of een langoustine heeft gegeten. Ze zou hem op die manier zomaar het ziekenhuis of in het slechtste geval het graf kunnen in zoenen.

Helemaal onlogisch is dat ook niet want allergische reacties treden op wanneer het immuunsysteem van een persoon reageert op een bepaalde stof, zoals voedsel, maar ook bepaalde medicijnen, insectenbeten of allergenen in de omgeving. Bij een kus kunnen er dus allergische reacties optreden als een persoon allergisch is voor bepaalde stoffen die aanwezig zijn in de mond of op de lippen van de andere persoon.

Er zijn best wel wat allergenen die een gevaarlijke allergische reactie kunnen veroorzaken na een zoen, en schaaldieren, maar ook pinda’s zijn daar bekende voorbeelden van, maar ook bepaalde lippenbalsem, tandpasta, mondwater of andere stoffen die direct in contact komen met de mond. In sommige gevallen kan iemand zelfs allergisch zijn voor de speekselprote├»nen van de andere persoon.

De meest opvallende symptomen van een allergische reactie na een kus zijn: zwelling of jeuk van de lippen, de mond of de tong, heftige uitslag rond de mond, niezen, loopneus, jeukende ogen, hoesten, kortademigheid. Dat is allemaal zeer onaangenaam. Maar in hele ernstige gevallen kan er dus sprake zijn van anafylaxie, een heel extreme allergische reactie die levensbedreigend kan zijn. Dus ja, zoenen kan dodelijk zijn.

PS: ook zoenen met de partner van iemand anders kan levensgevaarlijk zijn, want jaloezie moet je nooit onderschatten, maar dat lijkt me eerder een onderwerp voor een artikel op een ander soort blog. Hier gaat het toch vooral over eten…