L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!

Ik heb een zalige avond beleefd vorige vrijdag in L.E.S.S., het tweede restaurant van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens. Wanneer in januari Hertog Jan, de culinaire Brugse tempel van het gouden duo definitief de deuren gesloten heeft, willen ze L.E.S.S. verhuizen naar de Brugse binnenstad en dit spannende bistro-concept verder uitrollen. De visie is duidelijk: de constante druk van een drie sterrenrestaurant gaan ze voortaan achter zich proberen te laten, maar de focus op spannend en super kwalitatief eten zal natuurlijk wel blijven.

En om te tonen hoe ambitieus ze wel zijn nodigden ze dit weekend twee dagen na elkaar de Japanse topchef Zaiyu Hasegawa van ‘DEN‘ uit Tokyo uit. DEN staat op de 17de plaats in de TOP100 met de beste restaurants van de wereld, een lijst waarin Gert met Hertog Jan ook verschillende jaren een heel mooie notering kende.

Samen kookten de sympathieke en guitige Zaiyu en Gert een topmenu waarin beide heren hun creatieve en technische skills perfect tot uiting lieten komen. We aten bijvoorbeeld monaka van DEN, een superlichte Japanse wafel op een pittige manier gevuld door het team van Gert. De heerlijke kroketjes van Iberico ham waren dan weer door Zaiyu gemaakt met Kuzu, een Japans bindmiddel. De typische Burger Marrakech Style van L.E.S.S. kun je volgend weekend ook op het Brugse culinaire event KOOKEET proeven, en de gelakte paling met Japanse rijst van DEN deed het prima bij de gelakte varkensrib met pickles van Gert. De absolute topper was voor mij trouwens de Dim Sum van varken en gamba van de hand van Gert, die had een prachtige bijt met pikante toetsen en een volle smaak in de mond.

Kortom: het werd echt wel een superspannende avond met heel veel verschillende smaken en vooral zalig eten van culinair ‘Champions League niveau’. En deze speciale ‘quatre mains’ zette meteen stevig de toon en deed me ook dromen van een mooie culinaire toekomst voor L.E.S.S. Gert en Joachim zullen meer dan ooit de Bruggelingen (en culinaire reizigers uit binnen- en buitenland) verwennen. Ze zullen het zelf met zoveel woorden niet durven zeggen, maar volgens mij gaan ze met dit hoogstaande bistrot-concept ook in de toekomst één van de belangrijkste Belgische vingers aan de pols weten te houden op wereldniveau.

Wedden dat L.E.S.S. binnen de kortste keren weer sterren en hoge quoteringen zal krijgen in allerlei culinaire lijstjes. Maar tafelen zal er wel een stuk budgetvriendelijker zijn en zonder het ‘stijve gedoe‘ (al valt dat in Hertog Jan eigenlijk enorm mee) en vooral de constante stress die een drie sterrenrestaurant met zich mee brengt. L.E.S.S. is duidelijk more!