Een gingerbread house is een peperkoeken huis, in Engeland en Amerika zijn deze huisjes zeer populair. Het is daar een traditioneel kerstdecoratie symbool dat vaak geassocieerd wordt met het sprookje van Hans en Grietje. Zo’n huisje is gemaakt van peperkoekdeeg, maar soms ook met kant en klare peperkoek of ander deeg, of met koekjes, vaak versierd met allerlei soorten glazuur en snoepjes zoals zuurstokken, pepermuntjes, en gekleurde suiker.
Het idee van eetbare huisjes gaat terug tot Europese tradities waarin bakkers ingewikkelde, versierde creaties van peperkoek maakten. In de moderne tijd zijn peperkoeken huisjes een leuke activiteit voor families om samen te doen tijdens de komende kerstperiode. Misschien iets om morgen of in het weekend eens te maken met de kinderen of kleinkinderen.
19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer
Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer
Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer
Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer
Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer
8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer
Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer
Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer