Het is zover, de TOP 50 van de wereld werd vanavond voorgesteld in Singapore. Wat nieuw was dit jaar was dat restaurants voortaan nooit meer dan één keer op de eerste plaats kunnen eindigen.
Dus Osteria Francescana kon dit jaar dus zeker niet de nummer één worden, net als El Celler De Can Roca, The Fat Duck, Eleven Madison Park etc… Noma wel omdat het oude Noma dicht is en er nu een Noma 2.0 bestaat, en die is dan ook op Nummer 2 geëindigd.
Maar er is dus vooral goed nieuws voor ons land met op plaats 43 Hof Van Cleve.
En er is een nieuwe nummer 1: Mirazur in Menton in Frankrijk.
Dit zijn ze: de vijftig beste restaurants van het afgelopen jaar. We hebben bij alle restaurants de link toegevoegd zodat je zelf de sites kunt bekijken… en wie weet ook boeken…
50 Schloss Schauenstein (Fürstenau, Zwitserland)
48 Ultraviolet (Shanghai, China)
47 Benu (San Franciso, Verenigde Staten)
46 Librije (Zwolle, Nederland)
45 Suhring (Bangkok, Thailand)
44 The Test Kicthen (Kaapstad, Zuid-Afrika)
43 Hof Van Cleve (Kruishoutem, België)
42 Belcanto (Lissabon, Portugal)
40 Tim Raue (Berlijn, Duitsland)
39 A casa do Porco (Sao Paulo, Brazilië)
38 Hisa Franko (Kobarid, Slovenië)
37 Alinea (Chicago, Verenigde Staten)
36 Le Bernardin (New York, Verenigde Staten)
35 Atelier Crenn (San Francisco, Verenigde Staten)
34 Don Julio (Buenos Aires, Argentinië)
33 Lyle’s (London, Verenigd Koninkrijk)
31 Le Calandre (Rubano, Italië)
28 Blue Hill (New York, Verenigde Staten)
27 The Clove Club (London, Verenigd Koninkrijk)
24 Quintonil (Mexico city, Mexico)
23 Cosme (New York, Verenigde Staten)
21 Frantzen (Stockholm, Zweden)
20 Tickets (Barcelona, Spanje)
19 Twins Garden (Moskou, Rusland)
17 Steirereck (Wenen, Oostenrijk)
16 Alain Ducasse Plaza Athenée (Parijs, Frankrijk)
15 Septime (Parijs, Frankrijk)
14 Azurmendi (Larrabetzu, Spanje)
13 The White Rabbit (Moskou, Rusland)
12 Pujol (Mexico City, Mexico)
9 Disfrutar (Barcelona, Spanje)
7 Mugaritz (San Sebastian, Spanje)
5 Geranium (Copenhagen, Denemarken)
3 Asador Etxebarri (Atxondo, Spanje)
Je ziet het vaak op de kaart staan, zeker in Frankrijk: vichyssoise. Klinkt chic, niet? En als je het ooit geproefd hebt, weet je meteen waarom het zo’n klassieker is … Lees meer
Picklesaus, die heerlijke gele saus vol stukjes groenten, lekker zuur en pittig, kun je overal in de winkel kopen, maar die kun je uiteraard ook zelf maken, en het is nog plezant ook … Lees meer
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer