L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!
Nieuws

L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!

Ik heb een zalige avond beleefd vorige vrijdag in L.E.S.S., het tweede restaurant van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens. Wanneer in januari Hertog Jan, de culinaire Brugse tempel van het gouden duo definitief de deuren gesloten heeft, willen ze L.E.S.S. verhuizen naar de Brugse binnenstad en dit spannende bistro-concept verder uitrollen. De visie is duidelijk: de constante druk van een drie sterrenrestaurant gaan ze voortaan achter zich proberen te laten, maar de focus op spannend en super kwalitatief eten zal natuurlijk wel blijven.

En om te tonen hoe ambitieus ze wel zijn nodigden ze dit weekend twee dagen na elkaar de Japanse topchef Zaiyu Hasegawa van ‘DEN‘ uit Tokyo uit. DEN staat op de 17de plaats in de TOP100 met de beste restaurants van de wereld, een lijst waarin Gert met Hertog Jan ook verschillende jaren een heel mooie notering kende.

L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!
L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!
L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!
L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!
L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!
L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!
L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!
L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!

Samen kookten de sympathieke en guitige Zaiyu en Gert een topmenu waarin beide heren hun creatieve en technische skills perfect tot uiting lieten komen. We aten bijvoorbeeld monaka van DEN, een superlichte Japanse wafel op een pittige manier gevuld door het team van Gert. De heerlijke kroketjes van Iberico ham waren dan weer door Zaiyu gemaakt met Kuzu, een Japans bindmiddel. De typische Burger Marrakech Style van L.E.S.S. kun je volgend weekend ook op het Brugse culinaire event KOOKEET proeven, en de gelakte paling met Japanse rijst van DEN deed het prima bij de gelakte varkensrib met pickles van Gert. De absolute topper was voor mij trouwens de Dim Sum van varken en gamba van de hand van Gert, die had een prachtige bijt met pikante toetsen en een volle smaak in de mond.

Kortom: het werd echt wel een superspannende avond met heel veel verschillende smaken en vooral zalig eten van culinair ‘Champions League niveau’. En deze speciale ‘quatre mains’ zette meteen stevig de toon en deed me ook dromen van een mooie culinaire toekomst voor L.E.S.S. Gert en Joachim zullen meer dan ooit de Bruggelingen (en culinaire reizigers uit binnen- en buitenland) verwennen. Ze zullen het zelf met zoveel woorden niet durven zeggen, maar volgens mij gaan ze met dit hoogstaande bistrot-concept ook in de toekomst één van de belangrijkste Belgische vingers aan de pols weten te houden op wereldniveau.

L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!
L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!
L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!

Wedden dat L.E.S.S. binnen de kortste keren weer sterren en hoge quoteringen zal krijgen in allerlei culinaire lijstjes. Maar tafelen zal er wel een stuk budgetvriendelijker zijn en zonder het ‘stijve gedoe‘ (al valt dat in Hertog Jan eigenlijk enorm mee) en vooral de constante stress die een drie sterrenrestaurant met zich mee brengt. L.E.S.S. is duidelijk more!

Gerelateerde nieuwsberichten

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer

www.truffel.be

De beste truffels koop ik hier online #advertentie

Met de feestdagen en op speciale momenten mag er al eens wat exclusiever gekookt worden. En dan vind ik het altijd fijn om eens met verse truffel te werken … Lees meer

Heerlijk diner voor Hoogstraten met Roger van Damme #advertentie

De lekkerste recepten met de producten van Coöperatie Hoogstraten #advertentie

Begin dit jaar mocht ik een fijne aankondiging doen. Ik werd de nieuwe groentenambassadeur van Coöperatie Hoogstraten. Ik kende Coöperatie Hoogstraten al lang dankzij mijn goede vriend Roger van Damme, die sinds jaar en dag al de ambassadeur is van de lekkerste aardbeien van bij ons, van Hoogstraten … Lees meer

Zalige semifreddo

De beste desserts voor de feestdagen

Op kerst mag het allemaal net iets feestelijker toch? Maar misschien zoek je nog wat last minute inspiratie voor een heerlijk dessert. Ik zet speciaal voor jullie een aantal feestelijke toppers op een rij … Lees meer

Blini met gerookte zalm en Royal Belgian Caviar #advertentie

Proef het zwarte goud: Royal Belgian Caviar #advertentie

Kaviaar staat synoniem voor grote luxe en absolute verfijning. Door de eeuwen heen heeft kaviaar de smaakpapillen van de meest kritische fijnproevers veroverd … Lees meer

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

De lekkerste visgerechten voor de feestdagen

Ik eet graag een stukje vlees, maar vindt het helemaal geen straf om te koken voor mensen die geen vlees eten maar bijvoorbeeld wel vis. Het is gezond, en je kunt er echt feestelijke gerechten mee maken … Lees meer

AI0A6065

Deze gasten kwamen naar mijn Comté kerst-diner #advertentie

Jullie weten het wellicht al lang, sinds jaar en dag ben ik een groot liefhebber en fier ambassadeur van Comté. En daarom was ik zo blij dat ik enkele weken geleden een hele avond mocht koken voor een tafel heerlijke gasten met dit zalige ingrediënt … Lees meer