Lap zeg. Het Barcelona “feest” was van korte duur

De covid-cijfers gaan weer snel de verkeerde kant op in Spanje, en al zeker in Barcelona en Catalonië. Dat heeft alles met de Delta-variant te maken. Maar ook met de lossere omgang tussen de mensen. Ze kussen en knuffelen weer en hebben veel “warme menselijke contacten”. Komt daar nog eens bij dat veel jonge mensen zich nog weinig van de maatregelen aantrekken, terwijl de grote meerderheid van hen nog niet gevaccineerd is, en al zeker niet volledig. In een poging om het toerisme ook weer zuurstof te geven mogen Vlamingen bv ook weer zonder één enkele test Catalonië binnen, of ze nu al gevaccineerd zijn of niet. Veel jongeren van overal in Europa hebben of hadden dan ook plannen om een feestweekje in Catalonië door te brengen. Er zijn dan ook veel feesten in de stad en aan de kust, en de disco’s draaien hier echt op volle toeren. Maar de cijfers zijn echt niet goed, met 6000 nieuwe besmettingen, en Catalonië wil daarom drastisch ingrijpen, en het nachtleven weer twee weken compleet op slot doen. Logisch natuurlijk. Ik heb eerder deze week al geschreven dat ik niet goed snap hoe dat kan: honderden niet eens geteste of gevaccineerde vaak jonge mensen die in broeierige gesloten discotheken staan dansen en zingen… dat moet toch een broeinest zijn voor het virus, en al zeker voor de besmettelijke delta-variant.

Maar, en dat is een stuk minder nieuws vind ik, op de koop toe wil de overheid weer een algemene mondkapjesplicht op straat invoeren.Dat van die maskers die overal op het grondgebied weer verplicht gaan worden, los van het feit of je nu voldoende afstand kunt houden vind ik persoonlijk een stuk lastiger. Strikt genomen zullen de maskers dus ook weer op moeten wanneer ik bijvoorbeeld een bergwandeling maak. Dat vind ik eerlijk gezegd een beetje absurd. De kans op besmetting is daar nihil. Stomme regel dus. Maar sommige eerder voorzichtige Catalanen die ik ken zeggen me daarover: in de bergen ga je nooit een boete krijgen, het gaat er hem over dat we in de stad vooral die maskers moeten dragen om ons, en vooral de kwetsbaren te beschermen. Maar goed, wat ik persoonlijk vind, daar zullen ze hier wel geen rekening mee houden.

Toch wel weer een beetje vervelend berichten. Mijn zomervakantie is nog maar een weekje bezig, en in principe zou ik tot begin augustus blijven, maar als het beetje bij beetje strenger gaat worden, dan dreigt die vakantie toch ook wel weer wat in het water te vallen. Soit, niks van aantrekken, veiligheid en gezondheid voor alles. Maar of je nu als jongere nog moet afreizen naar de Spaanse Costa’s, daar moet je toch eens goed over nadenken. Voor het nachtleven zal het alvast niet meer zijn…