Ik heb een zalige avond beleefd vorige vrijdag in L.E.S.S., het tweede restaurant van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens. Wanneer in januari Hertog Jan, de culinaire Brugse tempel van het gouden duo definitief de deuren gesloten heeft, willen ze L.E.S.S. verhuizen naar de Brugse binnenstad en dit spannende bistro-concept verder uitrollen. De visie is duidelijk: de constante druk van een drie sterrenrestaurant gaan ze voortaan achter zich proberen te laten, maar de focus op spannend en super kwalitatief eten zal natuurlijk wel blijven.
En om te tonen hoe ambitieus ze wel zijn nodigden ze dit weekend twee dagen na elkaar de Japanse topchef Zaiyu Hasegawa van ‘DEN‘ uit Tokyo uit. DEN staat op de 17de plaats in de TOP100 met de beste restaurants van de wereld, een lijst waarin Gert met Hertog Jan ook verschillende jaren een heel mooie notering kende.
Samen kookten de sympathieke en guitige Zaiyu en Gert een topmenu waarin beide heren hun creatieve en technische skills perfect tot uiting lieten komen. We aten bijvoorbeeld monaka van DEN, een superlichte Japanse wafel op een pittige manier gevuld door het team van Gert. De heerlijke kroketjes van Iberico ham waren dan weer door Zaiyu gemaakt met Kuzu, een Japans bindmiddel. De typische Burger Marrakech Style van L.E.S.S. kun je volgend weekend ook op het Brugse culinaire event KOOKEET proeven, en de gelakte paling met Japanse rijst van DEN deed het prima bij de gelakte varkensrib met pickles van Gert. De absolute topper was voor mij trouwens de Dim Sum van varken en gamba van de hand van Gert, die had een prachtige bijt met pikante toetsen en een volle smaak in de mond.
Kortom: het werd echt wel een superspannende avond met heel veel verschillende smaken en vooral zalig eten van culinair ‘Champions League niveau’. En deze speciale ‘quatre mains’ zette meteen stevig de toon en deed me ook dromen van een mooie culinaire toekomst voor L.E.S.S. Gert en Joachim zullen meer dan ooit de Bruggelingen (en culinaire reizigers uit binnen- en buitenland) verwennen. Ze zullen het zelf met zoveel woorden niet durven zeggen, maar volgens mij gaan ze met dit hoogstaande bistrot-concept ook in de toekomst één van de belangrijkste Belgische vingers aan de pols weten te houden op wereldniveau.
Wedden dat L.E.S.S. binnen de kortste keren weer sterren en hoge quoteringen zal krijgen in allerlei culinaire lijstjes. Maar tafelen zal er wel een stuk budgetvriendelijker zijn en zonder het ‘stijve gedoe‘ (al valt dat in Hertog Jan eigenlijk enorm mee) en vooral de constante stress die een drie sterrenrestaurant met zich mee brengt. L.E.S.S. is duidelijk more!
Een goede twee weken geleden, op zondag 29 september, een prachtige zondagvoormiddag, maakte ik een heerlijke boswandeling met meer dan 100 winnaars van een wedstrijd die ik als fiere ambassadeur georganiseerd had samen met nākd … Lees meer
Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer
De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer
Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer
Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer
Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer
Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer
Vandaag is de dag van de chocolademelk! Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer