Last van ochtendhumeur? Dit helpt.

Ikzelf heb er totaal geen last van. Ochtendhumeur ken ik niet. Nooit gehad. En gelukkig heeft ook Anke er totaal geen last van, we moeten tenslotte elke ochtend 4 uur met elkaar in de studio doorbrengen, maar dat gaat dus prima. En toch zijn er mensen die er ongelofelijk last van hebben. Ik ben eens gaan rondhoren wat de beste manieren zijn om van je ochtendhumeur af te raken of het tenminste leefbaar te maken voor jezelf en je omgeven. De eerste gouden tip is: luister naar Sven en Anke op Joe en je ochtendhumeur zou als sneeuw moeten verdwijnen voor de zon. Maar als dat niet helpt, zijn dit tien andere nuttige tips

  1. Zorg vooreerst dat je voldoende slaapt: klinkt logisch, maar een goede nachtrust is essentieel voor je humeur. Probeer elke nacht voldoende uren slaap te krijgen, volgens specialisten zou je toch tussen de 7 en 9 uur moeten slapen.
  2. Sta elke dag op hetzelfde uur op: Door de week is dat logisch, maar ook in het weekend is het belangrijk om te proberen op te staan op ongeveer hetzelfde uur als op weekdagen om je interne biologische klok zo goed mogelijk in balans te houden.
  3. Begin rustig aan je dag: Forceer niks. Neem ’s ochtends de tijd om rustig wakker te worden. Neem een paar minuten om te mediteren, diep adem te halen of gewoon rustig te zitten en de dag te overdenken. En vooral: laat die Smartphone de eerste minuten van de dag voor wat het is.
  4. Beweeg, wandel: Sommige mensen vinden het een gruwelijke gedachte om meteen te moeten bewegen, maar geloof me, fysieke activiteit kan je stemming aanzienlijk verbeteren. Wandelen is ideaal. Dat hoeft niet meteen een halve marathon te zijn, maar even de de tuin of een blokje om kan ideaal zijn. Of doe wat lichte oefeningen.
  5. Hydrateren is een must: Drink een glas water zodra je wakker wordt om je lichaam te hydrateren na een nacht zonder vochtinname. Het gaat je meteen een kleine boost geven. Koud water mag, lauw of warm evenzeer.
  6. Eet een gezond ontbijt: Niet eten omdat je een ochtendhumeur hebt is echt een slecht idee. Want een evenwichtig ontbijt kan je energieniveau stabiliseren en je stemming verbeteren. Kies dan best wel voor voedingsmiddelen met eiwitten, vezels en gezonde vetten.
  7. Zorg zeker ook voor voldoende licht: Blijf niet suffen met de gordijnen of de rolluiken dicht. Geloof me: daglicht kan je biologische klok helpen reguleren en je zult meteen pak gelukkiger worden. Ga indien mogelijk zelfs even naar buiten voor wat natuurlijk licht. Daar ben ik weer: ga even wandelen.
  8. Luister naar opbeurende muziek: De ochtendshow van Joe is geen slecht idee. Ik preek voor eigen winkel, dat snap je. Maar gewoon even je favoriete vrolijke muziek afspelen terwijl je wakker wordt is een goed idee. Muziek kan je stemming direct beïnvloeden.
  9. Zorg dat je iets leuks gaat doet: Elke dag heeft lastige momenten, opstaan is er voor sommige een van; maar als je van nature een positieve mens bent, denk dan bij het ontwaken even aan iets wat je die dag gaat doen waar je naar uitkijkt, en je zal meteen een stuk vrolijker zijn.
  10. Tijd is alles: een goede raad voor jezelf én voor de anderen rondom jou: heb geduld. Een ochtendhumeur heeft gewoon soms wat tijd nodig om te verdwijnen. Bovenstaande tips kunnen zeker helpen, maar wonderen bestaan niet. Gun jezelf tijd om aan de dag te wennen, en aan je al dan niet humeurige huisgenoten.