Ik heb een zalige avond beleefd vorige vrijdag in L.E.S.S., het tweede restaurant van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens. Wanneer in januari Hertog Jan, de culinaire Brugse tempel van het gouden duo definitief de deuren gesloten heeft, willen ze L.E.S.S. verhuizen naar de Brugse binnenstad en dit spannende bistro-concept verder uitrollen. De visie is duidelijk: de constante druk van een drie sterrenrestaurant gaan ze voortaan achter zich proberen te laten, maar de focus op spannend en super kwalitatief eten zal natuurlijk wel blijven.
En om te tonen hoe ambitieus ze wel zijn nodigden ze dit weekend twee dagen na elkaar de Japanse topchef Zaiyu Hasegawa van ‘DEN‘ uit Tokyo uit. DEN staat op de 17de plaats in de TOP100 met de beste restaurants van de wereld, een lijst waarin Gert met Hertog Jan ook verschillende jaren een heel mooie notering kende.
Samen kookten de sympathieke en guitige Zaiyu en Gert een topmenu waarin beide heren hun creatieve en technische skills perfect tot uiting lieten komen. We aten bijvoorbeeld monaka van DEN, een superlichte Japanse wafel op een pittige manier gevuld door het team van Gert. De heerlijke kroketjes van Iberico ham waren dan weer door Zaiyu gemaakt met Kuzu, een Japans bindmiddel. De typische Burger Marrakech Style van L.E.S.S. kun je volgend weekend ook op het Brugse culinaire event KOOKEET proeven, en de gelakte paling met Japanse rijst van DEN deed het prima bij de gelakte varkensrib met pickles van Gert. De absolute topper was voor mij trouwens de Dim Sum van varken en gamba van de hand van Gert, die had een prachtige bijt met pikante toetsen en een volle smaak in de mond.
Kortom: het werd echt wel een superspannende avond met heel veel verschillende smaken en vooral zalig eten van culinair ‘Champions League niveau’. En deze speciale ‘quatre mains’ zette meteen stevig de toon en deed me ook dromen van een mooie culinaire toekomst voor L.E.S.S. Gert en Joachim zullen meer dan ooit de Bruggelingen (en culinaire reizigers uit binnen- en buitenland) verwennen. Ze zullen het zelf met zoveel woorden niet durven zeggen, maar volgens mij gaan ze met dit hoogstaande bistrot-concept ook in de toekomst één van de belangrijkste Belgische vingers aan de pols weten te houden op wereldniveau.
Wedden dat L.E.S.S. binnen de kortste keren weer sterren en hoge quoteringen zal krijgen in allerlei culinaire lijstjes. Maar tafelen zal er wel een stuk budgetvriendelijker zijn en zonder het ‘stijve gedoe‘ (al valt dat in Hertog Jan eigenlijk enorm mee) en vooral de constante stress die een drie sterrenrestaurant met zich mee brengt. L.E.S.S. is duidelijk more!
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer