L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!
Nieuws

L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!

Ik heb een zalige avond beleefd vorige vrijdag in L.E.S.S., het tweede restaurant van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens. Wanneer in januari Hertog Jan, de culinaire Brugse tempel van het gouden duo definitief de deuren gesloten heeft, willen ze L.E.S.S. verhuizen naar de Brugse binnenstad en dit spannende bistro-concept verder uitrollen. De visie is duidelijk: de constante druk van een drie sterrenrestaurant gaan ze voortaan achter zich proberen te laten, maar de focus op spannend en super kwalitatief eten zal natuurlijk wel blijven.

En om te tonen hoe ambitieus ze wel zijn nodigden ze dit weekend twee dagen na elkaar de Japanse topchef Zaiyu Hasegawa van ‘DEN‘ uit Tokyo uit. DEN staat op de 17de plaats in de TOP100 met de beste restaurants van de wereld, een lijst waarin Gert met Hertog Jan ook verschillende jaren een heel mooie notering kende.

L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!
L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!
L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!
L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!
L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!
L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!
L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!
L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!

Samen kookten de sympathieke en guitige Zaiyu en Gert een topmenu waarin beide heren hun creatieve en technische skills perfect tot uiting lieten komen. We aten bijvoorbeeld monaka van DEN, een superlichte Japanse wafel op een pittige manier gevuld door het team van Gert. De heerlijke kroketjes van Iberico ham waren dan weer door Zaiyu gemaakt met Kuzu, een Japans bindmiddel. De typische Burger Marrakech Style van L.E.S.S. kun je volgend weekend ook op het Brugse culinaire event KOOKEET proeven, en de gelakte paling met Japanse rijst van DEN deed het prima bij de gelakte varkensrib met pickles van Gert. De absolute topper was voor mij trouwens de Dim Sum van varken en gamba van de hand van Gert, die had een prachtige bijt met pikante toetsen en een volle smaak in de mond.

Kortom: het werd echt wel een superspannende avond met heel veel verschillende smaken en vooral zalig eten van culinair ‘Champions League niveau’. En deze speciale ‘quatre mains’ zette meteen stevig de toon en deed me ook dromen van een mooie culinaire toekomst voor L.E.S.S. Gert en Joachim zullen meer dan ooit de Bruggelingen (en culinaire reizigers uit binnen- en buitenland) verwennen. Ze zullen het zelf met zoveel woorden niet durven zeggen, maar volgens mij gaan ze met dit hoogstaande bistrot-concept ook in de toekomst één van de belangrijkste Belgische vingers aan de pols weten te houden op wereldniveau.

L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!
L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!
L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!

Wedden dat L.E.S.S. binnen de kortste keren weer sterren en hoge quoteringen zal krijgen in allerlei culinaire lijstjes. Maar tafelen zal er wel een stuk budgetvriendelijker zijn en zonder het ‘stijve gedoe‘ (al valt dat in Hertog Jan eigenlijk enorm mee) en vooral de constante stress die een drie sterrenrestaurant met zich mee brengt. L.E.S.S. is duidelijk more!

Gerelateerde nieuwsberichten

Mosselrecept Sven Ornelis’ mama

De mosselen zijn er! #advertentie

Onlangs was ik er als jarenlange ambassadeur van de mosselen weer van harte bij in Zeeuws-Vlaanderen want toen werden de eerste touwen met de 2024 oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald … Lees meer

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer