Het is zover, de TOP 50 van de wereld werd vanavond voorgesteld in Singapore. Wat nieuw was dit jaar was dat restaurants voortaan nooit meer dan één keer op de eerste plaats kunnen eindigen.
Dus Osteria Francescana kon dit jaar dus zeker niet de nummer één worden, net als El Celler De Can Roca, The Fat Duck, Eleven Madison Park etc… Noma wel omdat het oude Noma dicht is en er nu een Noma 2.0 bestaat, en die is dan ook op Nummer 2 geëindigd.
Maar er is dus vooral goed nieuws voor ons land met op plaats 43 Hof Van Cleve.
En er is een nieuwe nummer 1: Mirazur in Menton in Frankrijk.
Dit zijn ze: de vijftig beste restaurants van het afgelopen jaar. We hebben bij alle restaurants de link toegevoegd zodat je zelf de sites kunt bekijken… en wie weet ook boeken…
50 Schloss Schauenstein (Fürstenau, Zwitserland)
48 Ultraviolet (Shanghai, China)
47 Benu (San Franciso, Verenigde Staten)
46 Librije (Zwolle, Nederland)
45 Suhring (Bangkok, Thailand)
44 The Test Kicthen (Kaapstad, Zuid-Afrika)
43 Hof Van Cleve (Kruishoutem, België)
42 Belcanto (Lissabon, Portugal)
40 Tim Raue (Berlijn, Duitsland)
39 A casa do Porco (Sao Paulo, Brazilië)
38 Hisa Franko (Kobarid, Slovenië)
37 Alinea (Chicago, Verenigde Staten)
36 Le Bernardin (New York, Verenigde Staten)
35 Atelier Crenn (San Francisco, Verenigde Staten)
34 Don Julio (Buenos Aires, Argentinië)
33 Lyle’s (London, Verenigd Koninkrijk)
31 Le Calandre (Rubano, Italië)
28 Blue Hill (New York, Verenigde Staten)
27 The Clove Club (London, Verenigd Koninkrijk)
24 Quintonil (Mexico city, Mexico)
23 Cosme (New York, Verenigde Staten)
21 Frantzen (Stockholm, Zweden)
20 Tickets (Barcelona, Spanje)
19 Twins Garden (Moskou, Rusland)
17 Steirereck (Wenen, Oostenrijk)
16 Alain Ducasse Plaza Athenée (Parijs, Frankrijk)
15 Septime (Parijs, Frankrijk)
14 Azurmendi (Larrabetzu, Spanje)
13 The White Rabbit (Moskou, Rusland)
12 Pujol (Mexico City, Mexico)
9 Disfrutar (Barcelona, Spanje)
7 Mugaritz (San Sebastian, Spanje)
5 Geranium (Copenhagen, Denemarken)
3 Asador Etxebarri (Atxondo, Spanje)
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer